Meny

Har redusert utredningstiden med 50 dager

RASKERE: Før måtte fastlegen henvise tre ganger før pasienten fikk møte lungelegen. Nå holder det med én gang, forklarer prosjektleder ved Universitetssykehuset Nord-Norge. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lungeutredning som tidligere tok 64 dager, tar nå kun 14 dager. - Vi fjerner den forferdelige perioden der pasienten må gå og vente, sier overlege Ulf Aasebø.

Mer om saken

Universitetssykehuset startet i oktober 2009 opp et prosjekt som de kaller Lungepakken.

Prosjektet har som mål å redusere utredningstiden for pasienter der det er mistanke om lungesykdom eller svulster i lungene.

Seks leger fra ulike spesialiteter – primærlege, lungemedisin, onkologi, thoraxkirurgi, radiologi og patologi – har jobbet for å skape prosedyrer for et raskest og best mulig utrednings- og behandlingsforløp for lungepasienter.

Fokusgruppen laget en liste over konkrete tiltak, blant annet standardiserte prosedyrer og mal for henvisning fra fastleger. Når fastlegene merket den elektroniske henvisningen med «Lungepakke» får pasienten røntgen av thorax (brystet) innen 24 timer ved nærmeste sykehus, eller helsesenter med røntgentilbud.

Gir lungerøntgen grunn til uro blir Lungepakken utløst. Radiolog kontakter lungelege som bestiller undersøkelse i CT. Supplerende undersøkelser utføres i løpet av 1-3 virkedager. Pasientens fastlege blir informert om funn.

Hver uke har legene tverrfaglige møter hvor de planlegger utredning og behandling av pasienter som omfattes av lungepakken. Erfaringene er så gode at andre avdelinger ønsker å jobbe på samme måte med sine fagfolk og pasienter.

Kilde: Helse Nord Nytt

(ABC Nyheter): Ved hjelp av metodikk som har sitt utspring i bilindustrien, har Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) klart å redusere utredningstiden for lungepasienter med 50 dager.

Da «Lungepakken» ble iverksatt i oktober i fjor tok det i snitt 64 dager å få utredet pasienter for mulig lungesykdom eller svulst i lungene.

Et halvt år senere er tiden redusert til kun 14 dager.

Prosjektleder ved sykehuset Merethe Postmyr forklarer at prosjektet har gått ut på å forbedre de administrative prosedyrene.

- Vi har brukt en metodikk som kalles for «Lean» og som blant annet er kjent fra bilindustrien. Hovedhensikten er å redusere ventetiden. Tallene som foreligger nå er de første resultatene. Det er ganske tynt tallmateriale med få pasienter, men det viser at vi gjør noe riktig, sier Postmyr til ABC Nyheter.

- Hvorfor går det så mye fortere nå?

- Man har forenklet måten man jobber på. Blant annet ved å kutte ut noen ledd. Før måtte fastlegen henvise to eller tre ganger. Nå henviser fastlegen én gang, sier Postmyr.

Hun forklarer at det før var vanlig at man tok røntgen, så gikk det beskjed til fastlegen som måtte henvise til CT, så fikk fastlegen beskjed om resultatene og måtte henvise igjen.

- Det betød at pasientene ble henvist tre ganger før de fikk møte lungelegen. Så vi spurte oss selv: Hvorfor gjør vi det sånn? Nå henviser fastlegen én gang og så henviser radiologene videre. Det har nok spart mye tid, sier Postmyr.

Lungeutredning ble valgt ut etter innspill fra de ansatte, som mente at utredningen innen dette området tok for lang tid:

- Fagmiljøet selv foreslo at det var en pasientgruppe man kunne se på - og det var fagmiljøet som foreslo og gjennomførte endringene, sier Postmyr.

Økt kompetanse

De ansatte er også veldig fornøyde med prosjektet, ifølge avdelingsoverlege Ulf Aasebø ved lungeavdelingen.

Han forteller at avdelingen også har fått økt kompetanse i forbindelse med prosjektet, ved at de har fått en kreftlege inn i en 60-prosentsstilling:

- Det er ikke så ofte lungeavdelinger har en kreftlege, og det hever kompetansen betydelig. Det ønsker vi å få permanent, sier han til ABC Nyheter.

Usikker helseeffekt

- Hvilken helsemessig betydning har det at man reduserer utredningstiden så mye?

- Det strides litt om hvilken effekt dette har for pasientene. Enkelte sier at det gir økt overlevelse, andre sier at det ikke gjør det. I en studie som ble publisert i Journal of Thoracic Oncology, et fagtidsskrift om lungekreft, i november 2009 var konklusjonen at det ikke påvirker overlevelsesraten, sier Aasebø.

Men fordi lungepakkepasientene er inne i et program, så eliminerer man risikoen for at det oppstår uheldige situasjoner der pasienter blir glemt, forklarer overlegen.

- For eksempel hvis pasienten blir henvist til røntgen og resultatene sendes i brev tilbake til legen; i noen tilfeller vil det skje at legen ikke får svaret på grunn av permisjon med vikar eller fordi legekontoret ikke har et system som fanger det opp, da kan pasienten bli helt avglemt.

- Med lungepakken omgår man dette fordi absolutt alle der det er mistanke om lungekreft, får CT i løpet av tre dager, sier Aasebø.

Deretter følger videre utredning som regel innen én uke. Og er man sikre på at det er kreft settes behandlingen i gang med en gang, forklarer overlegen:

- Da er de ferdig utredet og får behandling innen tre uker.

Les også: - Rødvin minsker risikoen for lungekreft

Reduserer vanskelig ventetid

Overlegen er ikke i tvil om at ordningen gir en bedre opplevelse for pasienten:

- Der er ikke sikkert man får bedre overlevelse, men ved å korte ned på utredningen så fjerner man den forferdelige perioden der pasienten må gå og vente.

- Det er ingen ting som er mer stressende enn å få vite at det kanskje er noe galt, at man kanskje har kreft i lungene, sier Aasebø.

På sikt vil man også kunne bruke resultatene i prosjektet til å se om den reduserte utredningstiden får en påvirkning på overlevelse:

- Nå er vi bare inne i første fase av prosjektet. Når man har holdt på en lengre stund kan vi se om det får påvirkning på overlevelse, per i dag har vi for kort observasjonstid, sier avdelingsoverlege Ulf Aasebø til ABC Nyheter.

Les også: Røykekutt gir enorm helsegevinst

20 lignende prosjekter

Ifølge Helse Nord Nytt har de positive resultatene av lungepakken vakt oppsikt i fagmiljøene både nasjonalt og internasjonalt, og UNN samarbeider blant annet med andre sykehus i regionen for å dele erfaringene.

Postmyr har ikke oversikt over hvor lang tid lungeutredning i dag tar ved andre norske sykehus, men hun forteller at det også er et sykehus i Danmark som tilbyr en lignende lungepakke.

- Der har de som mål at utredningen skal ta 14 dager. Vi tenkte i utgangspunktet at det nok ville ta litt lengre tid her i nord, på grunn av de store avstandene, så vi er litt overrasket over at det foreløpig ser så bra ut.

Ifølge Postmyr jobber UNN med å redusere utredningstiden også i andre avdelinger:

- Vi har over 20 prosjekter på gang med å jobbe sånn som vi har gjort med lungepakken. Dette er en bevisst metode som ledelsen ved sykehuset har valgt å satse på.

- Det handler om å tenke på hvordan vi kan jobbe smartere og ikke hardere, og om følelsen av å ha tilstrekkelige ressurser fordi man bruker de ressursene man har på riktig måte, sier prosjektlederen til ABC Nyheter.

Les mer om helse i ABC Nyheter.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
04:10 Kreftforeningen krever høyere priser på røyk04:07 Høyrevridd militsmedlem pågrepet i USA for å ha anholdt migranter03:32 Dødstallet stiger etter at gjeng åpnet ild mot storfamilie i Mexico03:08 En person omkom i trafikkulykke i Moss02:38 Sorgtung minneseremoni 20 år etter Columbine-massakren02:31 MC-fører til sykehus etter kollisjon med elg01:39 Fredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:15 Fem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48 KKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25 15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10 Sudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40 Norwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15 Pave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43 Kosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32 Trakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13 Ødegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål21:56 Carlsen med sliteseier mot tysk 14-åring21:23 Fem til legevakt etter brann i Masfjorden21:05 Forbrukerrådet: Taushetsplikt ikke godt nok ivaretatt på mange legekontor20:51 Ghulam (42) var beryktet gjengleder i Oslo: – Nå vil jeg gi noe tilbake20:15 Hund angrep politi19:43 Sommertemperaturer flere steder påskeaften19:39 Over 700 klimaaktivister pågrepet i London19:04 Nytt tennissjokk i Monte Carlo: Nadal feid av banen i semifinalen18:45 Nordmann tilstår drap i Latvia18:11 Sudans protestledere skal møte militærrådet18:06 Skogbrann i Larvik truer bebyggelse17:43 – «Ukjente Bjørnar»? Den lappen blir hengende på kontordøra17:37 Røde Kors: 17 redningsoppdrag påskeaften17:28 Over 200 pågrepet under gule vester-protest i Paris16:52 Tripoli-regjeringens styrker går til motangrep15:46 Røde Kors: Økende fare for tunge snøskavler som utløser skred15:39 Ruter advarer mot svindel-sms15:23 18-åring sikret Manchester City revansj mot Tottenham15:18 Ruter advarer mot svindel-sms15:08 Kabul-angrep avsluttet – angriperne drept15:02 Målpoeng for norske Shenzhen-profiler14:55 Nord-Korea kritiserer Boltons rolle i atomforhandlingene14:43 Sent baklengsmål kan skape trøbbel for Milans mesterligahåp14:32 Forbund vil stoppe undersjøiske tunneler14:30 Politikilde: – Notre-Dame-brannen startet i midten av taket13:57 Fant 3.500 år gammel grav i Luxor – oppsiktsvekkende funn13:50 Svømming: Årets raskeste tatt for doping13:46 Tre City-spillere nominert til årets Premier League-spiller av spillerne selv13:33 Mueller-rapporten i bokform inn på bestselgerliste13:04 Russisk agent innrømmer skyld12:58 Kenyansk OL-mester utestengt i fire år for doping12:49 Det er fisket skrei for en milliard kroner i Lofoten12:09 To alvorlig skadd da buss på vei fra Norge kjørte av veien i Sverige12:03 Betydelig snøskredfare i Nord-Norge11:54 – 27 soldater drept av IS i Syria11:49 Brannvesenet gikk brannvakt på fjellet i Bergen i natt11:45 Nøkkelen til Vipers-suksess mot Györ: – Aldri avskriv et lag med Lunde i mål11:37 Premier League framskynder kamper for å hjelpe Liverpool og Tottenham11:25 Jordskjelv registrert i Finnmark11:02 Flere unge chatter med Kirkens SOS i påsken11:00 Tretten festdeltakere drept av væpnet gjeng i Mexico10:54 Neymar kan gjøre comeback og sikre ligagull10:37 Zlatan scoret igjen for ubeseirede Galaxy: – Jeg er MLS10:26 Snur etter kritikk – tar ikke ned Assange-bilde likevel10:15 Nok et topplag slått ut av NHL-sluttspillet10:02 To tenåringer pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:00 Kongeparets reiser: Demonstrasjoner mot hvalfangst, selfangst og laks09:48 Brannvesenet tror gressbranner på Sørlandet er påsatt09:14 Cardiff-sjefen før Liverpool-møtet: – Håper vi ikke får juling08:34 Sp frykter nedlegging av frivillighetssentraler08:10 Egypterne bestemmer seg for om Sisi skal få sitte til 203006:30 Nordmenn ser fram til en hverdag uten stress som pensjonister06:20 Tysklands forsvarssjef: Russland truer freden i Europa05:58 Kosovo henter hjem IS-familier05:50 Dette skjer i dag05:36 Russ til legevakt med dypt kutt i hodet05:30 Dette skjedde i natt05:15 Demonstrasjonene vokser i Sudan04:47 Ettåring angrepet av ville hunder i Australia04:17 Saudi-Arabia angriper presidentpalasset i Jemen03:52 Kvinner mener likelønn er deres største utfordring03:12 Justisdepartementet avviser demokratenes Mueller-stevning03:05 Anders Mol friskmelder seg til Xiamen Open02:06 Sykepleier dømt til livstid for fire drap i Italia01:38 Ansatte i privat sektor drikker mer på jobb00:43 Ung mann kjørte nesten dobbelt så fort som tillatt00:18 Paven talte for de sårbare som «lider på korset»00:07 Isaksen vil ha taxiapper for billigere taxipriser23:11 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01 Over 20 grader i flere fylker22:54 Drama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49 Warren krever Trump stilt for riksrett22:33 Brannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58 Slanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48 Norge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46 Kristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje19:53 California-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00 Faren over etter togavsporing i Sverige18:31 20 år siden massakren på Columbine18:23 Røde Kors: Roligste påske på fem år18:19 Trump hyller libysk krigsherre17:53 Fransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41 To personer lettere skadd i saksangrep i Oslo
Siste nytt
04:10NorgeKreftforeningen krever høyere priser på røyk04:07VerdenHøyrevridd militsmedlem pågrepet i USA for å ha anholdt migranter03:32VerdenDødstallet stiger etter at gjeng åpnet ild mot storfamilie i Mexico03:08NorgeEn person omkom i trafikkulykke i Moss02:38VerdenSorgtung minneseremoni 20 år etter Columbine-massakren02:31NorgeMC-fører til sykehus etter kollisjon med elg01:39VerdenFredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:15NorgeFem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48VerdenKKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25Norge15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10VerdenSudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40NorgeNorwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15VerdenPave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43VerdenKosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32NorgeTrakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13SportØdegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål21:56SportCarlsen med sliteseier mot tysk 14-åring21:23NorgeFem til legevakt etter brann i Masfjorden21:05NorgeForbrukerrådet: Taushetsplikt ikke godt nok ivaretatt på mange legekontor20:51Helse og livsstilGhulam (42) var beryktet gjengleder i Oslo: – Nå vil jeg gi noe tilbake20:15NorgeHund angrep politi19:43NorgeSommertemperaturer flere steder påskeaften19:39VerdenOver 700 klimaaktivister pågrepet i London19:04SportNytt tennissjokk i Monte Carlo: Nadal feid av banen i semifinalen18:45NorgeNordmann tilstår drap i Latvia18:11VerdenSudans protestledere skal møte militærrådet18:06NorgeSkogbrann i Larvik truer bebyggelse17:43Helse og livsstil– «Ukjente Bjørnar»? Den lappen blir hengende på kontordøra17:37NorgeRøde Kors: 17 redningsoppdrag påskeaften17:28VerdenOver 200 pågrepet under gule vester-protest i Paris16:52VerdenTripoli-regjeringens styrker går til motangrep15:46NorgeRøde Kors: Økende fare for tunge snøskavler som utløser skred15:39NorgeRuter advarer mot svindel-sms15:23Sport18-åring sikret Manchester City revansj mot Tottenham15:18NorgeRuter advarer mot svindel-sms15:08VerdenKabul-angrep avsluttet – angriperne drept15:02SportMålpoeng for norske Shenzhen-profiler14:55VerdenNord-Korea kritiserer Boltons rolle i atomforhandlingene14:43SportSent baklengsmål kan skape trøbbel for Milans mesterligahåp14:32NorgeForbund vil stoppe undersjøiske tunneler14:30VerdenPolitikilde: – Notre-Dame-brannen startet i midten av taket13:57VerdenFant 3.500 år gammel grav i Luxor – oppsiktsvekkende funn13:50SportSvømming: Årets raskeste tatt for doping13:46SportTre City-spillere nominert til årets Premier League-spiller av spillerne selv13:33VerdenMueller-rapporten i bokform inn på bestselgerliste13:04VerdenRussisk agent innrømmer skyld12:58SportKenyansk OL-mester utestengt i fire år for doping12:49NorgeDet er fisket skrei for en milliard kroner i Lofoten12:09VerdenTo alvorlig skadd da buss på vei fra Norge kjørte av veien i Sverige12:03NorgeBetydelig snøskredfare i Nord-Norge11:54Verden– 27 soldater drept av IS i Syria11:49NorgeBrannvesenet gikk brannvakt på fjellet i Bergen i natt11:45SportNøkkelen til Vipers-suksess mot Györ: – Aldri avskriv et lag med Lunde i mål11:37SportPremier League framskynder kamper for å hjelpe Liverpool og Tottenham11:25NorgeJordskjelv registrert i Finnmark11:02NorgeFlere unge chatter med Kirkens SOS i påsken11:00VerdenTretten festdeltakere drept av væpnet gjeng i Mexico10:54SportNeymar kan gjøre comeback og sikre ligagull10:37SportZlatan scoret igjen for ubeseirede Galaxy: – Jeg er MLS10:26NorgeSnur etter kritikk – tar ikke ned Assange-bilde likevel10:15SportNok et topplag slått ut av NHL-sluttspillet10:02VerdenTo tenåringer pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:00NorgeKongeparets reiser: Demonstrasjoner mot hvalfangst, selfangst og laks09:48NorgeBrannvesenet tror gressbranner på Sørlandet er påsatt09:14SportCardiff-sjefen før Liverpool-møtet: – Håper vi ikke får juling08:34NorgeSp frykter nedlegging av frivillighetssentraler08:10VerdenEgypterne bestemmer seg for om Sisi skal få sitte til 203006:30NorgeNordmenn ser fram til en hverdag uten stress som pensjonister06:20VerdenTysklands forsvarssjef: Russland truer freden i Europa05:58VerdenKosovo henter hjem IS-familier05:50NorgeDette skjer i dag05:36NorgeRuss til legevakt med dypt kutt i hodet05:30NorgeDette skjedde i natt05:15VerdenDemonstrasjonene vokser i Sudan04:47VerdenEttåring angrepet av ville hunder i Australia04:17VerdenSaudi-Arabia angriper presidentpalasset i Jemen03:52NorgeKvinner mener likelønn er deres største utfordring03:12VerdenJustisdepartementet avviser demokratenes Mueller-stevning03:05SportAnders Mol friskmelder seg til Xiamen Open02:06VerdenSykepleier dømt til livstid for fire drap i Italia01:38NorgeAnsatte i privat sektor drikker mer på jobb00:43NorgeUng mann kjørte nesten dobbelt så fort som tillatt00:18VerdenPaven talte for de sårbare som «lider på korset»00:07NorgeIsaksen vil ha taxiapper for billigere taxipriser23:11NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01NorgeOver 20 grader i flere fylker22:54SportDrama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49VerdenWarren krever Trump stilt for riksrett22:33NorgeBrannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58VerdenSlanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48SportNorge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46VerdenKristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje19:53VerdenCalifornia-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00VerdenFaren over etter togavsporing i Sverige18:31Verden20 år siden massakren på Columbine18:23NorgeRøde Kors: Roligste påske på fem år18:19VerdenTrump hyller libysk krigsherre17:53VerdenFransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41NorgeTo personer lettere skadd i saksangrep i Oslo
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus