Meny

Anspent stemning i Bangkok

Søndag var stemningen i Thailands hovedstad svært anspent. Foto: REUTERS

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Thailand stålsetter seg mot nye sammenstøt etter at myndighetene har lovet å ta tilbake kontrollen over området i sentrum av Bangkok der regjeringskritiske demonstranter har barrikadert seg.

De såkalte rødskjortene har holdt stand i finansdistriktet Ratchaprasong i den thailandske hovedstaden i tre uker, men krav om at regjeringen trekker seg.

Les også: Frykter nye gateslag

- Granatene kom fra rødskjortene

Statsminister Abhisit Vejjajiva sa i en TV-sendt tale søndag at myndighetene vil sørge for å ta tilbake kontrollen over bydelen. Han røpet imidlertid ikke når eller hvordan dette skal skje.

– Ratchaprasong vil bli gjenerobret, men vi kan ennå ikke avsløre når eller hvordan. Det avhenger av flere ting, sa Absahit, som stilte opp på fjernsyn sammen med landets hærsjef Anupong Paochinda.

Økt frykt

Hærsjefen har hittil vært høyst uvillig til å fordrive demonstrantene med vold. Men lørdag avviste myndighetene et kompromissforslag fra rødskjortene om å arrangere nyvalg innen tre måneder. Derfor har frykten økt blant demonstrantene om at militæret vil slå hardt ned på protestene.

Les også: Myndighetene vil gjenerobre sentrum av Bangkok

Sist gang det skjedde, for to uker siden, kostet det 25 mennesker livet.

På TV søndag sa general Paochinda at han vil støtte myndighetenes tiltak.

– Dersom noe må gjøres for å skape ro, vil vi gjøre det, sa han, ifølge BBC.

Også flere tusen såkalte gulkledde, som støtter regjeringen, og de såkalte «mangefargede» gikk søndag ut i gatene i Bangkok for å vise sin misnøye med rødskjortenes protester.

De rødkledde sier at de kommer til å ta av seg sine røde skjorter dersom soldater settes inn mot dem.

– Verken jeg eller noen andre vil kle oss i rødt. Vi vil også være «barn av regnbuen». Hvem skal de da skyte på? skriver nordmannen Per Arne Grabo, som oppholder seg blant rødskjortene i Bangkok, i en e-post til NTB.

Splittet

Absahits dilemma er at han på den ene siden ikke kan la protestaksjoner styre politikken.

– Vi må ikke skape en presedens som tillater bruk av trusler for å skape politiske endringer, sa statsministeren i TV-intervjuet søndag.

På den andre siden kan en voldelig aksjon mot rødskjortene medføre store tap av menneskeliv og at den bitre splittelsen i Thailand blir enda større.

Rødskjortene kommer i hovedsak fra de fattige klassene i Thailand, mens gulskjortene tilhører eliten.

Protestene ser også ut til å ha spredt seg utenfor Bangkok. 50 mil nord for hovedstaden ble 150 politifolk, som var på vei til Bangkok søndag, stanset av rødskjorter.

Også landets militære er splittet, ettersom en del av hæren støtter demonstrantene.

Økonomi

Striden har også hatt store konsekvenser for thailandsk økonomi, som er Sørøst-Asias nest største. Den politiske splittelsen har sendt investorene ut av landet i frykt for nye opptøyer. Den siste tiden har aksjekursene falt med 7 prosent.

– Enhver som kjøper thailandske aksjer, tar en enorm risiko, advarte landets største aksjemegler Kim Eng Securities fredag. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus