Meny

Ungarn høyre om!

De høyreekstreme er på frammarsj i Ungarn. Her er det medlemmer fra kontroversielle «Magyar Garda» under en marsj tidligere i år. Foto: Bela Szandelszky/AP

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyredreiningen i Ungarn, der de konservative (Fidesz) fikk flertall i parlamentet og det høyreekstreme Jobbik oppnådde 16,7 prosent, vil antagelig bli forsterket i andre valgomgang i helgen.

Det betyr at nasjonalistiske, Europa-fiendtlige og rasistiske krefter vil sette sitt preg på dette viktige sentraleuropeiske landet. Og det som skjer i Ungarn kan gjenta seg i nabolandene når befolkningen blir stadig mer frustrert over de økonomiske utsikter og helt mister tilliten til de gamle politikere. Over alt er det uvilje overfor etniske minoriteter, og romfolket (sigøynerne) er spesielt utsatt. Volden mot sigøynere har tiltatt sterkt, og mange er blitt myrdet uten at ungarere flest synes det er så ille.

Det er også skremmende antisemittiske tendenser som har fått mange ungarere til å omtale hovedstaden som «Judapest» på grunn av den angivelig sterke jødiske innflytelse. Det ekstreme høyre driver en skrekkpropaganda der romfolket fremstilles som parasitter som stjeler fra alle og undergraver samfunnsøkonomien.

Leder for det konservative paritet Fidesz, Viktor Orban. Foto: Attila Kisbenedek/AFPLeder for det konservative paritet Fidesz, Viktor Orban. Foto: Attila Kisbenedek/AFP

Jødene venter på å overta styre og stell, heter det, derfor undervises det nå i ungarsk i Israel. Først vil jødene ta makten i Ungarn, og så skal landet selges til utenlandske interesser. Det er antisemittiske konspirasjonsforestillinger av samme vanvittige type som «Sions Vises Protokoller» som den russiske tsars hemmelige politi først tok i bruk og som senere er blitt spredt over hele verden.

I Ungarn har frustrasjon og misnøye opparbeidet seg gjennom lengre tid slik at situasjonen er blitt eksplosiv. Folk flest er ferdig med sosialistene, som de med rette mistenker for korrupsjon og fortielse av en stygg fortid. I Ungarn har man i motsetning til i det tidligere DDR ikke villet åpne arkivene som kunne vise hvem som arbeidet for de hemmelige tjenester. Flere ledende politikere er imidlertid blitt avslørt som tidligere spioner, til og med en statsminister.

Les også: Mot brakseier for høyresiden

Det er ingen hemmelighet at de tidligere kommunister, som først fremstilte seg som sosialister og deretter sosialdemokrater, beriket seg grovt under overgangen fra diktatur til demokrati i 1989-90. De satt i maktposisjoner som gjorde det mulig å få kontroll over fabrikker, finansinstitusjoner, landbruk og naturressurser. Slik var det i alle tidligere kommunistland, også Russland der også ikke-kommunistiske unge oligarker ranet til seg enorme verdier.

Men i Ungarn er det først og fremst tidligere kommunister som er blitt søkkrike. Den tidligere statsminister Ferenc Gyurczany, som etter valget i 2006 sa at hans parti hadde løyet og lurt velgerne, er mangemillionær mens stadig flere ungarere er havnet under fattigdomsgrensen. Arbeidsledige, pensjonister og studenter har sett hvordan de rike er blitt rikere mens de selv har fått det stadig verre.

Men den prekære situasjon Ungarn befinner seg i, er ikke bare «heimavla». Den er også påvirket av den internasjonale finanskrisen som rammet Ungarn hardere enn noe annet sentral- og østeuropeisk land. Ungarerne hadde fått all den kreditt i vest som de ønsket, men det gikk til økt forbruk, ikke til investeringer i fremtidsrettet industri. I 2008 var Ungarn nesten statsbankerott og måtte reddes av Det internasjonale pengefond og vestlige banker, men betingelsene var meget strenge tiltak som rammet de som allerede hadde det vanskelig.

Det er nesten et konkursbo som Fidesz-lederen Viktor Orban nå overtar. Hans problem er at problemene stikker så dypt at de ikke lar seg løse i en håndvending. Orban må arbeide med den samme tvangstrøye som Det internasjonale pengefond og EU påtvang hans forgjenger. Og det blir ikke lettere ved at Orban er meget EU-kritisk.

Jeg har intervjuet Viktor Orban mange ganger, både da han var statsminister og da han kom i opposisjon. For hver gang ble han mer Europa-skeptisk og mer populistisk. Orban har spilt kynisk på de mørke krefter som rører seg i folkedypet.

Hvis Fidesz får tre fjerdedels flertall i parlamentet, kan Orban til og med forandre grunnloven. Han vil kunne styre nesten som han selv vil. Dersom han velger å samarbeide med det liberale, grønne småpartiet LMP, som står president Solyom nær, vil han kunne bli en temmelig effektiv regjeringssjef. Men da må Orban markere klar avstand til forhold til det høyreekstreme Jobbik. Det har han nå sagt han vil gjøre.

«Intet radikalt parti vil bli tillatt å undergrave lov og orden i vårt samfunn», sa han, «demokratiet er sterkt nok i Ungarn til at det vil kunne forsvare seg.»

Den store prøven blir om han tør forby «Den ungarske garde» som sosialistene forbød, men som så bare skiftet navn og fortsatt opptrer i gatene i sine fascistaktige uniformer. Det er Jobbiks jernneve og står bak mange dødelige angrep på romfolk. Garden har også en antisemittisk profil og skremmer jødene.

Det er ikke uten grunn at mange sammenligner garden med det fascistiske Pilkorset som hjalp de tyske nazister med å arrestere jøder og romfolk. I mange tilfeller gjorde de kort prosess med jødene før Eichman fikk satt dem på togene med kurs for Auschwitz. Det er i dag fascistiske og nynazistiske grupper i alle de tidligere sosialistland, men ikke noe sted er de så ekstreme og farlige som i Ungarn.

Jobbik og «Den ungarske garde» står særlig sterkt i de nordlige og nordøstlige deler av Ungarn. Der er arbeidsledigheten størst, og der er det flest romfolk. Denne kombinasjonen er brannfarlig. Sigøynerne utnytter velferdsordningene, hevdes det, de parer seg som kaniner og produserer flere barn enn ungarerne gjør. Det er noe riktig i disse påstander for de fleste romfolk er helt uten arbeid, og skal de og deres familier overleve, må de stjele og utnytte velferdsstaten så godt de kan. Det er en annen sak at det de får fra staten, er smuler. Men for den ungarske underklassen er det mer enn nok, og denne misnøye utnytter Jobbik til å kreve at romfolket kastes ut av landet.

Men det er ikke bare Jobbik som har sin egen milits som skal bekjempe «romfolkkriminalitet». I den tidligere sosialistiske mønsterbyen Szolnok, der det var tungindustri som nå ligger øde, har også sosialistene opprettet sin egen milits mot romfolket. Resultatet er at kriminaliteten har sunket med 20 prosent. Mange er med i både den sosialistiske og fascistiske militsen, skriver tyske aviser.

Da det offisielle Ungarn i 2006 skulle feire 50 årsdagen for folkeoppstanden i 1956, nektet Fidesz å være med. Det kom til store demonstrasjoner i Budapest slik at trafikken ble lammet og det truet sikkerheten til de besøkende fyrster, presidenter og statsministere – blant annet vår egen kong Harald. Det er dokumentert at fascistiske grupper utnyttet situasjonen, men det er også på det rene at politiet opptrådte usedvanlig brutalt mot demonstrantene. Dette rammet uskyldige gamle og nysgjerrige ungdommer som slett ikke hadde noe med volden å gjøre.

Den propaganda som den ekstreme høyreside i Ungarn driver, er en blanding av ultranasjonalistiske og rasistiske stemninger som gjorde seg sterkt gjeldende før 1945. Det er paranoide forestillinger om ”ungarskhet” som trues av jøder og romfolk og av en internasjonal sammensvergelse. Jobbiks kampavis «Barrikad» brakte for eksempel et bilde av den hellige Gellert-statuen med en menorah (jødisk lysestake) i hånden i stedet for et kors. Spørsmålet: «Et det slik dere vil ha det?»

Parolen er «Ungarn for ungarere». Drømmen er et etnisk renset Ungarn, og da må jøder, romfolk og andre uønskede grupper kastes ut eller tilintetgjøres. Så ekstrem er Jobbik-propagandaen, og den gir ekko langt inn i Fidesz.

I dag kan man igjen høre ropene «Jødesvin! Jødesvin!» i Budapests gater. Da borgermester Gabor Demszky skulle holde en tale ved statuen til den historiske frihetskjemperen Sandor Petöfi, hevet mange armen til nazihilsen og truet med å kaste ham i Donau. Det var på dette stedet ved Kjedebroen at de fascistiske pilkors-bandittene under den annen verdenskrig skjøt jøder og kastet dem i Donau.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus