Meny

Den dømte massemorderen:

- De rette tingene ble ikke gjort i Quick-sakene

- Gode nyheter. Sture Bergwall, som ble dømt for åtte drap som Thomas Quick, er glad for at norsk politi nå gransker biologiske spor fra et av drapene han er dømt for å ha begått, det mot Gry Storvik i 1985. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er bra og viktig at politiet etterforsker Gry-saken igjen, sier Sture Bergwall - tidligere Thomas Quick som er dømt for dette og syv andre drap.

(ABC Nyheter): I helgen feiret han sin 60-årsdag på det psykiatriske sykehuset i den svenske småbyen Säter. I dag fikk Sture Bergwall, som ble dømt for åtte drap under navnet Thomas Quick, beskjed om at norsk politi reanalyserer sperma som ble funnet i forbindelsen med «Gry-saken».

- Dette er absolutt gode nyheter. Det er bra og viktig at dette nå skjer, selv om en har knapt med tid, sier Bergwall med referanse til at drapssaken foreldes om knappe to måneder.

Han er forbauset over å ikke ha blitt sjekket mot dette DNA-sporet da han ble dømt for ti år siden i Falu tingrätt.

- Det hadde vært naturlig den gang. Men det er symptomatisk at de rette tingene ikke ble gjort i Thomas Quick-sakene, sier han til ABC Nyheter.

- Betyr ikke frikjennelse

Tidligere har Bergwall fått gjenopptatt én av de syv drapene han er dømt for. Og i forrige uke leverte hans advokater begjæring om at også den såkalte «Therese-saken» tas opp igjen i det svenske rettssystemet.

Den saken omhandler en 9 år gammel jente som forsvant fra bydelen Fjell utenfor Drammen i 1988. Thomas Quick ble dømt for drap på jenta i 1998, selv om det heller ikke i den saken fantes fysiske bevis som knyttet ham til saken.

Advokat Fridtjof Feydt, som representerer moren Inger-Lise Johannessen, var i forrige uke svært fornøyd med arbeidet som Bergwalls advokater hadde utført. Han sa til ABC Nyheter at moren aldri hadde trodd Quick var gjerningsmann.

Les også: Håper Quick frikjennes

Les også: Ny morderjakt i 25 år gammel drapsgåte

Men det er ennå ikke sikkert at rettssakene mot Quick vil bli underkjent og ført på nytt.

- Én gjenopptagelse betyr ikke at alle vil bli gjenopptatt. Og en gjennopptagelse betyr jo ikke at han er frikjent. Fortsatt er det slik at Thomas Quick er dømt og ikke frikjent for noe, sier den svenske statsadvokaten Björn Ericson til ABC Nyheter.

Han sier at hans embede har fått i oppdrag av den svenske riksadvokaten om å gå gjennom de åtte Quick-dommene, og da særlig med henblikk på å vurdere om moderne etterforskningsmetoder kan kaste nytt lys over sakene.

Tilbake til norsk politi

I dag sier Sture Bergwall at det «går bra» og at han er tålmodig i forhold til de kommende rundene om tidligere tilståelser.

Det var svensk fjernsyn - SVT - som vinteren 2008 og våren 2009 avdekket at Bergwall kan ha blitt manipulert av etterforskerne i sine etter hvert detaljerte tilståelser, og at den psykisk syke mannen var tungt medisinert og lett å lede.

Bergwall sier at han håper svensk politi nå vil åpne alle saker som bygger på hans tidligere tilståelser, og at dommene mot ham dermed vil prøves nok en gang.

- Ja, jeg håper det.

Men skjer det så står Sverige overfor en gedigen rettsskandale. Da har de ikke bare dømt en uskyldig mann for åtte mord, men også latt åtte potensielle drapsmenn gå fri.

Les også: VG-notisen som utløste Quicks drapsfantasi

Den svenske statsadvokaten regner med å komme med sine konklusjoner i de åtte sakene  til høsten. Hvis Bergwalls dommer må prøves på nytt og han frikjennes, så kan det føre til at norsk politi overtar ansvaret for blant annet «Therese-saken» igjen.

- Hvis det da ikke lengre finnes en fellende dom i Sverige så vil ingenting hindre norsk politi fra å ta opp igjen saken, sier statsadvokat Ericson.

Da kan interessen rundt blant annet et tips til advokat Feydt om en navngitt mann med tilgang til en leilighet på Fjell på det aktuelle tidspunktet, vekkes til live igjen. Og da vil man nok en gang starte jakten på de ansvarlige.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus