Vil innføre regler for mengde salt i maten

FOR MYE: Særlig ferdigmat bidrar til å trekke opp folks saltinntak. Det er nå dobbelt så høyt som det helsemyndighetene anbefaler. I Norge trenger ikke produsenten å oppgi hvor mye salt en vare inneholder. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
FOR MYE: Særlig ferdigmat bidrar til å trekke opp folks saltinntak. Det er nå dobbelt så høyt som det helsemyndighetene anbefaler. I Norge trenger ikke produsenten å oppgi hvor mye salt en vare inneholder. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Amerikanske matmyndigheter vil redde liv ved å sette en øvre grense for hvor mye salt matvarer kan inneholde. I Norge trenger ikke produsenten å oppgi saltinnholdet i maten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Mer om salt

Salt (NaCl) er bygget opp av natrium (Na) og klorid (Cl). Natrium har en rekke viktige funksjoner i kroppen, og voksne trenger 1,5 gram natrium (tilsvarende 3-4 gram salt) om dagen.

Selv om natrium er et essensielt næringsstoff, er mengden som tas opp gjennom mat langt høyere enn det som man har behov for.

I gjennomsnitt får nordmenn i seg cirka ti gram salt daglig, dobbelt så mye som anbefalt daglig inntak. Fem gram salt tilsvarer en snau teskje.

For barn bør inntaket være enda mindre.

Havsalt er ikke sunnere enn vanlig husholdningssalt.

Det kan være vanskelig å finne ut nøyaktig hvor mye salt du får i deg per dag. Retningslinjene nedenfor er hentet fra matmyndighetene i Storbritannia, Food Standard Agency, og kan gi en pekepinn på om du spiser mat med høyt saltinnhold:

Dette er MYE salt: 1,25 g salt eller mer pr 100 g (0,5 g natrium eller mer pr 100 g)

Dette er LITE salt 0,25 g salt eller mindre pr 100 g (0,1 g natrium eller mindre pr 100 g)

Kilde: Matportalen og Helsedirektoratet

(ABC Nyheter): Det amerikanske mattilsynet, The Food and Drug Administration (FDA), planlegger gradvis å redusere amerikaneres daglige saltinntak, for å forebygge høyt blodtrykk og hjertesykdom.

Initiativet som skal lanseres i løpet av året, vil bety at det settes en øvre grense for hvor mye salt som er tillatt å bruke i matvareprodukter.

I samarbeid med matindustrien og helseeksperter vil matmyndighetene venne amerikanske ganer til å like produkter som inneholder mindre salt. Ved gradvis å redusere saltinnholdet skal endringene skje uten at forbrukerne merker noe særlig til det, forteller kilder ved FDA til Washington Post.

Hva som blir den øvre grensen for saltinnhold i produktene er ikke ennå bestemt.

- Dette er et tiårsprogram. Vi snakker om en omfattende nedtrapping av en mye brukt ingrediens. Vi snakker om å endre smaker som er kjente for en hel generasjon av mennesker, sier en FDA-kilde til avisa.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Informasjonssjef i Stabburet mener det vil være en utfordring både å sette en grense, og å endre på smakene som folk har vent seg til:

- I en del matvarer er salt nødvendig både for smak og andre egenskaper, så det blir vanskelig å forstå hvordan man skal ha regler og grenser for saltinnholdet, sier Robert Rønning i Stabburet til ABC Nyheter.

- Når vi har produkter som er så godt innarbeidet blant folk, så er det komplisert å gjøre noe med oppskriften. Folk har vent seg til en smak, da blir det vanskelig å skulle tilby noe som smaker noe annet, sier han videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kan bruke så mye de vil

Per i dag kan produsentene bruke så mye salt de vil i produktene. Det eneste kravet på det amerikanske markedet er at produktene merkes med hvor mye salt de inneholder.

I Norge og EU er produsenten ikke engang pålagt å oppgi hvor mye salt maten inneholder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Norske helsemyndigheter jobber for at deklarasjon av salt i mat skal bli obligatorisk. Det er det formelle arbeidet i forhold til merkebestemmelser, sier avdelingsdirektør Arnhild Haga Rimestad i Helsedirektoratet til ABC Nyheter.

Rønning i Stabburet innrømmer at de ikke oppgir saltinnholdet i alle sine produkter. Blant annet mangler dette på ferdigpizzaen, som er en produktgruppe som gjerne inneholder mye salt.

- Vi opplyser om saltinnhold på en del produkter, men ikke alle. Det er en av de tingene som vi kommer til å se på, sier han.

- Frivillighet fungerer ikke

De siste tiårene har helsemyndighetene både i USA og Europa sett med bekymring på det stadig økende inntaket av salt, som har kommet hovedsakelig fordi folk spiser mer ferdigmat og restaurantmat.

I snitt får amerikanerne i seg dobbelt så mye som det man anbefaler. Og situasjonen er den samme her til lands; ifølge Helsedirektoratet er nordmenns saltinntak på omtrent 10 gram salt om dagen i gjennomsnitt, mens 5 gram er anbefalt inntak.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til nå har amerikanske myndigheter lagt press på matprodusentene til frivillig å redusere saltmengden i produktene, og drevet med opplysningsarbeid mot forbrukerne om farene ved for høyt inntak av salt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det samme har norske helsemyndigheter gjort i flere tiår, forklarer Rimestad i Helsedirektoratet:

- I vårt arbeid mot matvareindustrien så påpeker vi behovet for å redusere saltinnholdet, det har vi gjort siden 80-årene. Vi har bedt dem om å redusere, men ikke gitt noen spesielle anbefalinger, sier hun.

Men i en rapport fra den uavhengige amerikanske organisasjonen Institute of Medicine som ble lagt fram denne uken, konkluderes det med at dette ikke har fungert. Saltinntaket har økt både for kvinner, menn og barn siden 1970-tallet. Og forbrukerne sliter med å venne seg til mat med et sunnere saltnivå.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I rapporten kommer det også frem at analyser viser at 100.000 amerikanske liv kan reddes årlig dersom man lykkes med å få redusert det daglige saltinntaket i befolkningen.

Institute of Medicine advarer om at dersom man ikke tar grep som omfatter hele matnæringen, og som gir de ulike aktørene samme spilleregler for å redusere saltinnholdet i matvareprodukter, så vil antall hjertedødsfall som følge av høyt saltinntak fortsette å øke.

- Vi er enige i at det er viktig å fokusere på salt, når det gjelder regelverket så er vi underlagt EUs regelverk, derfor jobber vi mot EU, sier Rimestad i Helsedirektoratet.

- Når det gjelder dette med øvre grense så ble nøkkehullsordning implementert i fjor, det er en felles nordisk merkeordning der det stilles visse krav for at produsenten skal få sette nøkkehullet på produktet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ett av kravene går på saltinnhold, forklarer Rimestad.

Les også: Skal gjøre det lettere å handle sunt

Det meste kommer fra ferdigmat

I USA regner man med at 77 prosent av saltinntaket kommer fra ferdigmat, så det er vanskelig for forbrukerne selv å redusere saltinntaket. I Europa er tilsvarende tall 70-75 prosent.

- Vi kan ikke overlate det til den enkelte å gjøre noe. Matprodusenter må redusere mengden salt i maten, sier Cheryl Anderson, ved Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, som er en av fagpersonene bak Institute of Medicine-rapporten.

Flere store matprodusenter på det amerikanske markedet opplyser at de allerede har begynt arbeidet for å redusere saltinnholdet i maten.

Robert Rønning i Stabburet understreker at de ikke bruker «mer salt enn det som er nødvendig», og at selskapet over flere år har jobbet med å se på hvordan de kan redusere saltinnholdet:

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi hadde en stor gjennomgang for noen år siden, for å se hva vi kan gjøre bedre. Og vi har en egen ernæringsfysiolog i selskapet, og en policy for å være opptatt av helse.

- I disse dager lanserer vi en nøkkelhullsmerket Grandiosa, den har da spesielt lavt saltinnhold. Det er ett eksempel på hva vi gjør, sier Rønning.

Les også: Kalorier på menyen

Saltindustrien avviser at det er usunt

Saltindustrien på sin side avviser at det er usunt å få i seg salt i maten, og hevder at en regulering av saltinnholdet vil være «en katastrofe for publikum»:

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hvis du får i deg mye salt, så kvitter du deg også med mye salt – det betyr ikke at det blir overskudd av salt, sier Morton Satin ved Salt Institute, som representerer saltprodusentene, til Washington Post.

- Jeg vil være sikker på at de baserer seg på alt som finnes av vitenskapelig litteratur, så vi ikke ender opp med å være prøvekaniner fordi noen tror de gjør noe bra, fortsetter han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Overbevisende dokumentasjon

Da EUs vitenskapskomité for matvaretrygghet, EFSA, i 2005 gikk ut og advarte om at det er helseskadelig å få i seg for mye salt, fordi det fører til høyt blodtrykk som er en risikofaktor for hjertesykdom og slag, protesterte også europeiske saltprodusenter.

Organisasjonen for europeiske saltprodusenter, European Salt Producers' Association (EuSalt) ut og sa at det ikke er nødvendig for friske mennesker å redusere inntaket av salt.

Avdelingsdirektør Arnhild Haga Rimestad i Helsedirektoratet avviser dette:

- Det er overbevisende dokumentasjon på at de aller fleste bør redusere sitt saltinntak, sier hun til ABC Nyheter.

Les mer om de norske anbefalingene på Helsedirektoratets hjemmesider.