Meny

Chavez kjøper våpen for milliarder

FEIRET: Mandag feiret Venezuela 200-årsdagen for løsrivelsen fra Spania. Foto: Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hugo Chavez vil kjøpe våpen fra Russland for 29 milliarder norske kroner. Analytikere frykter Sør-Amerikansk våpenkappløp.

Sist uke feiret Venezuela 200-årsdagen for frigjørelse fra spanske kolonialister. Dagen ble feiret med den største militærparaden i landet i moderne tid. Tusenvis av soldater, hundrevis av stridsvogner og jagerfly deltok i markeringen.

Noen dager i forveien annonserte den russiske statsministeren, Vladimir Putin, at Russland og Venezuela hadde inngått avtaler om våpenkjøp som kan overstige 29 milliarder norske kroner.

- Vår delegasjon har akkurat kommet tilbake fra Veneuela, og den totale verdien på avtalene som er inngått kan overstige 5 milliarder dollar, sa Putin.

Låner penger

Handelsavtalen inkluderer et beløp på 2,2 milliarder dollar som Russland låner til Venezuela for å kunne kjøpe våpnene. Avtalen ble inngått i begynnelsen av april, da en russisk delegasjon besøkte Caracas, skriver Jane's Defence Weekly.

Allerede har Chavez kjøpt våpen for mer enn 25 milliarder norske kroner siden 2005. Når avtalen som nå er inngått er fullført har altså Venezuela kjøpt våpen for nærmere 50 milliarder norske kroner fra Russland alene. De har i tillegg inngått en rekke avtaler med andre land, deriblant Spania.

Bekymrede naboer

Både USA og Colombia ser på utviklingen med bekymring. President Chavez uttrykker stadig sinne over det han ser på som en delvis amerikansk kolonialisering av Colombia, gjennom at USA har kontroll over flere luftbaser i landet.

Tidligere har Venezuela kjøpt 100.000 Kalashnikov-rifler, 24 Sukhoi-jagerflu og 51 helikoptre. Man har i tillegg planer om å bygge en fabrikk for å kunne produsere Kalashnikov-rifler på lisens fra Russland.

Landet har i den nye avtalen planer om å kjøpe ubåter av typen Varshavianka, 92 stridsvogner av typen T-72, ti kamphelikoptre, patruljefly og luftforsvarssystemer.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus