Meny

Sjokolade kan gi depresjon

Sjokolade kan bedre, men også forverre humøret (Foto: Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ny studie linker sjokolade og depresjon.

Å spise søtsaker og sjokolade når man er deprimert har nesten blitt en klisjè takket være amerikanske sitcom-serier og filmer.

Men det har vært lite vitenskapelig dokumentasjon som linker depresjon til sjokolade.

En fersk studie ved Universitetet i California San Diego (USCD) School of Medicine, beviser at sjokolade kan påvirke humøret i begge retninger.

Les også: - Sjokolade bra for hjertet 

Kortvarig rus

Akkurat som alkohol kan du føle deg vel i en kortere periode, men økende og langvarig forbruk kan medføre dårlig helse og humør.

- Det finnes helt klart en link mellom depresjon og sjokolade. Sjokolade kan både motvirke og forsterke en depresjon, sier psykolog Scott Bea til CNN.

Bea anbefaler istedet mer langsiktige løsninger mot depresjon som terapi og medisiner.

- Folk som spiser sjokolade når de er deprimerte leter nok etter en umiddelbar virkning slik som trening eller antidepressiva kan gi. Men en sjokoladerus er ofte påfulgt av en nedtur, som kan gjøre depresjonen verre, hevder forskere ved UCSD.

Les også: - Sjokolade mot stress

Deprimerte spiser mer sjokolade

Professor Dr. Beatrice Golomb ved UCSD intervjuet mer enn 900 mennesker til studien, om deres ukentlige sjokoladekonsum. Det ble også gjort målinger av humøret til deltagerne.

Studien viste at deprimerte også spiser mer sjokolade enn ikke-deprimerte.

De kvinner og menn som var deprimerte spiste 8,4 sjokolader i måneden, mot 5,4 sjokolader hos de av deltagerne som ikke var deprimerte.

De av deltagerne som slet med alvorlige depresjoner spiste nærmere 12 sjokolader i måneden.

- Når folk er i dårlig humør og trenger en oppkvikker tyr de til sjokolade, sier professor Golomb.

Sjokolade øker nivået av serotonin, et signal som blant annet påvirker humøret vårt. Lave mengder av serotonin kan være årsaken til blant annet klinisk depresjon. I tillegg påvirker sjokolade blodsukkeret, som kan øke energinivået. Serotinin finnes også i antidepressiv medisin.

Les også: Sterk lyst på søtsaker kan tyde på depresjon

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus