Meny

Ønsker seg en «turistvulkan»

- Island trenger en «turistvulkan», mener sjefen for Visit Reykjavik, Sif Gunnarsdóttir. En vulkan med lava, men uten aske. Foto: AFP Photo/Halldor Kolbeins og Andreas H. Lunde/ABC Nyheter

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Turistsjefen i Reykjavik ønsker en vulkan med lava, men uten aske.

Nordmannen Gaute Birkeli driver hotell i Reykjavik. Han ser lyst på fremtiden selv om asken preger bransjen for øyeblikket. Foto: Andreas H. Lunde / ABC NyheterNordmannen Gaute Birkeli driver hotell i Reykjavik. Han ser lyst på fremtiden selv om asken preger bransjen for øyeblikket. Foto: Andreas H. Lunde / ABC Nyheter

ISLAND (ABC Nyheter): - En liten turistvulkan, som vi kaller det ville ha vært perfekt for Island, sier sjefen for Visit Reykjavik, Sif Gunnarsdóttir til ABC Nyheter.

- En slik vi hadde før det store utbruddet, med mye lava, men uten svart aske.

Det har vært en rolig helg i Reykjavik. Ikke bare har vulkanen Eyjafjallajökull roet seg ned, men de de fleste turistene har også forlatt Island.

Følgene kan bli dramatiske for landet som allerede er hard prøvet økonomisk.

Dramtisk turistsvikt

- Utbruddet kunne ikke kommet på et dårligere tidspunkt enn nå, sier Gaute Birkeli som driver hotellet Radisson BLU i Reykjavik.

Birkeli sikter til Islands allerede vanskelige økonomiske situasjon.

Hotellsjefen opplever at bare 20 prosent av sengene på hotellet hans er i bruk. Normalt skulle 70 prosent av dem være opptatt.

- Det er dramatisk, sier Birkeli.

Han mener at medias svartmaling av situasjonen har litt av skylden for dagens problemer.

- En av de store avisene i Norge var her, og alt de skrev var askerapporter. Ingenting ble skrevet om at livet i Reykjavik gikk sin vante gang, sier Birkeli.

Ikke helt svart

- Vi skal ikke male fanden på veggen, sier Sif Gunnarsdóttir som er direktør for turistkontoret Visit Reykjavik.

Turistsjefen mener at turistene vil vende tilbake når flytrafikken går som normalt igjen.

- Alle i bransjen står klare til å brette opp ermene når usikkerheten er borte, sier Gunnarsdóttir.

- Det så ut til å bli en supersesong. I 2009 hadde vi for første gang over en halv million besøkende til Island, og 2010 så ut til å bli enda bedre, sier hun.

- På kort sikt ser ting mørkt ut, men på mellomlang og lang sikt så er jeg veldig positiv til utviklingen her, sier den norske hotellsjefen Gaute Birkeli.

Før vulkanene smalt var det snakk om en beleggsøkning på 30-40 prosent i bransjen, og akkurat som sjefen for Visit Reykjavik tror han at turistene kommer tilbake.

- Det er usikkerheten rundt asken og vulkanen som er problemet. Mange forretningsreisende er redde for å bli sittende fast her, sier Birkeli.

Ønsker seg en turistvulkan

Det er en vulkan som har skyld i Islands siste problemer, men det er også en vulkan som kan være løsningen.

- Vi trenger en aktiv vulkan med glødende lava. En turistvulkan. En vulkan uten aske som tiltrekker seg alle de turistene som vi så ut til å få tidligere i år, sier Gunnarsdóttir.

Turistsjefen kan få ønsket sitt oppfylt. Eyjafjallajökull spyr nå ut mellom 20 og 40 tonn lava og magma i sekundet og det meste av den svarte asken er borte. Ifølge vulkanforskerene ser ikke vulkanen ut til å slutte med det første heller.

Kan du tenke deg å reise på ferie til Island?

Bruk kommentarfeltet under til å si din mening.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus