Verdifull vinyl

Før de ble The Beatles, kalte de seg for The Quarrymen. En av syvtommerne de ga ut under dette navnet i 1958 er verdt mer enn 900 000 kroner. Foto: AP Photo
Før de ble The Beatles, kalte de seg for The Quarrymen. En av syvtommerne de ga ut under dette navnet i 1958 er verdt mer enn 900 000 kroner. Foto: AP Photo
Artikkelen fortsetter under annonsen

Verdens mest ettertraktede samleobjekter på vinyl.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

The Quarrymen: «That'll Be The Day/In Spite Of All The Danger», det mest verdifulle objektet av alle.The Quarrymen: «That'll Be The Day/In Spite Of All The Danger», det mest verdifulle objektet av alle.

(ABC Nyheter): I helgen gikk den offisielle platebutikkdagen, eller Record Store Day som er det offisielle navnet, av stabelen i Storbritannia. I den forbindelse ble eksperter på kjøp og salg av verdifulle vinylplater bedt om å rangere de aller mest verdifulle platene som er i omløp.

Beatles-relaterte skatter

The Beatles-relatert materiale er verdt mer enn noe annet, spesielt tidlige innspillinger bandet gjorde før de ble The Beatles. To forskjellige utgaver av den dobe A-sidesingelen «That'll Be The Day/In Spite Of All The Danger» med The Quarrymen ligger på første- og andreplass på listen, mens ytterligere fire utgivelser bandet ga ut under navnet The Beatles, samt en plate med John Lennon og Yoko Ono også er blant de 20 mest ettertraktede samlerobjektene på vinylfronten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Prisen for å sikre seg en av de dyrebare eksemplarene er også deretter. Originalutgaven av The Quarrymens «That'll Be The Day/In Spite Of All The Danger» fra 1958 er verdsatt til rundt 100 000 britiske pund, noe som tilsvarer hele 905 500 norske kroner målt med dagens kurs.

En tiendedel

Dersom dette blir i dyreste laget for en singelplate, kan du satse på å få tak i ett av de 25 eksisterende kopiene av samme singel, som ble relansert i et svært begrenset opplag i 1981. Prisen for en av disse ligger på 10 000 pund, altså en tiendedel av originalutgaven, men fremdeles en av de mest ettertraktede objektene for de profesjonelle platesamlerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ellers preges listen av spesialutgaver av diverse singel- og albumklassikere, hvor navn som Sex Pistols, Queen, David Bowie, Rolling Stones og Madonna er blant de mest kjente navnene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke bare kjente navn

For også langt mindre kjente band og artister er å finne på listen. En syvtommers singel gitt ut under navnet John’s Children i 1967 er for eksempel prisgitt til en verdi av 4 000 pund (36 000 NOK), ene og alene fordi Marc Bolan som senere ble superstjerne med bandet T. Rex både står oppført som låtskriver og gitarist på utgivelsen.

Sitter du på et eksemplar av Billy Nicholls’ «Would You Believe» fra 1968 kan du forvente å få utbetalt rundt 3 000 pund (27 000 NOK) fra platesamlerne. Dette albumet er Andrew Loog Oldhams musikalske svar på The Beach Boys-klassikeren «Pet Sounds» fra 1966, men har kommet med på listen fordi han bruker The Small Faces som backingband på innspillingen. Kun et håndfullt antall kopier av platen nådde platebutikkene i 1968, og ytterst få av disse skal fremdeles være i omløp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Håndlaget omslag

The Bread And Beer Band: «The Bread And Beer Band»The Bread And Beer Band: «The Bread And Beer Band»

Verdt å nevne er også albumet «The Bread And Beer Band» fra 1969, til en verdi av 2 000 pund (18 000 NOK). Bak tittelen skjuler nemlig Reg Dwight seg, mannen som senere ble kjent som Elton John. Albumet beskrives som funky i stilen, men plateselskapet Decca likte ikke innholdet og nektet å gi det ut. Da tok Elton saken i egne hender og han og studiomusikerne han brukte under innspillingen ga det ut på egenhånd med et håndlaget omslag. Noe som resulterte i at det kun finnes ytterst få eksemplarer av verket.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her er listen over de 20 mest verdifulle vinylplatene som samleeksperter og magasinet Record Collector har satt sammen i anledning Record Store Day på lørdag.

1. The Quarrymen: «That'll Be The Day/In Spite Of All The Danger», syvtommers singel, utgitt 1958.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samme singel som nummer to på listen, men her i originalutgaven fra 1958. Dette er eneste kjente utgave av platen, som ble spilt inn av besetningen John Lennon, Paul McCartney og George Harrison med Colin Hanton på trommer og John Duff Lowe på piano hos en lokal elektroforhandler i Liverpool. Verdi: £100 000 (905 500 NOK)

2. The Quarrymen: «That'll Be The Day/In Spite Of All The Danger», syvtommers singel, 1981.

Samme singel som over, men her dreier det seg om en privatlaget reproduksjon gjort i 1981. Det ble bare laget 25 kopier av platen, og derfor er verdien satt såpass høyt. Som kjent, gikk tre av medlemmene fra The Quarrymen senere sammen og dannet The Beatles sammen med Ringo Starr. Verdi: £10 000 (90 550 NOK)

3. Sex Pistols: «God Save The Queen/No Feelings», syvtommers singel, 1977.

Den eksklusive utgaven av denne singelen er utgaven som ble trukket tilbake like etter at den ble sluppet. Rundt 300 kopier av platen ble imidlertid solgt over disk og skal være i omløp. De som sitter på promoutgaven av samme singel med brunt konvoluttomslag har en høyere pris enn de som ble solgt over disk. Verdi: £7 500-8 000 (67 912-72 440 NOK)

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

4. The Beatles: «The Beatles» («White Album»), dobbelt-LP, vinyl, 1968.

The Beatles’ hvite dobbeltalbum kom i flere utgaver da det ble sluppet i 1968. Er du i bestittelse av et eksemplar med et av de riktige serienumrene kan du få opp til den verdien som er satt her. Verdi: £7 000 (63 385 NOK)

5. Queen: «Bohemian Rhapsody/I'm In Love With My Car», syvtommers singel, 1978.

Queen: «Bohemian Rhapsody/I'm In Love With My Car»Queen: «Bohemian Rhapsody/I'm In Love With My Car»

Denne singelen ble en stor slager, og utgaven som gjelder er den som plateselskapet EMI ga bort til gjestene som var invitert inn på tilstelningen selskapet arrangerte på kontoret sitt i London i forkant av offisiell lansering. Platen kom med spesiallaget tilbehør i form av fyrstikker, penner, billetter, meny, spesialdesignet cover, skjerf og kortstokk. Verdi: £5 000 (45 275 NOK)

Artikkelen fortsetter under annonsen

6. John's Children: «Midsummer Night's Scene/Sara Crazy Child», syvtommers singel, 1967.

På denne utgivelsen med mods-bandet John’s Children spiller Marc Bolan, senere kjent som frontmannen i T. Rex, gitar. Han står også oppført som låtskriver. Dette er ikke eneste grunnen til den høye verdien, for platen ble aldri offisielt gitt ut. Noen kopier skal likevel være i omløp. Verdi: £4 000 (36 220NOK).

7. The Beatles: «Please Please Me», LP, 1963.

Den første pressingen av The Beatles’ debutalbum er identisk med den andre med unntak av at Dick James Music Company er kreditert i omslaget i stedet for Northern Songs, som skal være det riktige. Verdi: £3 500 (31 692 NOK)

Artikkelen fortsetter under annonsen

8. The Beatles: «Please Please Me», LP, 1963.

Som over, men selv med riktig kreditering får kan du få like godt betalt for et eksemplar av albumets andre opplag. Verdi: £3 500 (31 692 NOK)

Artikkelen fortsetter under annonsen

9. John Lennon/Yoko Ono/Plastic Ono Band: «Unfinished Music No. 1: Two Virgins», LP, 1968.

På noen få kopier av platen var ikke låtene oppført på etiketten, mens coveret hadde en annen front. Verdi: £3 000 (27 165 NOK)

10. Billy Nicholls: «Would You Believe», LP, 1968.

Kun et håndfullt antall koppier av denne platen nådde butikkene etter at plateselskapet som ga den ut, Immediate, gikk konkurs. At The Small faces er backingband bidrar selvfølgelig også til at prisen er såpass høy. Verdi: £3 000 (27 165 NOK)

11. Tinkerbells Fairydust: «Tinkerbells Fairydust», LP, 1969.

Det obscure psykedeliske popbandet Tinkerbells Fairydust er ikke blant de mest kjente på listen, men spilte inn det selvtitulerte albumet for plateselskapet Decca. De ga de imidlertid aldri ut, men er i omløp med sitt eksklusive laminerte cover med «kikkehull» (!) for å veklse mellom mono- og stereolyd. Verdi: £3 000 (27 165 NOK)

Artikkelen fortsetter under annonsen

12. The Beatles: «Love Me Do/P.S. I Love You», syvtommers singel, demoutgave, 1962.

The Beatles’ aller første singelplate ble trykket opp i 250 promoeksemplarer i 1962, men plateselskapet hadde klart å feilstave etternavet til Paul McCartney. Besitter du et eksemplar hvor McArtney er kreditert kan du forvente å få den angitte prisen for ditt eksemplar. Verdi: £3 000 (27 165 NOK)

Artikkelen fortsetter under annonsen

13. David Bowie: «Space Oddity/Wild Eyed Boy From Freecloud», syvtommers singel, aldri utgitt offisielt.
Før David Bowie offisielt slapp «Space Oddity» på singel i 1969, trykket plateselskapet opp et par kopier av syvtommeren med et coverdesign som aldri nådde butikkhyllene. Det skal finnes to eller tre eksemplarer av denne utgaven, noe som fører til at prisen for sjeldenheten er skrudd krafig opp. Verdi: £3 000 (27 165 NOK)

Artikkelen fortsetter under annonsen

14. Ron Hargrave: «Latch On/Only A Daydream», syvtommers singel, 1958. Denne rockabillyinnspillingen fra Ron Hargrave, mannen som skrev High School Confidential for Jerry Lee Lewis, skal ikke en gang være spesielt god. Men på grunn av at det kun finnes seks kopier av platen, er den forholdsvis verdifull. Verdi: £3 000 (27 165 NOK)

15. Leaf Hound: «Growers Of Mushroom», LP, 1971.

Hva som gjør at det forholdsvis ukjente bluesbandet Leaf Hound er kommet inn på denne eksklusive listen vites ikke, men dette albumet har like fullt sin verdi for seriøse platesamlere. Verdi: £2 500 (22 640 NOK).

16. The Bread And Beer Band: «The Bread And Beer Band», LP, 1969.

Rolling Stones: «Their Satanic Majesties Request». Har du denne med polstret silketrykk, så har den sannsynligvis en mye høyere verdi i dag enn ved anskaffelse.Rolling Stones: «Their Satanic Majesties Request». Har du denne med polstret silketrykk, så har den sannsynligvis en mye høyere verdi i dag enn ved anskaffelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rolling Stones: «Their Satanic Majesties Request». Har du denne med polstret silketrykk, så har den sannsynligvis en mye høyere verdi i dag enn ved anskaffelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Før han ble kjent som Elton John brukte han sitt eget navn Reg (egentlig Reginand) Dwight og spilte inn et funky album sammen med noen studiomusikere under navnet The Bread And Beer Band. Plateselskapet Decca ville imidlertid aldri gi det ut, og bandet sørget derfor selv for at noen få eksemplarer ble sluppet med et håndlaget platecover. Etter at Elton Johns karriere tok av, har verdien for den eksklusive utgivelsen skutt i været. Verdi: £2 000 (18 110 NOK)

17. Dark: «Dark Round The Edges» LP, 1972.

Dark er et progrockband fra Northampton som aldri ble verdensstjerner. Likevel kan du håve inn en god slump med penger om du besitter ett av de 12 eksisterende eksemplarene av albumet med booklet og utbrettcover. Verdi: £2 000 (18 110 NOK)

Artikkelen fortsetter under annonsen

18. Rolling Stones: «Their Satanic Majesties Request», LP, 1967.

Promoutgaven av dette Stones-albumet kom med polstret silketrykk, men det eksisterer angivelig kun to kjente kopier av denne versjonen av platen. Verdi: £2 000 (18 110 NOK)

19. Rolling Stones: «Promotional Album», LP, 1969.

Denne promo-LP-en ble trykket i kun 200 eksemplarer. Opplaget ble delt mellom radiostasjoner i Storbritannia og USA. Verdi: £2 000 (18 110 NOK)

20. Madonna: «Erotica», tolvtommers maxisingel, picture disc-utgave, 1992.

Denne utgaven av Madonnas tittelspor fra albumet med same navn ble trukket tilbake like etter utgivelsen for å unngå fornærmelse av Fergie, hertuginne av York. På bildet som pryder vinylen fremstilles prinsessen i det hun suger på sin egen tå. Verdi: £2 000 (18 110 NOK)