Meny

Norsk universitetslektor anholdt i Tyrkia

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den norske universitetslektoren Kariane Westrheim er anholdt av politiet på flyplassen i Istanbul.

Westrheim, som har vært en sentral person i Raftostiftelsen som styremedlem og medlem av Raftopris-komiteen i en årrekke, ble holdt tilbake på flyplassen i Istanbul lørdag.

Hun fikk beskjed om at hun vil bli sendt ut av landet igjen søndag, skriver Bergensavisens nettutgave.

Ifølge Westrheim, som er ansatt ved Universitetet i Bergen, er årsaken at hun har engasjert seg i rettighetene kurderne i landet.

– Støttet separatisme

– De sier at jeg har støttet separatisme og at jeg derfor vil bli bannlyst og aldri får dra tilbake igjen, sier Westrheim, som skulle delta på en kvinnekonferanse i Tyrkia.

Westrheim er styreleder for EU Turkey Civic Commission (EUTCC), et samarbeid mellom flere organisasjoner som overvåker menneskerettighetsorganisasjonen i Tyrkia. Hensikten er å kunne slå fast om Tyrkia oppfyller kravene EU har satt for at landet skal kunne bli medlem av unionen.

I kontakt med UD

Utenriksdepartementet (UD) bekrefter at de har vært i kontakt med Westrheim, som opplyste at hun ikke trengte ytterligere bistand.

– Hun ble stoppet i passkontrollen og ha fått beskjed om at hun vil bli sendt ut med et fly søndag, opplyser UDs pressekontakt Ragnhild Imerslund til NTB.

– Vi vil undersøke bakgrunnen for at hun ble stoppet og vurdere om dette er noe vi skal ta opp med tyrkiske myndigheter, fortsetter Imerslund.

Kurderspørsmålet

Daglig leder i Raftostiftelsen, Therese Jebsen, forteller til Bergensavisens nettutgave at Westrheim har gjort en enorm innsats for en løsning på kurderspørsmålet.

– Hun har arbeidet for dialog og fredelig løsning. At hun nå er anholdt av politiet er et tegn på at det er langt igjen før tyrkiske myndigheter respekterer menneskerettighetene, sier Jebsen til Bergensavisens nettutgave.

(©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus