Meny

Jensen: – Skiftet kommer i 2013

Frp-leder Siv Jensen holdet fredag tale til Fremskrittspartiets landsmøte på Gardermoen. (Foto: Heiko Junge / Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Myten om at Frp ikke kan danne regjering, er knust en gang for alle. Ved valget sist høst gikk det nesten, i 2013 vil det skje. Med denne visjonen åpnet partileder Siv Jensen Frps landsmøte fredag.

Med en innstendig appell til «vanlige mennesker» om å tro at et systemskifte i Norge faktisk er mulig, lovet hun at monopolene og «murene» skal rives ned.

– Frp er opptatt av vanlige folks problemer i hverdagen. Vi bruker ikke store ord og vendinger, men vi vil vise at det finnes et alternativ. Og når folk tror det er mulig og frir seg fra dommedagsprofetiene til de såkalte ekspertene, kan vi få et regjeringsskifte. Vi vet hva vi gjorde feil i 2009. I 2013 går det, sa Jensen til øredøvende applaus.

Partilederen brukte kjente oratoriske grep for å oppildne forsamlingen. Som en rød tråd gjennom talen gikk slagordet om at «det er folk som beveger verden, som river murer, som kaster diktatorer og som velter regjeringer».

Bare ett alternativ

– Det er bare vi som stiller spørsmål ved de etablerte sannhetene. Det er bare vi som er alternativet til de partiene som har styrt landet i årtier. Vanlige mennesker har flyttet grenser før i dette landet, og i 2013 skal de gjøre det igjen, hamret Jensen.

Hun beskrev Frp som mye mer enn et politisk parti, snarere en protestbevegelse og et grasrotopprør mot det hun kalte feilslått og menneskefiendtlig politikk på områder som Nav, helse, eldreomsorg, skole, innvandring og kriminalitet.

– Er det noe vi forstår oss på i Frp, så er det kriminalpolitikk. Her skal vi ikke rive ned en eneste mur, men bygge mange nye, sa Jensen.

I en drøy time, og med et kroppsspråk og en stemmebruk som få rikspolitikere tar etter henne, tok hun generaloppgjør med alt fra samferdselspolitikk til formuesskatt og lovet at Frp skal ta et overmoden kamp med byråkratene i Finansdepartementet.

Hukommelse

– Vi husker veldig godt hva Sigbjørn Johnsen sa om dette da han var fylkesmann, men nå er det åpenbart andre toner. Enten husker han veldig dårlig, eller så våger han ikke ta opp kampen internt i departementet. Den kampen skal vi ta, og den skal vi vinne. Det er bare tull at Norge ikke kan bruke penger på områder som roper etter vedlikehold og utbygging, sa Jensen.

Frp har politisk engasjement og mobilisering av vanlige mennesker som overordnet tema for landsmøtet. Partiet går med dette tilbake til røttene og trekker linjene mellom Anders Langes protestbevegelse fra 40 år tilbake og dagens «fremskrittsbevegelse», som Jensen ofte kaller partiet.

– Vi må feie bort hatet til alt som smaker av private løsninger. På alle områder der det er åpnet for konkurranse, er det blitt bedre for brukerne. Nå står 250.000 mennesker i kø for medisinsk behandling. Det minner om sovjettiden, men det er Norge i 2010, sa partilederen.

Samarbeid

Jensen mener det er svært lovende og spennende at både Høyre og Frp vokser på meningsmålingene.

– Tendensen viser at vi ikke lenger spiser av hverandres velgere, men blir større begge to. Det må vi utnytte i 2013. Derfor må vi bevege oss videre fra det som var situasjonen i 2009, da Venstre gjorde at prosjektet sprakk, sa Jensen på en pressekonferanse etter landsmøtetalen.

Hun mente at Høyre og Frp ikke lenger kan la mellompartiene styre dette, særlig etter at sentrum i norsk politikk er nesten borte.

– Vi kan ikke gå inn i en ny valgkamp med den uavklarte situasjonen, sa Jensen som betegnet det daglige samarbeidet i Stortinget som «meget godt».

– Det er her grunnlaget skal legges, men toget går snart ut fra stasjonen. Det er på tide med en avklaring. Men trenden er klar, Høyre og Frp kan få flertall sammen, sa partilederen.

Reagerer på at Jensen ikke nevnte finanskrisen

Arbeiderpartiets partisekretær Raymond Johansen er overrasket over at Siv Jensen ikke nevnte finanskrisen med ett ord i sin tale til Fremskrittspartiets landsmøte.

– Det overrasket meg at Siv Jensen ikke med ett ord nevnte utfordringene vi fortsatt har i forhold til finanskrisen og behovet for å holde arbeidsledigheten nede, sier Johansen.

Siv Jensen sa i sin tale at hun så fram mot valget i 2013, og at det valget skal Frp vinne.

– Når hun er så klar på at hun vil i regjering i 2013, er det også litt underlig at hun ikke nevner forholdet til sin fremtidige koalisjonspartner, sier Johansen. (©NTB)


Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus