Meny

Malcolm Xs drapsmann fri etter 45 år

Thomas Hagan, 22, i kamp mot politiet rett etter at han har skutt og drept Malcolm X i New York, 21. februar 1965. Hagan, som nå er 69, løslates i dag. Foto: AP / Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen som tilsto og ble dømt for drapet på den svarte, amerikanske rettighetsforkjemperen Malcolm X, er satt fri etter over 40 år i fengsel.

Thomas Hagan (69) har blitt satt fri etter 45 år bak murene.

Hagan, som også var kjent som Talmadge hayer, var medlem av den militante organisasjonen Nation of Islam da han skjøt og drepte Malcolm X under en tale på et møte på Audubon Ballrom i bydelen Harlem i New York i 1965.

– Han ble satt fri i dag. Løslatelsen var godkjent, sa Linda Foglia, talskvinne for fengselsmyndighetene i New York til nyhetsbyrået AFP.

Thomas Hagan var en av tre som stod bak drapet på den karismatiske lederen av Nation of Islam den 21. februar 1965.

Da Malcolm X begynte på en tale til møtet, ble han skutt 15 ganger på kloss hold. Han ble brakt til sykehuset, men livet sto ikke til å redde.

Hagan har vært delvis på frifot de siste 22 årene for å kunne arbeide, men han måtte til det siste overnatte to ganger i uken i et lavsikkerhetsfengsel på Manhattan.

Malcolm X

Malcolm X var en av mest ruvende skikkelsene i etterkrigstidens USA og regnes for en av de fremste forkjemperne for svartes rettigheter i USA.

Etter å ha blitt idømt en fengselsstraff på ti år i 1946 for heleri og salg av narkotika, ble Malcolm overbevist muslim og knyttet seg til nasjonalistbevegelsen Nation of Islam.

Han meldte seg ut av organisasjonen året før han ble drept.

Malcolm X er kjent for sine talegaver og kompromissløse holdninger, men er også blitt kritisert for rasisme mot hvite.


Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus