Frykter nye gateslag

Frykter nye gateslag
Frykter nye gateslag
Artikkelen fortsetter under annonsen

Demonstrantene i Thailand frykter at de vil bli slått ned av hæren etter at myndighetene har avvist deres forslag til en fredelig løsning på den politiske krisen i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Abhisit har gitt ordre om at demonstrasjonene skal slås ned innen 48 timer, har jeg fått høre, sier lederen for rødskjortene, Nattawut Saikuar.

Rødskjortene, som i over tre uker har okkupert finanssentrumet i hovedstaden Bangkok, har lovet å stanse demonstrasjonene dersom myndighetene går med på å kunngjøre nyvalg innen 30 dager.

I tillegg vil myndighetene få 60 dager på seg til å gjennomføre valget, heter det i kompromissforslaget fra rødskjortene.

Etter å ha vurdert saken lørdag, var statsminister Abhisit Vejjajiva klar i sin konklusjon:

– Jeg avviser dette. På grunn av volden og forsøkene på å skremme kan jeg ikke akseptere dette, sa han.

– Dette dreier seg ikke om et 30-dagers ultimatum. Å oppløse nasjonalforsamlingen kan bare gjøres når det er i hele nasjonens interesse, ikke bare rødskjortenes, og det må gjøres til riktig tid, la han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frykter slag

Verdenssamfunnet har innstendig bedt partene om å finne en fredelig løsning på konflikten, som hittil har krevd minst 26 menneskeliv, mens hundrevis er blitt såret.

Nattawut sier at rødskjortene vil holde på sin ikkevoldsfilosofi, men lørdag holdt andre demonstranter flammende appeller med løfter om en geriljakrig mot myndighetene.

Dersom hæren går til aksjon, vil det trolig bety nye blodige gateslag i Bangkok.

Regjeringssoldater har slått en jernring rundt finansdistriktet, der rødskjortene har okkupert et handlesenter. Piggtrådsperringer er rullet ut i hovedgata Silom Road, og barrikader og maskingeværstillinger er opprettet på gatehjørnene.

Rødskjortene har på sin side barrikadert seg bak gjerder av spisse bambusspyd og bildekk.

Vil finne løsning

Statsministeren, som siden forrige måned har sittet beskyttet i militære kaserner på grunn av demonstrasjonene, sa fredag at han er fast innstilt på å løse problemene.

– Det er min plikt. Hvis jeg ikke greier det, bør jeg ikke bli her, sa Abhisit.

Fredag uttalte hærsjefen i Thailand at det ikke vil være aktuelt å bruke militær styrke for å få slutt på demonstrasjonene. Det vil gjøre «mer skade enn gagn», sa general Anupong Paochinda. (©NTB)