Meny

13 års fengsel for Madeleine og Stina

Stina Brendamo Hagen og Madeleine Rodriguez ble begge dømt til 13 år og fire måneders fengsel for narkotikasmugling. (Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Madeleine Rodriguez (23) og Stina Brendemo Hagen er dømt til 13 års fengsel.
Fakta om Bolivia-saken

* Tre norske kvinner, den gang 17, 18 og 21 år gamle, ble i mai 2008 pågrepet på flyplassen i Cochabamba i Bolivia med 22,4 kilo kokain skjult i bagasjen.

* Den ene av de tre er en nå 20 år gammel kvinne fra Lillesand som rømte fra straffeforfølgelse i Bolivia til Norge 14. februar i år. Kvinnen ble løslatt fra fengselet i Bolivia i oktober i påvente av rettssaken mot en kausjon på vel 165.000 kroner. Hun er nå siktet og avhørt av norsk politi.

* Madelaine Rodriguez (23) og Stina Brendemo Hagen (19) har sittet i varetekt i Cochabamba fram til rettssaken.

* De ble onsdag dømt til 13 års fengsel.

* Aktoratet utpekte den 24 år gamle norskbolivianeren Augusto Toro-Blacutt og hans 44-årige bolivianske onkel som bakmenn i saken.

* Madelaine Rodriguez’ datter ble etter en tid sendt hjem til Norge. Det ble tidligere i år også kjent at Stina Brendemo Hagen har blitt gravid i fengselet.

* Norge og Bolivia har ingen utleveringsavtale, men norsk UD har sagt at de kan søke om en soningsoverføring når dommen er rettskraftig. (©NTB)

Madeleine Rodriguez (23) og Stina Brendemo Hagen er dømt til 13 år og fire måneders fengsel for narkotikasmugling i Bolivia.

Det melder Dagbladet.

Dommerne brukte over fem timer på å komme til en avgjørelse onsdag kveld norsk tid. De norske jentene ble funnet skyldige i transport og besittelse av kokain eller medvirkning til dette.

De resterende seks bolivianerne som var tiltalt i saken ble frikjent.

Straffet bakmenn hardest

Straffen til Madeleine ble betydelig lavere enn påstanden, og Stina Brendo Hagens dom ble også nedjustert noe.

Dommer Jean Luis Ledezma valgte å dømme de to som ble beskrevet som bakmenn i saken hardest. Norskbolivianske Augusto Toro-Blacutt (24) og hans onkel Alex Toro-Blacutt (44) fikk begge 20 års fengsel for smuglingsforsøket.

Forsvareren til Stina Brendemo Hagen, som under domsavsigelsen også representerte Toro-Blacutt, opplyser til NTB at begge de to vil anke onsdagens dom.

Brast ut i gråt

De to norske kvinnene ble sammen med Christina Øygarden (20) stoppet med 22,4 kilo kokain i mai 2008.

Rodriguez brast ut i gråt da dommen ble avsagt, mens de to andre dømte nordmennene forsøkte å holde masken, skriver Dagbladet, som befinner seg i rettssalen i Cochabamba.

Det ble mandag lagt ned påstand om 25 års fengsel for Madeleine og 15 års fengsel for Stina.

25 års fengsel er lovens strengeste straff for narkotikasmugling i Bolivia.

- Visste ikke hva som var i bagene

I tillegg ba statsadvokat Claudia Mancilla dommeren om å finne de tiltalte skyldig i organisert kriminalitet, noe som åpnet for å forhøye straffene med inntil en tredel.

Begge kvinnene har forklart at de ikke visste hva som var i bagene de ble bedt om å ta med hjem til Norge.

Den tredje nordmannen som var tiltalt i saken, 24 år gamle Augusto Toro-Blacutt, ble sammen med sin 44 år gamle bolivianske onkel utpekt som bakmenn i saken.

Begge risikerte en straff på 30 års fengsel.


Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus