Meny

Fotballdommere like utsatt for skader som spillerne

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke bare fotballspillere som er utsatt for skader under kamper, viser en ny studie.

Det er forsker Mario Bizzini ved Senter for idrettsskadeforskning ved Norge Idrettshøgskole som står bak rapporten, melder Dagens Medisin.

Før starten av studien påpekte han at man hadde mangelfull kunnskap om skader og smerter blant dommerne. Bizzini mente det var på høy tid at fokuset ble rettet mot dommerstanden i fotballverdenen.

– Dommere har blitt neglisjert i fotballens verden. I 2005 fantes det ikke noen studier på fotballdommere og skader, så vi ønsket å rette vårt fokus mot dette området, sier forsker Mario Bizzini, som representerer Det internasjonale fotballforbundets (FIFA) medisinske forskningssenter (F-MARC), ifølge Dagens Medisin.

Bizzini så på både toppdommere og dommere på lavere nivåer, på hoveddommere og assistenter samt mannlige og kvinnelige kampledere, og fant lite forskjeller i skaderisiko. De typiske skadene i studien var ikke-kontaktskader, og man så hyppigst strekkskader på baksiden av lår og legg.

Smerteskadene som ble rapportert, var lokalisert til korsrygg, lår, knær og akillessenen.

– Kanskje ikke så rart at det er en stor hyppighet av denne typen skader også blant dommere – med tanke på at de ofte løper rundt tolv kilometer i en kamp, og at de har lange karrierer, opp imot 40 år, legger Bizzini til.

Han mener det er viktig at skadeforebyggende treningsprogrammer bør igangsettes på et tidlig stadium i utviklingen av dommere.  

Les mer om studien på Idrettshøgskolens hjemmeside.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus