Jensen: – Døren ikke lukket for Søviknes

Jensen: – Døren ikke lukket for Søviknes
Jensen: – Døren ikke lukket for Søviknes
Artikkelen fortsetter under annonsen

Os-ordfører Terje Søviknes tapte søndag kampen om en plass i Frps sentralstyre. Partileder Siv Jensen tror likevel han kan komme tilbake i rikspolitikken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Landsmøtet straffet Søviknes for en «synd» han begikk for seks år siden, da han stemte ja til en bompengefinansiert vei.

– Jeg tror ikke døren er lukket for evig og alltid. Vi må ikke overdrive dette. Landsmøtet måtte velge blant fire svært gode kandidater, og én av dem kunne ikke nå opp, sier Jensen.

Les også: Søviknes forsvarer bompenger i Os

Søviknes var innstilt av en enstemmig valgkomité som nytt medlem av sentralkomiteen, men ble utfordret av stortingsrepresentant og samferdselspolitiker Bård Hoksrud. Jensen vil ikke si hvem hun foretrakk, men viser til at landsmøtet rår.

– Jeg vet ikke hva som gjorde utslaget. En partileder skal uansett ikke blande seg inn i slike saker, sier Jensen.

Bompenger overskygget alt

Søviknes tror at alt oppstyret rundt bompenger før og under landsmøtet var utslagsgivende, selv om delegatene søndag vedtok en resolusjon som både bastante motstandere og de mer kompromissvillige kunne godta.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det heter nå at alvorlige brudd på partiprogrammet, for eksempel når det gjelder bompenger og eiendomsskatt, ikke blir akseptert og vil få konsekvenser. De lokallag som føler seg presset til å forlate partiets prinsipper i enkeltsaker, skal få bistand fra partiets hovedorganisasjon.

– Jeg er nok litt skuffet nå, akkurat rett etter avstemningen. Men jeg har rikelig med oppgaver hjemme i Os. Og i kommunevalget neste år stiller jeg som ordførerkandidat for fjerde gang, sier Søviknes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Avstemningen ga Hoksrud 131 stemmer, Kristian Dahlberg Hauge 127 stemmer, Morten Høglund 127 stemmer og Søviknes 99 stemmer.

Søviknes vil ikke tolke vrakingen av ham selv som at døren er lukket for en strategi der forhandlinger og kompromisser er avgjørende grep på veien mot posisjon og innflytelse.

Mindre kompromiss?

– Jeg tror fortsatt det er veien framover for Frp, men man kan jo spekulere på om dette innvarsler en trend med mer prinsipiell politikk og mindre gi og ta. Jeg håper ikke det blir slik, sa Søviknes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han la til at Høyre og Kristelig Folkeparti ikke skal legge for mye inn i valget av Hoksrud framfor ham selv.

– Det som skjedde her i dag, skyldes nok en overfokusering på bompenger som enkeltsak, sa Os-ordføreren. Han ville ikke kommentere synspunktene til de tre andre kandidatene som ble innvalgt i sentralstyret.

Heller ikke Jensen mener at valgets betydning skal strekkes langt ut over kandidatene selv.

– Frp er et samarbeidsorientert parti. Valget av Hoksrud framfor Søviknes endrer ikke på det. Men samtidig er det slik at vi ikke kaster vekk sentrale deler av partiprogrammet for å tekkes andre. Og motstanden mot bompenger er en viktig sak for Frp, fastslo partilederen.

Spedalsk

På spørsmål om han er «spedalsk» for evig og alltid for sin omstridte stemmegivning i 2004, svarte Søviknes at han ikke har nye planer om å gjeninntre i rikspolitikken. Derfor ville han heller ikke kommentere utsiktene til å delta i nominasjonskampen forut for stortingsvalget i 2013.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Under presentasjonen av sitt eget kandidatur før voteringen sa Søviknes at det var med ydmykhet og takknemlighet at han som valgkomiteens kandidat møtte landsmøtet i plenum.

– Det er spesielt å stå her i dag, nesten ni år etter at jeg trakk meg fra sentrale organer. Jeg tror jeg tør si at det er en tryggere og bedre politiker som står framfor dere i dag, sa Os-ordføreren.

Han minnet om at han i snart 20 år har vært politiker, de fleste av dem i posisjon i samarbeid med Høyre og KrF. Han oppfordret landsmøtet til å se forbi enkeltsaker og velge personen med bredest grunnlag.

Oslo-byråd Jørn Kallmyr holdt støtteinnlegg for Søviknes og minnet om at han har vært utøvende lokalpolitiker i en årrekke, med opptil 45 prosents oppslutning i egen kommune. Men det hjalp ikke, Søviknes endte på sisteplass med 99 stemmer. (©NTB)