Meny

Ny rettsrunde i Kongo

Tjostolv Moland (midten) og Joshua French må belage seg på en ny rettsrunde. Foto: scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kongos militære høyesterett mener dødsdommene mot Joshua French og Tjostolv Moland ble avgjort på feil grunnlag. Saken skal nå prøves på nytt i ny rettssak.
Kongo-saken
* Joshua French og Tjostolv Moland ble pågrepet i Kongo henholdsvis 9. og 11. mai 2009, mistenkt for drap på sjåføren Abedi Kasongo 5. mai. Begge nekter straffskyld.

* 14. august ble rettssaken mot de to, etter mange utsettelser, innledet ved militærdomstolen i Kisangani.

* 8. september ble de to funnet skyldig og dømt til døden for drap, drapsforsøk, spionasje, væpnet ran og forsøk på å danne et kriminelt forbund. Begge anket dommen.

* Dødsdommen ble opprettholdt av ankeinstansen i Kisangani 3. desember.

* Dommen ble anket til militær høyesterett i hovedstaden Kinshasa.

* Høyesterett underkjente 22. april 2010 begge de tidligere avgjørelsene. Saken skal nå behandles på nytt i ankedomstolen i Kisangani hvor begge nordmennene sitter fengslet.

* Kongo krever også 4,5 milliarder kroner i erstatning fra Norge for spionasje. (©NTB)

Det var ventet at dommerne i Kinshasa ville underkjenne rettsavgjørelsene mot Moland og French. Saken ble anket til høyesterett med argument om at det var begått saksbehandlingsfeil.

Dommerne var enige i at feil var blitt begått, blant annet det at to dommere ikke var til stede da dommen ble avsagt i Kisangani.

Nordmennenes advokat André Kibambe spådde utfallet for de to nordmennene allerede etter at saken ble behandlet før påske.

– Vi er glade for at dommerne tok til etterretning argumentene våre og annullerte dommen fra militærdomstolen i Kisangani, som var gjennomhullet med så mange feil som vi aldri før har sett i menneskehetens historie, sa forsvarer André Kibambe til Aftenposten.no.

– Ny sak raskt

French og Moland er idømt dødsstraff for drap og medvirkning til drap på sjåføren Abedi Kasongo 5. mai i fjor.

De ble også domfelt for drapsforsøk, ran og spionasje i de to første rettinstansene i Kongos militærtribunal.

Ambassaderåd Lars Ekman representerte norske myndigheter i rettssalen da dommerne leste opp beslutningen torsdag ettermiddag.

– Vi vil fortsette å følge saken mot de to nordmennene og håper den vil komme opp til ny behandling så snart som mulig. Forhåpentlig vil det skje allerede i mai eller juni, sier talsperson Ragnhild Imerslund i Utenriksdepartementet til NTB.

Nye dommere

Den nye rettssaken mot Moland og French vil avholdes med nye dommere og ny gjennomgang av bevisene i saken.

Norge er fra før gitt forsikringer om at dødsdommene ikke vil bli gjennomført selv om landet ikke offisielt har avskaffet straffereaksjonen.

– Vi vil også minne Kongo på deres internasjonale forpliktelser når det gjelder rettssikkerheten til nordmennene, fortsetter Imerslund.

French og Moland har hele tiden sittet fengslet i Kisangani, over 1.000 kilometer fra hovedstaden Kinshasa. En ny rettssak vil i likhet med de to første rettsrundene bli avholdt der.

Dømt for spionasje

Saken mot de to nordmennene ble behandlet i Kongos høyeste domstol i løpet av én dag i slutten av mars. Normalt skal en avgjørelse bli offentliggjort i løpet av åtte dager, men fordi et av medlemmene i dommerpanelet døde, ble hele prosessen forsinke, skriver Aftenposten.

I tillegg er også den norske staten dømt til å betale 4,5 milliarder kroner i erstatning til Kongo for spionasje.

- Kommer til å dø der

Pappaen til Tjostolv Moland, Knut Moland, sier til NRK at han er svært skuffet over avgjørelsen. 

– Jeg er veldig skuffet. Jeg tror de kommer til å dø i Kisangani. Norske myndigheter må få dem ut. De må handle, og ikke vente til de er døde. Da er det for seint, sier Moland.

Skeptisk advokat

Advokat Marius Dietrichson har sammen med advokat Morten Furuholmen fungert som juridiske rådgivere for French og Moland. Han er skeptisk til avgjørelsen i Kongos militære høyesterett.

– Gitt at opphevelsen er basert på at domstolen har funnet grunnleggende feil, så imøteser vi en ny sak. Dersom opphevelsen derimot bygger på feil rundt mindre tekniske omstendigheter i rettsprosessen, er jeg skeptisk, sier Dietrichson til NTB.

Han trekker fram at French og Moland uriktig ble stilt for en militær domstol. Det at Molands forklaring i retten og skriftlige erklæring til dommerne mens han var åpenbart psykotisk, ble tillagt vekt som bevis, mener han var blant de mer grove feil som begått.

– Dersom ikke disse feilene blir rettet nå, så anser vi at sakens utfall er gitt det samme resultatet på nytt. Da blir dette bare en slitsom ekstra prosess som French og Moland må gjennom før utlevering til Norge kan gjennomføres, sier Dietrichson.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus