Minst 55 drept i sammenstøt i Sudan

Artikkelen fortsetter under annonsen

Minst 55 mennesker er drept i sammenstøt mellom sørsudanske soldater og arabiske nomader fra Darfur vest i Sudan, opplyser sudanske tjenestemenn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sammenstøtene skjedde samtidig med at de første resultatene etter Sudans første frie valg på 24 år har begynt å tikke inn.

Fredag skal den sørsudanske hæren SPLA ha støtt sammen med nordsudanske nomader fra stammen rizeigat i Balballa i Bahr el-Ghazal i Sør-Sudan, ifølge en leder for den arabiske nomadestammen.

– Jeg kan ikke si hvem som begynte, men de støtte sammen, sier stammeleder Mohamed Eissa Aliu. Mellom 55 og 58 personer ble drept og 85 såret, ifølge stammelederen.

– Spenningen er stor, sier han.

Rizeigat-stammen holder stort sett til i Sør-Darfur, men krysser jevnlig inn i Sør-Sudan på jakt etter beite til dyrene sine.

– Angrepet

Den sørsudanske hæren SPLA hevder på sin side at de ble angrepet av den nordsudanske hæren (SAF) i Balballa.

Les også: Bekymret for Sudan

Inngår rammeverksavtale med Darfur-opprørere

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Årsaken til angrepet skal være at minst fem funksjonærer fra Nord-Sudans regjeringsparti NCP ble drept av en SPLA-soldat under valgene for to uker siden.

– Vi ble angrepet fredag kveld av væpnede menn, som var kledd i den nordsudanske hærens uniformer og tungt utstyrt, sier generalmajor i SPLA Kuol Deim Kuol.

En talsmann for SAF avviser at de har angrepet SPLA, men betegner SPLAs motangrep mot rizeigat-stammen som et klart brudd på fredsavtalen fra 2005.

Frykt

Verdenssamfunnet har lenge fryktet sammenstøt mellom Nord- og Sør-Sudan i forkant av folkeavstemningen om løsrivelse i Sør-Sudan i januar neste år.

Svært mye tyder på at sørsudanerne vil stemme ja til uavhengighet, men åtte måneder før folkeavstemningen er nord og sør fortsatt ikke enige om hvor grensen mellom de to landene skal gå, eller hvordan landets oljeressurser skal fordeles. (©NTB)