- Trygt å booke flyreiser til neste uke

En mann ser på tavlen med kansellerte flyvninger på Gardermoen torsdag. (Foto: Scanpix)
En mann ser på tavlen med kansellerte flyvninger på Gardermoen torsdag. (Foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Du har samme rettigheter til å få refundert billettpengene dersom du booker reisen nå, ifølge Forbrukerombudet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(ABC Nyheter): Også fredag er store deler av luftrommet over Norge og Nord-Europa stengt. Og ifølge luftfartsmyndighetene i Europa kan reisekaoset kan vare i flere uker.

Men i nord er luftrommet mellom Trondheim og Stokmarknes midlertidig åpnet for flytrafikk fredag morgen.

- Klokka 10.40 vil vårt første fly gå fra Bodø til Trondheim, og vi håper at det området skal utvide seg raskt, sier Knut Morten Johansen, informasjonssjef i SAS, til ABC Nyheter.

Les også: Du har krav på penger

- Endrer ikke regelverket for refusjon

- Hvis man booker en flyreise til neste uke - og det fortsatt er problemer - vil man ha samme rettigheter til å få refundert billettpengene som ellers?

- Jeg har ikke fått noen indikasjoner på at regelverket skal endre seg. Ja, det er trygt å booke seg i neste uke, men vi kan jo ikke garantere at det blir flyvninger i neste uke, sier Johansen og legger til:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi vil ikke begynne å råde folk til ikke å booke seg flybilletter, vi har ingen prosesser på gang for å endre regelverket for refusjon. Men det er en internasjonal unntakstilstand. Hvis det skulle komme noen endring, måtte det i så fall være EU som gjør noe i den retningen.

Han forteller videre at flyselskapet har en stor jobb med å booke om flyvninger som allerede har blitt kansellert, men at publikum har vært tålmodige og vist stor forståelse.

- Det er et kolossalt press på våre telefoner. Men vi vet også at mange har lyttet til rådet om å forholde seg rolig hvis det ikke er ekstremt viktig å komme avgårde eller booke en ny avtale.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: - Øker i intensitet

Begynner å fylle seg opp

- Begynner flyvningene neste uke å bli fulle fordi dere har booket om reiser?

- Jeg tror nok at alternativene i neste uke har begynt å fylle seg opp, men samtidig er mange avventende til å reise.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg kan ikke garantere for en eneste flyvning, men vi ser et ganske stort lys i en ellers mørk situasjon i og med at det åpner seg i nord, sier informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen, til ABC Nyheter.

Norwegian opplyser fredag morgen til ABC Nyheter at de har kansellert flyvninger ut dagen i dag.

Men også der er det trygt å booke reiser neste uke, for selv om situasjonen skulle vedvare så har man rett til å få billettpengene refundert hvis reisen blir kansellert.

- Flyselskapene må ta risikoen

Praksis hos Norwegian og SAS stemmer godt overens med regelverket, ifølge seksjonssjef Jo Torkel Gjedrem i Forbrukerombudet:

- I utgangspunktet er det sånn at hvis flyselskapene eller pakkereisetilbyderne tilbyr reiser fremover, så må kundene kunne legge til grunn at selskapene har vurdert situasjonen. Så i utgangspunktet har de de samme rettighetene som før, sier han til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men ifølge pakkereiseloven så har ikke kundene automatisk rett til å avbestille reisen, dersom de er kjent med at det er et problem når de bestiller reisen, forklarer Gjedrem videre:

- Men slik vi vurderer situasjonen nå er det altså flyselskapene og pakkereiseleverandørene som må ta risikoen når de tilbyr reiser, sier han til ABC Nyheter.

Les også: Derfor står flyene