Meny

Bondeorganisasjonene krever 1,86 milliarder

Bondelagsleder Nils T.Bjørke er leder i Jordbrukets forhandlingsutvalg, arkivfoto: Per Ole Ranberg/Norges Bondelag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag krever et jordbruksoppgjør med en økonomisk ramme på 1,865 milliarder kroner.

Kravet er redusert fra i fjor da bondeorganisasjonene krevde 2,25 milliarder kroner, men endte opp med 1,2 milliarder etter at staten hadde tilbudt 950 millioner kroner.

Startskuddet for jordbruksforhandlingene gikk tirsdag da bondeorganisasjonene overleverte sine krav til statens forhandlingsleder ekspedisjonssjef Leif Forsell i Landbruks- og matdepartementet.

Bøndene krever et lavinntektstillegg på 10.000 kroner. Sammen med kostnadsdekning og inntektsutvikling utgjør kravet i alt 28.000 kroner per årsverk i jordbruket. Organisasjonene mener at staten skal ta brorparten av regningen ved økte overføringer over statsbudsjettet.

Rammen på nesten 1,9 milliarder kroner fordeler seg med 1,2 milliarder kroner i form av økte budsjettmidler og 620 millioner kroner i økte avtalepriser.

Bøndene vil ellers ha en ungdomspakke til 20 millioner kroner for å bedre rekrutteringen til bondeyrket. Bevilgningen til fraktordningen kreves økt med 70 millioner kroner.

Staten kommer med sitt tilbud 4. mai og forhandlingene skal være avsluttet 15. mai. Det er Stortinget som fatter det endelige vedtaket. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus