Meny

Tror klimaendringer kan utløse vulkanutbrudd

Stadig flere forskere lurer på om det er en sammenheng mellom klimaendringer og vulkanutbrudd, trass i at dette i utgangspunktet er to ulike klimafenomener. Her er den islandske vulkanen Eyafjallajökull opplyst av nordlyset. Foto: REUTERS/SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

At klimaendringer skulle kunne utløse vulkanutbrudd og jordskjelv, ble tidligere regnet som komplett umulig. Nå lurer forskere på om det likevel kan være en sammenheng.

Vulkaner styres av bevegelser i magma og kontinentalplater, dypt under jordas overflate. Ufattelige mengder stein skiller disse sjiktene i jordskorpa fra atmosfæren, hvor sammensetningen av gasser og partikler påvirker klimaet.

Les også: Har laget askealarm for fly

Likevel tror noen forskere at klimaet kan påvirke rystelsene i undergrunnen.

– Tidligere ble det antatt at det overhodet ikke var noen forbindelse mellom klimaendringer og disse fenomenene. Men man kan spørre seg om forandringer i klimaet kan øke risikoen for at noen av dem oppstår, sa klimaforskeren Richard Betts til den britiske avisa The Guardian nylig.

Isen smelter

Det er i første rekke forandringer i isbreer og havnivå som kan utgjøre en forbindelse mellom klima, jordskjelv og vulkanutbrudd.

Les også: Verstinger knuser klimaambisjon

Når global oppvarming får store isbreer til å smelte og havet til å stige, så endres trykket fra isen og vannmassene på jordskorpa. Noen steder blir breene letter, mens andre steder kan bakken bli utsatt for større press.

Betts, som jobber ved det britiske meteorologiske instituttet Met Office, tror endringene i presset ovenfra kan øke sannsynligheten for jordskjelv.

– Hvis vi får store klimaendringer over lang tid, så kan dette ha en effekt, framholder han.

– Farlig respons

Også Bill McGuire fra University College i London tror det kan være en sammenheng mellom naturfenomenene, selv om de i utgangspunktet er svært forskjellige.

– Observasjoner tyder på at økningen i de globale gjennomsnittstemperaturene allerede kan ha framkalt en farlig respons fra geosfæren, skriver McGuire i en artikkel i et av tidsskriftene til det ærverdige britiske vitenskapsakademiet Royal Society.

Les også: EUs nye klimasjef reiser tvil om CO2-fangst

Både McGuire og Betts understreker likevel at det så langt ikke er registrert noen økning i antall vulkanutbrudd og jordskjelv som følge av global oppvarming.

Spår flere utbrudd

Forskere på Island tror smeltende isbreer vil føre til mer vulkanutbrudd på sagaøya de neste tiårene.

– Global oppvarming smelter is, og det kan påvirke magmasystemer, sier vulkanolog Freysteinn Sigmundsson til nyhetsbyrået Reuters.

Han tror likevel ikke at utbruddet til vulkanen ved isbreen Eyjafjallajökull, som skapte kaos i den europeiske flytrafikken, har sammenheng med issmelting. Årsaken er at Eyjafjallajökull er for liten til å påvirke de lokale grunnforholdene.

Aske og svovel

Mens teorien om at issmelting kan utløse vulkanutbrudd, er av ny dato, har det lenge vært kjent at vulkaner av og til påvirker klimaet.

Det skjer når aske og svovel fra store utbrudd sprer seg rundt hele kloden og skygger for sola. Resultatet kan bli en merkbar nedgang i den globale temperaturen, men effekten varer sjelden lenger enn et par år.

Les også: Godkjenner alle søknader om forurensning

Tidligere i historien kunne én eller to kalde somrer likevel være alvorlig nok for bønder som mistet avlingene sine. Etter et utbrudd i Indonesia på begynnelsen av 1800-tallet slo avlingene feil så langt unna som i Europa og Nord-Amerika. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus