Meny

Samaranch er død

Juan Antonio Samaranch er død, han ble 89 år. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Juan Antonio Samaranch døde onsdag. Han ble 89 år.

Tidligere president for IOC, Juan Antonio Samaranch, døde onsdag på et sykehus i Barcelona, melder AFP.

Søndag ble han lagt inn på et sykehus i den katalanske hovedstaden. Da led han av alvorlige hjerteproblemer, ifølge en talsmann for sykehuset.

- Han lider av akutte hjerteproblemer, og prognosen er veldig dårlig, sa talsmannen for Quiron-sykehuset til AFP.

Les også: - Han betød alt for IOC

En pressemelding samme dag ga uttrykk for at dette ikke kom til å gå bra for den 89 år gamle mannen.

- Han er under intens overvåkning, og gitt alderen hans kan vi ikke være optimistiske, skrev sjef for internmedisin ved sykehuset, Rafael Esteban i kunngjøringen.

Den spanske avisen Marca skriver at i minuttene før han døde offentliggjorde sykehuset en rapport som slo fast at spanjolen han var i en tilstand av «irreversibel sjokk» og at tilstand var meget kritisk.

Ifølge den spanske avisen døde Juan Antonio Samaranch onsdag klokken 13.25.

Trist

IOC-president Jacques Rogge mottok budskapet om Samaranch´bortgang med sorg.

- Jeg er personlig dypt lei meg for at mannen som bygget opp de olympiske leker i moderne tid, en mann som inspirerte meg, og hvis kunnskap om sporten var virkelig eksepsjonell, nå er borte.

- Takket være hans ekstraordinære visjon og talent, var Samaranch arkitekten bak en sterk og enhetlig olympiske bevegelsen, sier Rogge til IOCs egne sider.

Samaranch var president for IOC fra 1980 til 2001. Bare opphavsmannen til de olympiske lekene, Pierre de Coubertin, har sittet lengre med makta i IOC. Han var innehaver av presidentposten fra 1896 og helt fram til 1925.

Samaranch har fått æren for kommersialiseringen av de olympiske lekene, ved at han har latt profesjonelle utøvere ta stadig større del i lekene.

Han er nå ærespresident for IOC, og har inntil nylig vært aktiv i spansk idrettsliv. Selv drev han med fotball, boksing og ishockey i sine yngre dager.

Etter han forlot IOC har han gjort seg mest bemerket ved å spille en svært sentral rolle i Madrids forsøk på å få arrangere sommer OL i både 2012 og 2016. Byen tapte til London og Rio de Janeiro i det to forsøkene.

- Jeg vet at jeg er nær slutten på min tid. Jeg er 89 år gammel, sa han i oktober i fjor, da han ba IOC-medlemmene om å få lov til å arrangere OL i Madrid i 2016.

Samaranch har vært innlagt på sykehus flere ganger de siste årene. Sist gang var i Monaco, etter at han falt bevisstløs sammen.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus