Meny

Vil starte jakt på ny morder i Therese-saken:

Håper Quick frikjennes

Sture Bergwall, tidligere Thomas Quick, da han dømmes for drapet på den norske 9-åringen Therese Johannessen i 1998. Nå vil han bli frikjent. Arkivfoto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har aldri tidligere opplevd at offerets mor og en dømt drapsmann har felles interesse av frifinnelse, sier advokat Fridtjof Feydt som representerer Therese Johannessens mor.

(ABC Nyheter): Et nytt kapittel i etterforskningen av det antatte drapet på 9-åringen Therese Johannessen på Fjell utenfor Drammen, er nå åpnet. I går leverte advokatene til den dømte mannen inn en begjæring om gjenopptagelse i saken.

Det er høyesterettsadvokat Fridtjof Feydt, som representerer Thereses mor, veldig fornøyd med.

- I løpet av mine 36 års virke er det første gang offerets mor og en dømt drapsmann har felles interesse av å få ham frikjent. Thereses mor har aldri trodd Thomas Quick har vært skyldig og hun ønsker en ny etterforskning, sier advokaten til ABC Nyheter.

Mistanke mot eldre mann

Feydt forteller at han allerede har fått tips om at en navngitt eldre påstått pedofil norsk mann kan være den egentlige drapsmannen, men at norsk politi nekter å gjenoppta saken så lenge dommen mot Quick - som nå heter Sture Bergwall - er rettskraftig.

- Den aktuelle mannen lever fortsatt. Da Therese ble borte disponerte han en leilighet på Fjell, sier Feydt som skal ha blitt tipset av en bekjent av mannen.

Den norske advokaten er imponert over arbeidet som ligger bak den 80 sider lange begjæringen som i går ble levert til Svea hovrätt.

Her gjennomgås saken i detalj.

Men hverken de norske politimennene som vitnet i saken eller den svenske etterforskningslederen levnes mye ære.

Det fremstilles nesten slik at de konstruerte og påvirket mannen som da het Quick til å komme med en tilståelse i saken.

De gjør et stort poeng ut av at han i begynnelsen ikke hadde rett på noe punkt i sin beskrivelse av både offerets utseende, klær og det sted hvor den påståtte bortføringen skal ha funnet sted.

I flere punkter beskriver de to svenske advokatene hvordan prosessen mellom etterforskere, psykiatere og Quick utviklet seg. Den psykisk syke mannen fikk oppmerksomhet, medikamenter og omtanke når han sa og gjorde ting som vekket positiv respons.

Men ut over det påviser en også at det var den svenske etterforskningslederen som påpekte at for eksempel man var feil side av byen da Quick skulle vise vei i Drammen, og at det var samme mann som ledet ham til å endre forklaringer der disse spriket.

- Hadde noen gjort slikt mot en av mine klienter, så hadde jeg fått satt en stopper for det, sier advokat Feydt.

Tilbød moren en grav

Og selv om det i tingretten ikke vektlegges i særlig grad, trekker en selvsagt også fram et et påstått funn av beinrester senere viste seg å være ikke-organisk materiale. Denne tabben var særlig belastende for moren.

- En norsk politimann oppsøkte blant annet moren og sa at hun nå kunne få en grav å gå til, sier advokat Feydt.

Han håper at saken kan komme opp til behandling allerede før sommeren, og at en ny etterforskning dermed kan starte i løpet av året.

Feydt sier at situasjonen selvsagt er vanskelig for moren til Therese.

- Men samtidig er dette noe av det beste som kan skje, så hun er veldig dobbel.

Når og hvis saken kommer opp for svensk rett er det sannsynlig at både Inger-Lise Johannessen og Fridtjof Feydt vil være til stede.

- Ja, det er meningen, bekrefter han.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus