Meny

Gjenåpner «Gry-saken»:

Ny morderjakt i 25 år gammel drapsgåte

23-årige Gry Storvik ble funnet drept i 1985. Nå tror ikke politiet lengre på dommen mot Thomas Quick og starter ny etterforskning - kun to måneder før saken er foreldet. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To måneder før saken foreldes gjør politiet et nytt forsøk på å finne ut hvem som drepte 23-årige Gry Storvik i 1985. Politiet tror ikke lengre på Thomas Quicks tilståelse.

- «Gry-saken» er gjenåpnet. Vi reanalyserer nå en sædflekk, bekrefter politiinspektør Hanne Kristin Rohde. Foto: Scanpix- «Gry-saken» er gjenåpnet. Vi reanalyserer nå en særflekk, bekrefter politiinspektør Hanne Kristin Rohde. Foto: Scanpix

(ABC Nyheter): For et par uker siden fikk Oslopolitiet en hastesak. Allerede til sommeren går foreldelsesfristen ut i den såkalte Gry-saken, men nå ba den svenske anklageren om at en sædflekk måtte reanalyseres.

- Jeg kan bekrefte at vi har vært i kontakt med den svenske överåklageren. De har bedt om at en sædflekk skal reanalyseres, sier politiinspektør Hanne Kristin Rohde ved Vold- og sedelighetseksjonen til ABC Nyheter.

Dette betyr at politimyndighetene i Sverige ikke lenger tror på tilståelsene til Thomas Quick som er dømt for åtte drap i Norge og Sverige.

- Denne saken er gjenopptatt i Sverige. Vi har to måneder igjen til å se på et snart 25 år gammelt drap. Dette er prioritert, men jeg vet ikke når den nye analysen er ferdig.

- For de pårørende vil være av interesse å få vite hva som skjedde, uansett om vi skulle rekke det før fristen går ut eller ikke, sier hun.

Men at saken var gjenopptatt var ukjent for Gry Storviks foreldre og deres advokat, Benedict de Vibe, da ABC Nyheter brakte dem nyheten.

- Å avgjøre en sak hvor det finnes en sædflekk og ikke analysere denne mot den siktede, det er noe av det rareste jeg har hørt, sier advokat de Vibe.

Magne Storvik ønsker ikke å kommentere saken.

Quicks tilståelser

Politiet starter dermed jakten på en annen morder før den dømte drapsmannen Thomas Quick - som nå heter Sture Bergwall - har begjært sin sak gjenopptatt.

Det var i 1985 at den 23-årige Gry Storvik ble funnet drept i et skogsholt på Kolbotn utenfor Oslo. I 2000 ble den psykisk syke Thomas Quick funnet skyldig i dette drapet, uten at man hadde noen fysiske bevis som knyttet ham til offeret eller drapsstedet.

Foreldelsefristen går ut 25. juni.

I samme sak ble han også funnet skyldig i det allerede foreldede drapet på Trine Jensen fra 1981. Også den saken bygger kun på Quicks beskrivelser og tilståelser.

For et drøyt år siden trakk Sture Bergwall tilbake alle sine tilståelser. Som Thomas Quick hadde han da vært dømt for åtte drap, tre av dem i Norge. Han har allerede fått gjenopptatt en av sakene og i forrige uke sendte hans advokater inn begjæring om at den såkalte «Therese-saken» skulle gjenopptas.

Les også: Håper Quick frikjennes

Les også: VG-notisen som utløste Quicks drapsfantasi

Advokat Thomas Olsson opplyser til ABC Nyheter at de nå jobber med å få gjenopptatt sakene som involverer Gry Storvik og Trine Jensen, men at de ikke klarer å få denne ferdig før foreldelsesfristen går ut.

- Vi tror denne begjæringen tidligst kan leveres til høsten, sier han.

Vil eliminere Quick

Politiinspektør Hanne Kristin Rohde tviler på at man vil rekke å spore opp en eventuelt annen drapsmann innen tidsfristen går ut.

- Det vil likevel være greit å eliminere Thomas Quick fra saken. Det vil jo ikke overraske noen som har fulgt litt med den siste tiden. Men hvis det skulle vise seg at en seriedømt ikke har gjort noe, så vil det være en helt ny situasjon for meg.

- Men om vi skulle finne en annen manns profil, så betyr jo ikke det at det er drapsmannen. Det er jo en kjent sak at hun var prostituert, sier Rohde.

Det er svenske myndigheter som har hånd om saken siden prosessen har vært ført for svensk rett. Norsk politi må derfor forholde seg til svenske initiativ.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus