Meny

Kritiserer fengsling av politidrapssiktet

Det var i dette huset den 58 år gamle politimannen ble knivstukket og drept, da han og en kollega skulle transportere en psykisk syk person til Bodø sist onsdag. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Advokaten til den siktede i politidrapssaken i Mo i Rana mener hans klient er altfor syk til å sitte i varetekt.

62-åringen, som er siktet for forsettlig drap på politimann i Mo i Rana onsdag, ble lørdag varetektsfengslet i fire uker.

62-åringens forsvarer, advokat Finn Ove Smith, sier han er dypt bekymret over at mannen fremdeles ikke er overført til psykisk helsevern. Han besøkte sin klient i Bodø fengsel søndag.

– Han er åpenbart syk og forvirret. Han isolerer seg på cella og ønsker ikke å snakke med noen, heller ikke meg i dag. Han sitter der uten medisinering eller behandling, bare som på oppbevaring, og det virker som politiet synes det er helt greit så lenge han ikke lager bråk, sier Smith til NTB.

En foreløpig psykiatrisk observasjon av siktede har konkludert med at det bør gjøres en fullstendig rettspsykiatrisk vurdering av den ham.

Fire ukers varetekt

Advokaten forteller at han har presset på hele helgen for å få 62-åringen innlagt, og sier han håper på det sterkeste at det skjer senest mandag.

– Det er snakk om en person med en alvorlig psykisk sinnslidelse som ikke har tatt medisinen sin på lang, lang tid, påpeker han.

Påtaleansvarlig Øyvind Rengård i Salten politidistrikt sier politiet jobber med å få til et tilbud på en psykiatrisk institusjon for mannen som både ivaretar hans behov for behandling og politiets krav til sikkerhet.

– Det vil skje i nær fremtid. Men siden den siktede ikke ønsker å motta behandling, må vi finne et egnet sted i samråd med helsepersonell, sier Rengård til NTB.

Politiet ba fredag om åtte uker varetekt for mannen, men fikk bare fire uker under fengslingsmøtet i Salten tingrett. Fengslingsmøtet ble gjennomført uten at siktede var til stede.

– Vi kommer til å jobbe for å holde siktede i varetekt helt fram til hovedforhandlingene, men det er på det rene at han kommer til å oppholde seg på psykiatriske institusjoner deler av tiden, sier Rengård.

Tilsynssak

Det var den 58-årige politioverbetjenten Olav Kildal fra Helgeland politidistrikt ble som ble knivstukket og drept under oppdraget med å hente den psykiatrisk pasienten i Mo i Rana onsdag.

Finn Ove Smith mener den tragiske hendelsen bør føre til en intern gjennomgang av politiets rutiner ved henting av psykiatriske pasienter.

– Her har det skjedd en kjempesvikt. Det er dypt tragisk at en politimann dør på jobb, men her er saken åpenbart håndtert feil. Man bryter seg inn hos en svært psykisk syk person uten sikkerhetsutstyr og uten adekvat medisinsk kompetanse på stedet, sier Smith.

Fylkeslegen i Nordland har opprettet tilsynssak etter politidrapet i Mo i Rana, fordi man vil ha undersøkt både helsevesenets og politiets rolle i saken. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus