Meny

Trekker seg som NHO-president

Trekker seg som NHO-president

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Paul-Chr. Rieber trekker seg med umiddelbar virkning etter saken om import av fiskeolje.
Fakta om Rieber-saken:

*Toll- og avgiftsdirektoratet har avdekket at GC Rieber Oil AS har importert fiskeolje under feil kode og dermed sluppet å betale flere hundre millioner kroner i avgift til staten.

*Selskapet har fortollet fiskeolje fra Vest-Sahara og Marokko til bruk i menneskeføde – som er tollfri – mens den i virkeligheten har blitt brukt som fiskefôr – som koster 3,75 kroner per kilo i toll.

*Selskapet risikerer både politianmeldelse og straff.

*NHO-president Paul-Christian Rieber har siden 1990 vært styreleder i GC Rieber AS.

*GC Rieber er et familieeid Bergen-basert selskap som omfatter blant annet shipping, marine oljer, salt, skinn og eiendom.

*Selskapet fikk massiv kritikk fra flere hold da det ble kjent at selskapet hadde importert fiskeolje fra det okkuperte territoriet Vest-Sahara. Norske myndigheter fraråder handel med Vest-Sahara.

*I april varslet selskapet at det stoppet innkjøp av fiskeolje fra Vest-Sahara og Marokko. Årsaken ble oppgitt til å være at deres største kunde ikke lenger ville ha den omstridte oljen. (©NTB)

- På bakgrunn av det betydelige mediefokuset som forholdene rundt import av fiskeolje til GC Rieber Oils AS har skapt, har jeg av hensyn til NHO, besluttet å trekke meg fra vervet som president med umiddelbar virkning. Det er ikke riktig at vårt selskap, og min rolle som styreleder i selskapet, skal ta så stor plass som det nå gjør på bekostning av de mange viktige saker innen næringspolitikk og arbeidsliv som NHO arbeider med, sier Rieber i en pressemelding. 

Les også: - Må trekke seg som NHO-president

Han sier det i tillegg blir krevende å utøve rollen som president på en forsvarlig måte på vegne av medlemmene ut fra det mediefokuset som nå har oppstått.

- Beslutningen er tatt ut fra en helhetsvurdering av hva jeg mener tjener medlemmene samlet sett på kort og lengre sikt. Jeg vil nå fokusere på å få avklart forholdene i egen bedrift i dialog med de offentlige myndigheter, sier Rieber.

Granskes for tollunndragelse

Det ble tidligere denne uken kjent at selskapet GC Rieber Oils, der NHO-presidenten sitter som styreleder, skal ha unndratt tollavgifter for flere hundre millioner kroner.

Les også: NHO-topps selskap granskes for omfattende tolljuks

Ifølge underdirektør i Toll- og avgiftsdirektoratet, Anita Graff, kan det dreie seg om så mye som 60 millioner kroner hvert år gjennom flere år. Det gjelder tollavgifter som ikke er betalt i forbindelse med import av fiskeolje.

– Vi har nå innledet en gransking av denne saken. Hvor lang tid en slik gjennomgang vil ta, vet jeg ikke, sa Graff til NTB onsdag.

Visepresidenten tar over

Visepresident Kristin Skogen Lund overtar ansvaret som president fra i dag og frem til NHOs generalforsamling 8. juni.

OVERTAR: Kristin Skogen Lund er utnevnt som ny president med virkning fra dags dato og frem til NHOs generalforsamling 8. juni. (Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX)OVERTAR: Kristin Skogen Lund er utnevnt som ny president med virkning fra dags dato og frem til NHOs generalforsamling 8. juni. (Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX)

- Det er beklagelig at vi er i en situasjon der Paul-Chr. Rieber har sett det som nødvendig å gå av som NHOs president. Jeg vil takke ham for stort engasjement og meget god innsats for NHO i de to årene han har vært president, sier visepresident Kristin Skogen Lund i pressemeldingen.

«Ikke dyrefôr»

Tollunndragelsen dreier seg om import av fiskeolje fra Marokko og Vest-Sahara. Oljen er blitt fortollet som «ikke dyrefôr», noe som gjør at selskapet har unngått en toll på 3,75 kroner per kilo. Oljen er imidlertid solgt videre til fiskefôrprodusenten Ewos.

Det er mulig å søke om fritak fra den aktuelle tollen, men ifølge Statens Landbruksforvaltning er det ikke kommet noen søknader om dette fra GC Rieber Oils, som holder til i Kristiansund.

– Som styreleder må jeg innrømme at jeg ikke kjente til dette, og organisasjonen har tydeligvis heller ikke kjent godt nok til dette. Her har det vært en beklagelig glipp, sa Paul-Chr. Rieber til NRK da han ble konfrontert med opplysningene.

GC Rieber Oils har imidlertid nå søkt om tollfritak med tilbakevirkende kraft.

GC Rieber Oils stanset nylig kjøpene av fiskeolje fra Vest-Sahara, som er okkupert av Marokko, etter avsløringer i det svenske TV-programmet Uppdrag Granskning. Grunnen oppgis å være at Ewos ikke lenger ønsket å kjøpe oljen.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus