Meny

Kasparov protesterte foran Medvedevs hotell

Tidligere sjakk-mester Garry Kasparov er blandt demonstrantene som har møtt frem foran Grand Hotel for å demonstrere mot Russlands president Dmitrij Medvedev tirsdag morgen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjakkmester Garry Kasparov var blant demonstrantene utenfor president Dmitrij Medvedevs hotell i Oslo tirsdag morgen. Situasjonen i Tsjetsjenia var ett av temaene.

Amnesty International, Human Rights House Foundation og Den norske Helsingforskomité sto bak demonstrasjonen mot vold og drap i Russland. Den tsjetsjenske advokaten og menneskerettighetsforkjemperen Lidija Jusupova sto i fremste rekke. Det gjorde også sjakkmester og opposisjonell Garry Kasparov.

Påstander om tortur, mistenkelige dødsfall i politiets varetekt og de mange «forsvinningene» i landet blir nesten aldri gransket i Russland, påpeker organisasjonene. De krever at statsminister Jens Stoltenberg i sine samtaler med Medvedev senere tirsdag gjør det klart at Russland må følge internasjonale spilleregler hvis landet selv ønsker respekt fra andre land.

Tviler på Stoltenberg

Men Garry Kasparov, som er blitt en av de mest kjente opposisjonelle i Russland, tror Stoltenberg er mer opptatt av forretninger enn av menneskerettigheter.

– Jeg tror ikke Stoltenberg kommer til å presse de russiske myndighetene veldig hardt. Norge, som alle andre, tenker på forretninger, og norske myndigheter har ikke råd til å presse Russland veldig hardt, sier Kasparov til NRK.

Les også:Avsluttet travel dag med gallamiddag

Les også:Vil ta opp vanskelige spørsmål med Stoltenberg

Den tidligere profesjonelle sjakkspilleren leder folkebevegelsen «Det andre Russland» og stilte som statsministerkandidat i 2008. Han mener statsminister Vladimir Putin fortsatt har den reelle makten i landet.

Mot knebling

Protesten ved Grand Hotel rettet seg også mot knebling av kritikk mot landets ledelse.

– Vi skal vise Medvedev at det internasjonale samfunnet ser med stor bekymring på de omfattende overgrepene og den økende kneblingen av kritikk hans regjering står ansvarlig for, sa Bjørn Engesland, generalsekretær i Helsingsforskomiteen, i forkant av demonstrasjonen.

Aksjonen var varslet til politiet på forhånd, og alt gikk rolig for seg. Demonstrantene bar bilder av russiske journalister og menneskerettighetsforkjempere og ropte slagord mot den sittende presidenten. Særlig ble situasjonen i Tsjetsjenia kritisert. (©NTB)

Følg president Medvedevs besøk i Norge:


View Medvedev i Norge in a larger map
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus