KONSERT: «Juba Jubaleum» [Knutsen & Ludvigsen-tribute], Sentrum Scene, Oslo - fredag 10. oktober 2008Full juba for Knutsen & Ludvigsen

 
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pKongen kom ikke, men det manglet ikke på celebre gjester da Knutsen & Ludvigsen ble feiret på Sentrum Scene fredag kveld.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- I kveld opplever vi høydepunktet i vår karriere. Jeg er så glad for at vi fikk være med på det. Endelig en konsert hvor vi kan alle låtene!

Det sa en rørt, men begeistret Øystein Dolmen (alias Knutsen) til de mange fremmøtte på Sentrum Scene fredag kveld. Sammen med Gustav Lorentzen (Ludvigsen) var han selve hedersgjesten da en lang rekke norske toppartister gikk på scenen for å fremføre sine hyllester til de to karene - som ifølge visa bor i en tunnel blottet for ellediller eller krokofanter.

Med noen av sine venner på scenen. Klikk for større bilde.Med noen av sine venner på scenen. Klikk for større bilde.

Anledning var selvsagt at det er 25 år siden det klassiske Knutsen & Ludvigsen albumet «Juba Juba» ble gitt ut. Albumet ble belønnet med Spellemannpris for beste barneplate i 1983, og har siden fått generasjoner av nordmenn til å bruke syltetøy som sminke, fråtse i mat dersom kongen uteblir eller speide etter kyr i tunnelene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Imponerende liste

Og det var ikke bare Øystein Dolmen som kunne glede seg over høydepunkter. Listen over minnerike øyeblikk var lang. På scenen var både Arve Tellefsen, Bare Egil Band, Jan Eggum, Kaizers Orchestra, Katzenjammer, Kaare Ørnung, Lars Lillo-Stenberg, Lars Saabye Christensen, Lillebjørn Nilsen, Rune Gokstad, Sølvguttene, Thom Hell, Tom Mathisen, Trond-Viggo Torgersen og Øystein Bache. For å nevne noen. Og da har vi ikke nevnt selveste Knutsen & Ludvigsen som også dukket opp i egne personer for å være med på notene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- For oss som vokste opp med dem på syttitallet er de det samme som Bjørnson og Ibsen var for tidligere generasjoner. De er fulle av livsvisdom. Jeg spiser aldri matpakke på grunn av dem. Jeg spiser bare mat på fat, uttalte en blid Erik Fosnes Hansen til ABC Nyheter før konserten.

Kveldens vertKveldens vert

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fosnes Hansen var bare én av flere fra norsk kulturliv som var å se i salen under den to timer lange jubileumskonserten.

- De har alltid vært kule

Også kulturminister Trond Giske uttrykte begeistring.

- Jeg vokste opp med Knutsen & Ludvigsen, så dette kjenner jeg svært godt. Jeg har jo alltid syntes at de er kule. På midten av nittitallet fikk de jo en renessanse med tribute-albumet, men jeg har likt dem fra mye tidligere. Det blir som med «ABBA Gold». Gold er for nybegynnere, sa Giske.

Trond Viggo Torgersen høstet stor jubel for sin tolkning av Knutsen & Ludvigsen-hiten «Ku I Tunnelen». I introduksjonen fortalte Torgersen at han også brukte å høre forferdelig mye på dem da han selv var liten.

- Og så var jeg så heldig å få møte dem da jeg ble stor. Men nå skal jeg synge «Ku I Tunnelen». Og for dere som er interessert i logikk, så dukker det også opp et hattestativ i denne låta, informerte Torgersen til stor latter fra salen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men det var først da hovedpersonene selv dukket opp på scenen under «Kanskje Kommer Kongen» at stemningen virkelig begynte å koke. Og senere fremførte de to musikalske grevlingene både «Hallo! Hallo!», «Eventyret Om En Melodi», «Kristiansunds Nasjonalsang» (sammen med Gerd Gudding), «Grevling I Taket» og ikke minst «Spæll På Fiolin» - med Kaare Ørnung bak pianoet og Arve Tellefsen på sang.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Allsang

Gamle Knutsen & Ludvigsen-fans kunne vel knapt hatt en bedre en stund. Og det ble sunget med på hvert eneste ord. Det Gustav Lorentzen og Øystein Dolmen har skapt sammen i løpet av sin mangeårige karriere har blitt allemannseie for flere generasjoner.

Vant alles hjerter på Sentrum Scene.Vant alles hjerter på Sentrum Scene.

Også forfatter Lars Saabye Christensen deltok på hyllesten med sin egen versjon av låten «Liten Aftensang».

Etter konserten fortalte han ABC Nyheter om sitt forhold til den populære duoen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Knutsen & Ludvigsen var i utgangspunktet barnesanger, men vi skjønte raskt at dette var noe av det smarteste som er laget av norsk populærmusikk. Det er smarte tekster, og de har skrevet klassiske poplåter. Beviset for dette har du her i kveld, der en hel sal synger med.

Ingenting forandret

Da abumet «Juba Juba» ble gitt ut i 1983, skrev Aftenpostens anmelder at Knutsen & Ludvigsen aldri skuffer oss. Gang på gang, enten det er sceneshow eller plater - eller aller helst kombinasjonen - overrasker de gledelig med sin store musikalitet og løssluppenhet. De har noe som få andre artister kan varte opp med, nemlig appell til både store og små.

25 år etter er det bare å nikke anerkjennende. De har ikke forandret seg så mye siden starten, noe både Dolmen og Lorentzen synes å være enige i.

- Nei, det er ikke så mye som har forandret seg. Fordøyelsen har blitt dårligere, håret litt tynnere og litt dårligere holdning, kanskje, men ellers er vi de samme, sa Øystein Dolmen til TV 2 i forbindelse med jubileumskonserten.

- Men nå var det jo heldigvis aldri på grunn av holdning eller håret at folk likte oss da, svarte Lorentzen.

Flere bilder fra konserten (klikk på bildene for å få bildekarusell eller større bilder).

Åpnet festen med å synge «Juba Juba»Åpnet festen med å synge «Juba Juba»


Takket initiativtager «Beatles»Takket initiativtager «Beatles»