Mangler kriseside

Norges kriseinfoside drives av en privat person
Norges kriseinfoside drives av en privat person
Artikkelen fortsetter under annonsen

Svenske og danske myndigheter har egne nettsider for kriseinformasjon. I Norge drives siden foreløpig av en privatperson.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(ABC Nyheter): I lys av vulkanutbruddet på Island kunne flere hatt godt nytte av en samleside for kriseinformasjon, slik Danmark og Sverige har.

Krisinformation.se og kriseinfo.dk gir begge info fra svenske og danske myndigheter. På begge sidene finner man samlet informasjon om større ulykker, svineinfluensa, flom, vulkanutbrudd, også videre. I tilegg til en rekke lenker til værsider og ulike etater.

Lite informasjon

I Sverige drives siden av svenskenes svar på Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) i Norge. Siden er utviklet i samarbeid med andre myndigheter og har vært i drift siden april 2008.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) sine sider er derimot ikke like velutviklet.

Om vulkanutbruddet på Island skriver DSB kun dette på sine sider: ”DSB følger nøye situasjonen om askeskyen fra vulkanutbruddet på Island”, og "Ønsker du oppdatert informasjon om askeskyen og flytrafikken, se Avinors nettsted og Luftfartstilsynet. For helsemessige konsekvenser av flystans og aske, se Helsedirektoratets nettsted.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen.no laget en samleside etter vulkanutbruddet på Island, men den er kun midlertidig. Dersom det skulle skje flere naturkatastrofer må en ny samleside opprettes.

Kjøpte krisedomene

Den 19.april 2010, bare dager etter at flytrafikken i hele Norge ble satt på bakken, startet Jarle A. Melby opp nettsiden kriseinformasjon.no. En side med linker til offentlige etater om kriseinfo. Alt drevet på privat basis.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg har siden jeg var ungdom vært interessert i samfunnssikkerhet og beredskap. Og da spesielt i cyberspace, forteller Melby til ABC Nyheter.

Han studerer Nettverk- og IT-sikkerhet, og har for tiden praksisplass ved IKT-avdelingen på Thor Heyerdahl videregående skole i Larvik.

- Med den spente situasjonen vi har i verden i dag så jeg at en samleside for all kriseinformasjon slik Sverige og Danmark har, er den rette veien å gå for oss i Norge også. Men ingenting skjedde fra myndighetenes side, så jeg bestemte meg for å kjøpe domenet, forklarer Melby.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil gjerne selge

Han valgte en strategi der han åpnet siden før den var ferdig, nettopp fordi han syntes en kriseinformasjonsportal er svært viktig.

- Myndighetene opererer i dag med mange ulike kriseinformasjonssider på nett. Dette blir svært uoversiktlig. Man kan godt ha flere sider hos de ulike myndigheter, men en portal for alle disse, med både linker og informasjon må til. Jeg synes enhver borger som har mulighet til å yte noe for fellesskapet må gjøre det.

- Du skriver på kriseinformasjon.no at du er åpen for at nasjonale myndigheter kan overta hvis interessen er der?

- Jeg overlater gjerne domenet til myndighetene om de ser verdien det har for samfunnet. Blir vi enige om pris så skal vi nok få ordnet det fort. Hvis interessen ikke er der bygger jeg videre selv eller så kanskje jeg spiller ballen videre til private aktører, sier Melby.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På plass om en måned

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap har på oppdrag fra Justisdepartementet fått i oppgave å utvikle en kriseside.

De eier domenet kriseinfo.no, og det er denne adressen som vil bli brukt når Norge får sin egen kriseside.

- Samlet kriseinformasjon til befolkningen er et område det har vært litt syndet på. Alle har vært gode på hver sin måte. Det er viktig å ha en side med samlet informasjon, sier Per Brekke, avdelingsdirektør i DSB til ABC Nyheter.

Han sier utviklingen av krisesiden går for full fart.

- Vi jobber for fullt med å få opp siden, til å håndtere neste krise. Siden vil være på plass om en måneds tid, sier Brekke.

Han sier dagens informasjon ikke er bra nok.

- Jeg hadde nok rota fælt. Det er viktig å være tydelig på hvor man skal finne informasjon.

- I gamle dager, når man hørte flyalarmen, kunne man skru på radioen. I dag skal man kunne gå inn på kriseinfo.no for informasjonen man trenger, sier Brekke.


Se Svergies kriseinfoside

Se Danmarks kriseinfoside