Har redusert utredningstiden med 50 dager

RASKERE: Før måtte fastlegen henvise tre ganger før pasienten fikk møte lungelegen. Nå holder det med én gang, forklarer prosjektleder ved Universitetssykehuset Nord-Norge. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
RASKERE: Før måtte fastlegen henvise tre ganger før pasienten fikk møte lungelegen. Nå holder det med én gang, forklarer prosjektleder ved Universitetssykehuset Nord-Norge. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lungeutredning som tidligere tok 64 dager, tar nå kun 14 dager. - Vi fjerner den forferdelige perioden der pasienten må gå og vente, sier overlege Ulf Aasebø.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Mer om saken

Universitetssykehuset startet i oktober 2009 opp et prosjekt som de kaller Lungepakken.

Prosjektet har som mål å redusere utredningstiden for pasienter der det er mistanke om lungesykdom eller svulster i lungene.

Seks leger fra ulike spesialiteter – primærlege, lungemedisin, onkologi, thoraxkirurgi, radiologi og patologi – har jobbet for å skape prosedyrer for et raskest og best mulig utrednings- og behandlingsforløp for lungepasienter.

Fokusgruppen laget en liste over konkrete tiltak, blant annet standardiserte prosedyrer og mal for henvisning fra fastleger. Når fastlegene merket den elektroniske henvisningen med «Lungepakke» får pasienten røntgen av thorax (brystet) innen 24 timer ved nærmeste sykehus, eller helsesenter med røntgentilbud.

Gir lungerøntgen grunn til uro blir Lungepakken utløst. Radiolog kontakter lungelege som bestiller undersøkelse i CT. Supplerende undersøkelser utføres i løpet av 1-3 virkedager. Pasientens fastlege blir informert om funn.

Hver uke har legene tverrfaglige møter hvor de planlegger utredning og behandling av pasienter som omfattes av lungepakken. Erfaringene er så gode at andre avdelinger ønsker å jobbe på samme måte med sine fagfolk og pasienter.

Kilde: Helse Nord Nytt

(ABC Nyheter): Ved hjelp av metodikk som har sitt utspring i bilindustrien, har Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) klart å redusere utredningstiden for lungepasienter med 50 dager.

Da «Lungepakken» ble iverksatt i oktober i fjor tok det i snitt 64 dager å få utredet pasienter for mulig lungesykdom eller svulst i lungene.

Et halvt år senere er tiden redusert til kun 14 dager.

Prosjektleder ved sykehuset Merethe Postmyr forklarer at prosjektet har gått ut på å forbedre de administrative prosedyrene.

- Vi har brukt en metodikk som kalles for «Lean» og som blant annet er kjent fra bilindustrien. Hovedhensikten er å redusere ventetiden. Tallene som foreligger nå er de første resultatene. Det er ganske tynt tallmateriale med få pasienter, men det viser at vi gjør noe riktig, sier Postmyr til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hvorfor går det så mye fortere nå?

- Man har forenklet måten man jobber på. Blant annet ved å kutte ut noen ledd. Før måtte fastlegen henvise to eller tre ganger. Nå henviser fastlegen én gang, sier Postmyr.

Hun forklarer at det før var vanlig at man tok røntgen, så gikk det beskjed til fastlegen som måtte henvise til CT, så fikk fastlegen beskjed om resultatene og måtte henvise igjen.

- Det betød at pasientene ble henvist tre ganger før de fikk møte lungelegen. Så vi spurte oss selv: Hvorfor gjør vi det sånn? Nå henviser fastlegen én gang og så henviser radiologene videre. Det har nok spart mye tid, sier Postmyr.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lungeutredning ble valgt ut etter innspill fra de ansatte, som mente at utredningen innen dette området tok for lang tid:

- Fagmiljøet selv foreslo at det var en pasientgruppe man kunne se på - og det var fagmiljøet som foreslo og gjennomførte endringene, sier Postmyr.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Økt kompetanse

De ansatte er også veldig fornøyde med prosjektet, ifølge avdelingsoverlege Ulf Aasebø ved lungeavdelingen.

Han forteller at avdelingen også har fått økt kompetanse i forbindelse med prosjektet, ved at de har fått en kreftlege inn i en 60-prosentsstilling:

- Det er ikke så ofte lungeavdelinger har en kreftlege, og det hever kompetansen betydelig. Det ønsker vi å få permanent, sier han til ABC Nyheter.

Usikker helseeffekt

- Hvilken helsemessig betydning har det at man reduserer utredningstiden så mye?

- Det strides litt om hvilken effekt dette har for pasientene. Enkelte sier at det gir økt overlevelse, andre sier at det ikke gjør det. I en studie som ble publisert i Journal of Thoracic Oncology, et fagtidsskrift om lungekreft, i november 2009 var konklusjonen at det ikke påvirker overlevelsesraten, sier Aasebø.

Men fordi lungepakkepasientene er inne i et program, så eliminerer man risikoen for at det oppstår uheldige situasjoner der pasienter blir glemt, forklarer overlegen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- For eksempel hvis pasienten blir henvist til røntgen og resultatene sendes i brev tilbake til legen; i noen tilfeller vil det skje at legen ikke får svaret på grunn av permisjon med vikar eller fordi legekontoret ikke har et system som fanger det opp, da kan pasienten bli helt avglemt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Med lungepakken omgår man dette fordi absolutt alle der det er mistanke om lungekreft, får CT i løpet av tre dager, sier Aasebø.

Deretter følger videre utredning som regel innen én uke. Og er man sikre på at det er kreft settes behandlingen i gang med en gang, forklarer overlegen:

- Da er de ferdig utredet og får behandling innen tre uker.

Les også: - Rødvin minsker risikoen for lungekreft

Reduserer vanskelig ventetid

Overlegen er ikke i tvil om at ordningen gir en bedre opplevelse for pasienten:

- Der er ikke sikkert man får bedre overlevelse, men ved å korte ned på utredningen så fjerner man den forferdelige perioden der pasienten må gå og vente.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er ingen ting som er mer stressende enn å få vite at det kanskje er noe galt, at man kanskje har kreft i lungene, sier Aasebø.

På sikt vil man også kunne bruke resultatene i prosjektet til å se om den reduserte utredningstiden får en påvirkning på overlevelse:

- Nå er vi bare inne i første fase av prosjektet. Når man har holdt på en lengre stund kan vi se om det får påvirkning på overlevelse, per i dag har vi for kort observasjonstid, sier avdelingsoverlege Ulf Aasebø til ABC Nyheter.

Les også: Røykekutt gir enorm helsegevinst

20 lignende prosjekter

Ifølge Helse Nord Nytt har de positive resultatene av lungepakken vakt oppsikt i fagmiljøene både nasjonalt og internasjonalt, og UNN samarbeider blant annet med andre sykehus i regionen for å dele erfaringene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Postmyr har ikke oversikt over hvor lang tid lungeutredning i dag tar ved andre norske sykehus, men hun forteller at det også er et sykehus i Danmark som tilbyr en lignende lungepakke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Der har de som mål at utredningen skal ta 14 dager. Vi tenkte i utgangspunktet at det nok ville ta litt lengre tid her i nord, på grunn av de store avstandene, så vi er litt overrasket over at det foreløpig ser så bra ut.

Ifølge Postmyr jobber UNN med å redusere utredningstiden også i andre avdelinger:

- Vi har over 20 prosjekter på gang med å jobbe sånn som vi har gjort med lungepakken. Dette er en bevisst metode som ledelsen ved sykehuset har valgt å satse på.

- Det handler om å tenke på hvordan vi kan jobbe smartere og ikke hardere, og om følelsen av å ha tilstrekkelige ressurser fordi man bruker de ressursene man har på riktig måte, sier prosjektlederen til ABC Nyheter.

Les mer om helse i ABC Nyheter.