Meny

- Alt er improvisert og annerledes

Lou Reed ankommer Norge med støyende improvisajon og ny glød. Foto: Amy-Beth McNeely

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ABC Nyheter har snakket med Lou Reed som spiller i Oslo på mandag og Bergen på tirsdag.

«Metal Machine Music»«Metal Machine Music»

OSLO/KØBENHAVN (ABC Nyheter): Når Lou Reed spiller konsert i Oslo mandag og Bergen tirsdag med sin Metal Machine Trio (MM3) så handler det om improvisasjoner inspirert av 1975-utgivelsen «Metal Machine Music». Et av rockens dristigste, mest banebrytende, men også mest utskjelte album vekkes til live.

Lou Reed forteller ABC Nyheter at det var på tide han vekket sin «gamle venn».

Alt er improvisert

Lou Reed ble ikke akkurat møtt av horder med positive fans da han først dukket opp med prosjektet MM3 for 35 år siden. Han skrev selv i albumets linernotes at dette var «starten på heavy metal».

«Metal Machine Music» hadde ingen melodier, ingen vokal og ingen rytme i et støyende landskap der Lou Reed kjørte feedback fra sin gitar i massive loops som ble lagt på, lag for lag. Det banebrytende lydbildet ble av mange betegnet som ren støy, og fikk det til å renne over for mange.

Kritikerne slipte knivene så det nesten ikke var stål igjen i bladene, noen fans gikk tilbake til platebutikken med dobbeltalbumet i den tro at det var en feil i pressingen, og selv om albumet faktisk raskt solgte i 100 000, så er det i dag det eneste albumet med Lou Reed det er vanskelig å finne i originalutgave for vinylsamlere.

- Vi kommer til Oslo med den samme gale og gitardrevne ideen som jeg hadde den gang. Ingen stødig rytme å lene seg til, ingen rene toner. Jeg forsøker å ta deg med til et sted musikalsk der alt er improvisert og annerledes, forklarer Lou Reed på telefonen fra København. Akkurat like slepen i tonefallet som du kjenner ham fra plate og sceneopptredener.

Husker ingenting

Lou Reed er klar for litt improvisert støy når han lander i Norgen mandag og tirsdag. Foto: Tamara RafkinLou Reed er klar for litt improvisert støy når han lander i Norgen mandag og tirsdag. Foto: Tamara Rafkin

Når Lou Reed nå relanserer «Metal Machine Music»-albumet, og er på europaturné sammen med tyskeren Ulrich Krieger (sax/prosessering) og landsmannenfra New York (komprimering/prosessering) som Metal Machine Trio, regner han nok med større aksept av et eksperiment som i dag regnes som banebrytende for utviklingen av den industrielle rocken og ambient.

- «Metal Machine Music» er en venn jeg alltid har visst har vært der, og som jeg alltid har likt. Men vi spiller ingen av de fire stykkene som var på originalalbumet når vi entrer scenen i Oslo og Bergen («Metal Machine Music» var opprinnelig et dobbeltalbum med et stykke på rundt 16 minutter på hver side – innspilt i quadrofoni).

- Musikken vi spiller lager vi der og da. Det er improvisasjonene som gjør dette så spesielt, liksom albumet var det, forklarer han.

Når du snakker med Lou Reed ,så er det ikke som å trykke på startknappen og ta imot flommen av ord slik mange andre artister gjør. Motviljen hans mot å snakke med journalister er vel dokumentert, men når han nå får sjansen til å snakke om noe annet enn den musikken de fleste kjenner ham for, så er han åpenbart på gli. Husker han noe om hvordan han tenkte eller hva som inspirerte han til å lage «Metal Machine Music» tilbake i 1975?

- Nei, ingenting. Helt ærlig så vet jeg ikke hva som fikk meg til å lage den plata, men jeg liker mye forskjellig slags musikk. Streit R’n’B, streit kommersiell rock og støyete greier, prøver han seg.

Samtidig sier han mellom linjene at han hater å sette musikk i båser. At musikk for han er noe helt annet enn noen merkelapper.

- Skjønte du den gang i 1975 at dette var et banebrytende album?

- Nei, jeg gjorde ikke det. Men på samme tid som jeg slapp «Metal Machine Music», så slapp Brian Eno «Music For Airports». To eksempler som selv om de ikke er like musikalske ideer hadde noe av det samme utgangspunktet. Det var rart å høre andre jobbe med disse ideene på samme tid, forteller Reed.

Elsker vinyl

Ulrich Krieger spiller sammen med Reed i MM3. Foto: Amy-Beth McNeelyUlrich Krieger spiller sammen med Reed i MM3. Foto: Amy-Beth McNeely

Nå gikk det riktignok to-tre år mellom disse utgivelsene; «Music For Airports» kom i 1978, men det er tydelig at Lou Reed følte at de på en måte var soulmates.

- Du fikk lite kred for albumet da du slapp det i 1975. Har musikere som har tatt musikken innen industriell støyrock og ambient videre kontaktet deg gjennom årene og gitt deg kommentarer og feedback på hva «Metal Machine Music» har betydd for sjangerne?

- Nei, veldig få. Men alle sa at «dette var den ene kilden det kom fra», svarer Lou Reed med en liten syrlig klang i stemmen.

For ikke bare ble han slaktet av kritikerne da albumet kom, hans egne kolleger har også vært tilbakeholdne.

Improvisert musikk skapt av elektroniske virkemidler, gitarens feedback gjennom legenden Lou Reeds hender, behandling av lyd gjennom prosessering og komprimering, og tenorsaksofonen til den tyske komponisten og improviserte rockmusikeren Ulrich Krieger, er hva Norge har i vente. Og dette er den ene sjansen. Du ser neppe denne oppsetningen eller denne ideen igjen på norsk jord. Men Lou Reed har i det minste sørget for at det opprinnelige «Metal Machine Music»-albumet fra 1975 nå får den behandlingen det fortjener. Der særlig vinylutgaven er verdt å sjekke ut.

Det gjør også Sarth Calhoun. Foto: Amy-Beth McNeelyDet gjør også Sarth Calhoun. Foto: Amy-Beth McNeely

- Vi har beholdt det originale lydbildet (quad) på DVD-utgaven for hjemmekino-anleggene, og på Blu-ray-utgaven kan du høre 96K-utgaven som var den jeg hørte på da jeg overvåket remasteringen av «Metal Machine Music». Men på vinylutgaven har vi tatt lyden fra de bakre høyttalerne i quad-systemet og løftet den frem i senter mellom de fremre høyttalerne i stereoanleggets lydbilde. Så lyden på vinylutgaven (som foreløpig bare kan bestilles fra Lou Reeds hjemmeside) er spesiell, kommer det lidenskapelig fra Lou Reed. Som åpenbart fremdeles er begeistret for det klassiske musikkmediet på vinyl.

- Da jeg overvåket prosessen, kunne jeg direkte sammenligne lyden mellom DVD, CD og vinyl. Vinyl er rett og slett utrolig, og det er ingen tvil om at det er en forskjell her. Noen liker kanskje klarheten i lyden fra DVD best, men varmen og kraften i lydopplevelsen kommer spesielt godt frem på vinyl. Så mye kan jeg si, understreker den nå 68 år gamle legenden fra Brooklyn, New York.

Eget radioprogram

Lou Reed fremhever at musikk låter aller best på vinyl. Foto: (c) Lou Reed for Animal Lab, Inc-ToothLou Reed fremhever at musikk låter aller best på vinyl. Foto: (c) Lou Reed for Animal Lab, Inc-Tooth

Vi skjønner at den tilmålte tiden ABC Nyheter har fått utdelt snart er omme. At Lou Reed snart har gitt fra seg de kommentarene han er villig til å gi før han skal på scenen i København og reise til Oslo etterpå. Men vi får til slutt vite at Reed ikke bare er opptatt av sin egen musikk. Hver eneste uke sender han et to timer langt radioprogram i rockens tegn over eteren hjemme i USA. Du må abonnere for å få det, og Lou Reed elsker å presentere andres musikk på dette viset.

- Det er et utrolig program som vi håper å få sendt ut i Europa etter hvert, forteller han entusiastisk.

- Har du oppdaget noen favoritt, band eller artister, som du vil at vi skal høre på?

- Ja, jeg er veldig begeistret for et band som kaller seg The Heavy (som utrolig nok også dukker opp på Bergenfest, samme festival som Reed selv spiller på. The Heavy spille på USF Verftet sent lørdag kveld, red.anm.). Jeg vet ingenting om dem bortsett fra at de er fra England. Sammen med artister som den kanadiske indierocksangeren Emily Haines og det amerikanske indierockbandet Gossip gjør de jobben min som radioprater interessant, avslutter Lou Reed. Åpenbart opplagt foran konsertene i Oslo og Bergen.

Over til kollegaene

Opplagte er også hans to kolleger i Metal Machine Trio. Ulrich Krieger er med sine 48 år en del yngre enn 68 år gamle Lou Reed. Han ble kjent med Lou da han skrev skriptet for en kammerorkesterfremføring av «Metal Machine Music» i 2002. Fremføringen fant sted på en festival i Berlin, og Lou stilte da opp med sin gitar sammen med ti musikere i et utvalg av klassiske instrumenter.

- Lou Reeds album fra 1975 og det vi gjør sammen nå, er to ganske forskjellige ting. Vi improviserer helt fritt her og nå, og vet aldri hva som skjer. Noe er støyete rock, andre partier tegner seg mer melodiøst og i retning ambient musikk. Vi liker å overraske hverandre underveis, forteller Ulrich Krieger som har vært bosatt i Los Angeles de siste tre årene.

Konsertene blir tatt opp og blir muligens en plateutgivelse til slutt.

- Det låter nok mye bredere enn på Lou Reeds originale album fra 1975. Det er melodier her. Det var det ikke på originalalbumet og utgjør en viktig forskjell. Originalalbumet hadde bare en idé, mens vi går i mange retninger og besøker mange forskjellige steder hver eneste kveld, lover Ulrich.

Sarth Calhoun som er sistemann i trioen, har spilt med Lou Reed i noen år allerede og gitt ut en meditasjonsmusikk-DVD sammen med Lou Reed. Dette er hans første besøk til Norge. Han mener trioen har klart å lage et sound som er deres eget. Noe som er unikt.

- Vi prøver å gjøre noe nytt og spennende. Jeg tror ikke du vil høre dette andre steder, sier han etter at trioen har gjort tre show i Los Angeles for halvannet år siden, to i New York noe senere og nå er på en liten europaturné der lille Norge er tilgodesett. Han forteller at det er spesielt gunstig å spille flere konserter på rad som de gjør nå.

Viktig med god avslutning

- Vi har en tendens til å plukke opp tråden fra kvelden i forveien når vi spiller på denne europaturneen. Det gjør det ekstra gøy og spennende, og utvikler den spesielle musikken vi utøver, mener han. Og tror at med en god avslutning på konserten i København så kan publikum i Oslo bare glede seg. For da nøster de videre.

Som svært få andre artister på øverste hylle i musikkbransjen tør å tenke, kan man nok tilføye. For mange mente «Metal Machine Music» i 1975 var et selvmord karrieremessig, eller håpet det bare var et album Lou Reed ga ut for å oppfylle en platekontrakt han ville ut av. Nå som «Metal Machine Music» anno 2010 ruller inn i Norges to største byer, i en ganske så videreutviklet utgave, så kan det hende kritikerne og publikum stiller seg helt annerledes.

Lou Reed’s Metal Machine Trio dukker opp med sitt «A Night of Deep Noise. No Voice. No song.»-konsept på Rockefeller i Oslo mandag 26. april, og de spiller også på Ole Bull Scene under Bergenfest i Bergen påfølgende kveld, tirsdag 27. april.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:31 MC-fører til sykehus etter kollisjon med elg02:24 En person omkom i trafikkulykke i Moss01:39 Fredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:15 Fem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48 KKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25 15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10 Sudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40 Norwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15 Pave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43 Kosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32 Trakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13 Ødegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål21:56 Carlsen med sliteseier mot tysk 14-åring21:23 Fem til legevakt etter brann i Masfjorden21:05 Forbrukerrådet: Taushetsplikt ikke godt nok ivaretatt på mange legekontor20:51 Ghulam (42) var beryktet gjengleder i Oslo: – Nå vil jeg gi noe tilbake20:15 Hund angrep politi19:43 Sommertemperaturer flere steder påskeaften19:39 Over 700 klimaaktivister pågrepet i London19:04 Nytt tennissjokk i Monte Carlo: Nadal feid av banen i semifinalen18:45 Nordmann tilstår drap i Latvia18:11 Sudans protestledere skal møte militærrådet18:06 Skogbrann i Larvik truer bebyggelse17:43 – «Ukjente Bjørnar»? Den lappen blir hengende på kontordøra17:37 Røde Kors: 17 redningsoppdrag påskeaften17:28 Over 200 pågrepet under gule vester-protest i Paris16:52 Tripoli-regjeringens styrker går til motangrep15:46 Røde Kors: Økende fare for tunge snøskavler som utløser skred15:39 Ruter advarer mot svindel-sms15:23 18-åring sikret Manchester City revansj mot Tottenham15:18 Ruter advarer mot svindel-sms15:08 Kabul-angrep avsluttet – angriperne drept15:02 Målpoeng for norske Shenzhen-profiler14:55 Nord-Korea kritiserer Boltons rolle i atomforhandlingene14:43 Sent baklengsmål kan skape trøbbel for Milans mesterligahåp14:32 Forbund vil stoppe undersjøiske tunneler14:30 Politikilde: – Notre-Dame-brannen startet i midten av taket13:57 Fant 3.500 år gammel grav i Luxor – oppsiktsvekkende funn13:50 Svømming: Årets raskeste tatt for doping13:46 Tre City-spillere nominert til årets Premier League-spiller av spillerne selv13:33 Mueller-rapporten i bokform inn på bestselgerliste13:04 Russisk agent innrømmer skyld12:58 Kenyansk OL-mester utestengt i fire år for doping12:49 Det er fisket skrei for en milliard kroner i Lofoten12:09 To alvorlig skadd da buss på vei fra Norge kjørte av veien i Sverige12:03 Betydelig snøskredfare i Nord-Norge11:54 – 27 soldater drept av IS i Syria11:49 Brannvesenet gikk brannvakt på fjellet i Bergen i natt11:45 Nøkkelen til Vipers-suksess mot Györ: – Aldri avskriv et lag med Lunde i mål11:37 Premier League framskynder kamper for å hjelpe Liverpool og Tottenham11:25 Jordskjelv registrert i Finnmark11:02 Flere unge chatter med Kirkens SOS i påsken11:00 Tretten festdeltakere drept av væpnet gjeng i Mexico10:54 Neymar kan gjøre comeback og sikre ligagull10:37 Zlatan scoret igjen for ubeseirede Galaxy: – Jeg er MLS10:26 Snur etter kritikk – tar ikke ned Assange-bilde likevel10:15 Nok et topplag slått ut av NHL-sluttspillet10:02 To tenåringer pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:00 Kongeparets reiser: Demonstrasjoner mot hvalfangst, selfangst og laks09:48 Brannvesenet tror gressbranner på Sørlandet er påsatt09:14 Cardiff-sjefen før Liverpool-møtet: – Håper vi ikke får juling08:34 Sp frykter nedlegging av frivillighetssentraler08:10 Egypterne bestemmer seg for om Sisi skal få sitte til 203006:30 Nordmenn ser fram til en hverdag uten stress som pensjonister06:20 Tysklands forsvarssjef: Russland truer freden i Europa05:58 Kosovo henter hjem IS-familier05:50 Dette skjer i dag05:36 Russ til legevakt med dypt kutt i hodet05:30 Dette skjedde i natt05:15 Demonstrasjonene vokser i Sudan04:47 Ettåring angrepet av ville hunder i Australia04:17 Saudi-Arabia angriper presidentpalasset i Jemen03:52 Kvinner mener likelønn er deres største utfordring03:12 Justisdepartementet avviser demokratenes Mueller-stevning03:05 Anders Mol friskmelder seg til Xiamen Open02:06 Sykepleier dømt til livstid for fire drap i Italia01:38 Ansatte i privat sektor drikker mer på jobb00:43 Ung mann kjørte nesten dobbelt så fort som tillatt00:18 Paven talte for de sårbare som «lider på korset»00:07 Isaksen vil ha taxiapper for billigere taxipriser23:11 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01 Over 20 grader i flere fylker22:54 Drama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49 Warren krever Trump stilt for riksrett22:33 Brannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58 Slanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48 Norge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46 Kristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje19:53 California-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00 Faren over etter togavsporing i Sverige18:31 20 år siden massakren på Columbine18:23 Røde Kors: Roligste påske på fem år18:19 Trump hyller libysk krigsherre17:53 Fransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41 To personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42 Kim og Putin møtes i Vladivostok16:23 Barn satt fast i handlevogn16:01 Demokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57 To av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem
Siste nytt
02:31NorgeMC-fører til sykehus etter kollisjon med elg02:24NorgeEn person omkom i trafikkulykke i Moss01:39VerdenFredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:15NorgeFem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48VerdenKKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25Norge15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10VerdenSudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40NorgeNorwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15VerdenPave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43VerdenKosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32NorgeTrakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13SportØdegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål21:56SportCarlsen med sliteseier mot tysk 14-åring21:23NorgeFem til legevakt etter brann i Masfjorden21:05NorgeForbrukerrådet: Taushetsplikt ikke godt nok ivaretatt på mange legekontor20:51Helse og livsstilGhulam (42) var beryktet gjengleder i Oslo: – Nå vil jeg gi noe tilbake20:15NorgeHund angrep politi19:43NorgeSommertemperaturer flere steder påskeaften19:39VerdenOver 700 klimaaktivister pågrepet i London19:04SportNytt tennissjokk i Monte Carlo: Nadal feid av banen i semifinalen18:45NorgeNordmann tilstår drap i Latvia18:11VerdenSudans protestledere skal møte militærrådet18:06NorgeSkogbrann i Larvik truer bebyggelse17:43Helse og livsstil– «Ukjente Bjørnar»? Den lappen blir hengende på kontordøra17:37NorgeRøde Kors: 17 redningsoppdrag påskeaften17:28VerdenOver 200 pågrepet under gule vester-protest i Paris16:52VerdenTripoli-regjeringens styrker går til motangrep15:46NorgeRøde Kors: Økende fare for tunge snøskavler som utløser skred15:39NorgeRuter advarer mot svindel-sms15:23Sport18-åring sikret Manchester City revansj mot Tottenham15:18NorgeRuter advarer mot svindel-sms15:08VerdenKabul-angrep avsluttet – angriperne drept15:02SportMålpoeng for norske Shenzhen-profiler14:55VerdenNord-Korea kritiserer Boltons rolle i atomforhandlingene14:43SportSent baklengsmål kan skape trøbbel for Milans mesterligahåp14:32NorgeForbund vil stoppe undersjøiske tunneler14:30VerdenPolitikilde: – Notre-Dame-brannen startet i midten av taket13:57VerdenFant 3.500 år gammel grav i Luxor – oppsiktsvekkende funn13:50SportSvømming: Årets raskeste tatt for doping13:46SportTre City-spillere nominert til årets Premier League-spiller av spillerne selv13:33VerdenMueller-rapporten i bokform inn på bestselgerliste13:04VerdenRussisk agent innrømmer skyld12:58SportKenyansk OL-mester utestengt i fire år for doping12:49NorgeDet er fisket skrei for en milliard kroner i Lofoten12:09VerdenTo alvorlig skadd da buss på vei fra Norge kjørte av veien i Sverige12:03NorgeBetydelig snøskredfare i Nord-Norge11:54Verden– 27 soldater drept av IS i Syria11:49NorgeBrannvesenet gikk brannvakt på fjellet i Bergen i natt11:45SportNøkkelen til Vipers-suksess mot Györ: – Aldri avskriv et lag med Lunde i mål11:37SportPremier League framskynder kamper for å hjelpe Liverpool og Tottenham11:25NorgeJordskjelv registrert i Finnmark11:02NorgeFlere unge chatter med Kirkens SOS i påsken11:00VerdenTretten festdeltakere drept av væpnet gjeng i Mexico10:54SportNeymar kan gjøre comeback og sikre ligagull10:37SportZlatan scoret igjen for ubeseirede Galaxy: – Jeg er MLS10:26NorgeSnur etter kritikk – tar ikke ned Assange-bilde likevel10:15SportNok et topplag slått ut av NHL-sluttspillet10:02VerdenTo tenåringer pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:00NorgeKongeparets reiser: Demonstrasjoner mot hvalfangst, selfangst og laks09:48NorgeBrannvesenet tror gressbranner på Sørlandet er påsatt09:14SportCardiff-sjefen før Liverpool-møtet: – Håper vi ikke får juling08:34NorgeSp frykter nedlegging av frivillighetssentraler08:10VerdenEgypterne bestemmer seg for om Sisi skal få sitte til 203006:30NorgeNordmenn ser fram til en hverdag uten stress som pensjonister06:20VerdenTysklands forsvarssjef: Russland truer freden i Europa05:58VerdenKosovo henter hjem IS-familier05:50NorgeDette skjer i dag05:36NorgeRuss til legevakt med dypt kutt i hodet05:30NorgeDette skjedde i natt05:15VerdenDemonstrasjonene vokser i Sudan04:47VerdenEttåring angrepet av ville hunder i Australia04:17VerdenSaudi-Arabia angriper presidentpalasset i Jemen03:52NorgeKvinner mener likelønn er deres største utfordring03:12VerdenJustisdepartementet avviser demokratenes Mueller-stevning03:05SportAnders Mol friskmelder seg til Xiamen Open02:06VerdenSykepleier dømt til livstid for fire drap i Italia01:38NorgeAnsatte i privat sektor drikker mer på jobb00:43NorgeUng mann kjørte nesten dobbelt så fort som tillatt00:18VerdenPaven talte for de sårbare som «lider på korset»00:07NorgeIsaksen vil ha taxiapper for billigere taxipriser23:11NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01NorgeOver 20 grader i flere fylker22:54SportDrama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49VerdenWarren krever Trump stilt for riksrett22:33NorgeBrannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58VerdenSlanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48SportNorge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46VerdenKristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje19:53VerdenCalifornia-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00VerdenFaren over etter togavsporing i Sverige18:31Verden20 år siden massakren på Columbine18:23NorgeRøde Kors: Roligste påske på fem år18:19VerdenTrump hyller libysk krigsherre17:53VerdenFransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41NorgeTo personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42VerdenKim og Putin møtes i Vladivostok16:23NorgeBarn satt fast i handlevogn16:01VerdenDemokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57NorgeTo av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus