Meny

Norge og Russland enige om delelinje i Barentshavet

Russlands president Dmitrej Medvedvev på pressekonferansen etter de politiske samtalene med og statsminister Jens Stoltenberg tirsdag. Foto: Heiko Junge / Scanpix. Og delelinjene fra Norsk Polarinstitutt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge og Russland har blitt enige om et kompromiss om delelinjen i Barentshavet. Dermed er en 40 år gammel grensetvist løst.

Fakta om delelinjen

* Siden 1970 har Norge og Russland forhandlet om en delelinje for kontinentalsokkelen i Barentshavet.

* Norge har stått på hovedprinsippet om at grensen skal trekkes ved midtlinjen. Her trekkes grensen langs en linje der alle punkter ligger like langt fra landenes grunnlinje.

* Sovjetunionen og senere Russland har stått på sektorlinjeprinsippet. Her trekkes grensen langs en rett linje fra grensepunktet på land og opp til Nordpolen.

* Forskjellen utgjør et havområde på 176.000 kvadratkilometer. Russiske seismiske undersøkelser på slutten av 80-tallet antyder at det kan være store olje- og gassforekomster i området.

* Siden 1978 har fiskeriene i det som kalles gråsonen vært regulert av en midlertidig ordning. Denne avtalen har blitt fornyet hvert år. Gråsonen er på 40.000 kvadratkilometer og går inn i både norsk og russisk sone.

* Hittil er man blitt enige om en avtale som regulerer grensen på en 70 kilometer lang linje i ytre Varangerfjord.

* Tirsdag ble Norge og Russland har blitt enige om et kompromiss om delelinjen, som deler det omstridte området omtrent på midten.

(Kilde: NTB)

Det kom fram på en felles pressekonferanse med statsminister Jens Stoltenberg og Russlands president Dmitrij Medvedev i Oslo tirsdag formiddag.

- I det møtet har vi slått fast at vi er kommet fram til enighet om grenselinjespørsmålet. Dette er en historisk dag, sa Stoltenberg.

- Enighet om alle elementer

- Vi har kommet fram til en enighet om alle elementene som kreves i en helhetlig løsning.

Løsningen går ut på at området deles i to tilnærmet like store deler.

Stoltenberg opplyste om at forhandlinger om delelinjen har foregått helt fram til Medvedevs besøk.

- Forhandlingene om dette er avsluttet, og vi har hatt samtaler om dette fram til dette besøket. Det gjenstår noe teknisk kontrollarbeid, og så skal den behandles av våre to parlamenter, sa Stoltenberg.

- Denne løsningen handler om mer enn grenselinjer i havet. Det handler om å videreuvikle et godt naboskap, og grensen vil forene mer enn skille. Dette er en svært gledelig glad for Norge og Russland, la han til.

Europeisk utvikling

Den russiske presidenten takket Stoltenberg for produktive, moderne og åpne forhandlinger.

– Jeg er helt overbevist om at denne avtalen vil være en veldig positiv faktor for utviklingen av europeiske forhold, uttalte Medvedev under den felles pressekonferansen med Stoltenberg.

– Denne atmosfæren har vært medvirkende til suksessen, fastslo han.

Medvedev uttalte videre at den førti år lange uenigheten om delelinjen i Barentshavet har vært et problem i forholdet mellom Norge og Russland.

– Dette er et veldig spesielt og viktig aspekt ved det norsk-russiske samarbeidet, og dette vil bare gjøre det bedre, uttalte den russiske presidenten.

Lang linjekrig

Enighet innebærer at forhandlinger som har pågått i flere tiår nå kan avsluttes.

Helt siden 1970 har landene diskutert hvor grensen skal trekkes. Det omstridte området er 155 000 km2 stort, noe som tilsvarer ca. halve Norges flatemål. Ved ethvert norsk-russisk politisk toppmøte de siste fem årene har spørsmålene og spekulasjoner om den 40 år gamle grensetvisten dukket opp.

40 år med uenighet

Det omstridte området det nå er inngått avtale om utgjør 12 prosent av Barentshavet. De 176.000 kvadratkilometerne dekker et areal som tilsvarer Danmark, Sveits, Belgia og Nederland til sammen.

Her er en kronologi over viktige begivenheter i de lange delelinjeforhandlingene.

* 1957: Norge og Sovjetunionen avklarer grensen for territorialfarvannet i Indre Varangerfjord.

* 1970: De første delelinjeforhandlingene innledes. Norge og Sovjetunionen rikker seg ikke fra utgangspunktene i årene som kommer: Norge vil at midtlinjeprinsippet skal gjelde. Sovjet står på sektorlinjeprinsippet.

* 1975: Enighet om et moratorium som forbyr leting og utvinning av olje og gass i det omstridte området. Russerne vil sener oppheve moratoriet og kartlegge ressursene før grenselinjen dras. Avvises av Norge.

* 1976: Norge ber om forhandlinger om midlertidige ordninger for fisket i Barentshavet.

* 1977: Norge utvider sin økonomiske sone til 200 nautiske mil.

* 1978: 1. januar: Gråsoneavtalen trer i kraft. Den regulerer fisket i et 60.000 kvadratkilometer stort område. Avtalen har senere blitt fornyet hvert eneste år.

* 1982: FNs Havrettskonvensjon blir forhandlet fram. I «havets grunnlov» slås det fast at kyststatene har rett til å opprette territorialfarvann på 12 nautiske mil, og en eksklusiv økonomisk sone på 200 nautiske mil.

* 1984: Sovjetunionen utvider sin økonomiske sone til 200 nautiske mil.

* 1986: Norge ratifiserer FNs Havrettskonvensjon.

* 1988: Gro Harlem Brundtland og den russiske statsminister Nikolaj Rysjkov enes om at det skal trekkes en linje mellom midtlinjen og sektorlinjen. Rysjkov uttaler at delelinjeproblemet ville være løst dersom Norge og Russland ble enige om felles utnyttelse av ressursene.

* 1991: Sovjetunionen oppløses. Forhandlingene smuldrer hen.

* 1995: Under sitt besøk i Oslo knytter Boris Jeltsin spørsmålet om et petroleumssamarbeid opp mot delelinjeforhandlingene.

* 1997: Russland tiltrer FNs Havrettskonvensjon.

* 2002: 12. november: Kjell Magne Bondevik og Vladimir Putin enes i Moskva om en felleserklæring der de vil styrke fiskerisamarbeidet, og arbeide for petroleumssamarbeid i området som skal avgrenses i Barentshavet.

* 2005: 20. juni: I et møte i Moskva med Bondevik erklærer president Vladimir Putin at «Russland og Norge står foran et strategisk partnerskap på petroleumsområdet»

* 2005: 5. desember: Forhandlingene tas opp igjen.

* 2007: 8. juni: Statsministrene Jens Stoltenberg og Mikhail Fradkov offentliggjør enighet om delelinje på 70 kilometer i de ytre delene av Varangerfjorden.

* 2007: 26. oktober: StatoilHydro får 24 prosent eierskap i operatørselskapet som skal bygge ut det enorme Stockman-feltet på russisk sektor. Franske Total er den andre utenlandske Gazprom-partneren.

* 2010: 27. april: Statsminister Jens Stoltenberg og president Dmitrij Medvedev offentliggjør et kompromiss om delelinjen i Barentshavet under Medvedevs statsbesøk til Norge.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus