Meny

Solheim: – Valget i Sudan en milepæl

Mandag ble det klart at president Omar al-Bashir vant presidentvalget i Sudan, mens tidligere opprørsleder Salva Kiir vant valget i sør. Foto: AP Photo/Abd Raouf.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valget i Sudan overholdt ikke kravene for et fritt og rettferdig valg, men er like fullt en milepæl i fredsarbeidet i Sudan, sier utviklingsminister Erik Solheim (SV).

Mandag ble det klart at president Omar al-Bashir vant presidentvalget i Sudan, mens tidligere opprørsleder Salva Kiir vant valget i sør.

– Valget i Sudan er ikke en avstemning som har levd opp til internasjonale standarder for et fritt og rettferdig valg, men det er et viktig skritt i riktig retning, sier Solheim til NTB.

– Valget er en milepæl i fredsavtalen for Sudan, og med valget overstått er den neste nå folkeavstemningen i sør. Det viktigste er at valget danner en god plattform for folkeavstemningen.

Denne avstemningen vil trolig gi flertall for løsrivelse for sør, og Solheim understreker at en slik løsrivelse må skje gjennom forhandlinger. Det må blant annet bli enighet om grenser og fordeling av oljeressursene i sør. Dette er et felt Norge kan bistå på, sier Solheim.

Utviklingsministeren sier krigsforbrytertiltalen mot Bashir i Den internasjonale straffedomstolen utgjør en vanskelig situasjon og understreker at Norge er lojal overfor domstolen.

– Men det viktigste nå er å skape fred. Vi forholder oss til at Bashir er Sudans leder, sier Solheim. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus