Mener KS ikke gjør jobben sin

Artikkelen fortsetter under annonsen

<pProsjekt oppreisning mener KS medvirker til at tidligere barnehjemsbarn får ulike erstatningsbeløp.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Alle steder i Norge hvor KS har vært med på å utarbeide oppreisningsordninger for tidligere barnehjemsbarn, har det ført til gode og flotte ordninger. Unntaket er Finnmark, hvor ordningen er elendig, sier Kai Stene, som er leder for Prosjekt oppreisning.

KS er en medlemsorganisasjon for kommuner og fylkeskommuner, og har vært involvert i arbeidet med å gi oppreisning til barnehjemsbarn som har opplevd ulike former for overgrep mens de bodde på barnehjem.

Prosjekt Oppreisning er et nasjonalt ressurs- og kompetansesenter for mennesker som har opplevd omsorgssvikt eller overgrep mens de som barn var under offentlig omsorg.

Les også: Disse er dårligst

Mange armer – intet hode

Stene fortsetter:

- KS sine lokallag rundt i landet opererer helt uavhengig av hverandre. KS Østfold og KS Vestfold har vært pådrivere og har medvirket til å få gode oppreisningsordninger. På den andre siden av skalaen finner vi KS Finnmark, som har gjort en elendig jobb. KS har i denne prosessen hatt mange armer, men ikke noe hode. KS sentralt burde kommet på banen med anbefalinger til lokallagene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener at en slik sentral koordinering er helt nødvendig for å oppnå likebehandling for de som har blitt utsatt for overgrep mens de bodde på barnehjem. Hvor mye som gis i erstatning avhenger nemlig av hvor du kommer fra, og ifølge Stene er du uheldig hvis du er tidligere barnehjemsbarn fra Finnmark. Uenigheten blant kommuner og regioner i Norge har vært stor, og fremdeles er det mange kommuner som ikke har etablert noen oppreisningsordninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: - Grenseløst absurde forskjeller

Kan ikke pålegge

Men Ulrika von Sydow avviser at KS sentralt kan foreta seg noe.

- KS sentralt har ikke noe med erstatningsordningene å gjøre. Men hvis KS lokalt ønsker å engasjere seg, er det selvsagt greit. Rundt omkring i landet har man valgt ulike måter å gjøre det på. Vi er en medlemsorganisasjon, og vi har aldri lagt oss opp i hvordan det organiseres, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

von Sydow, som er regionleder for KS Oslo, legger til:

- Jeg tror ikke vårt politiske styre ville gå inn for en sentral anbefaling fra KS. Det skyldes at vi er en medlemsorganisasjon, og vi kan ikke fortelle kommunene hvordan de skal disponere penger eller organisere prosjekter.

Vil likevel evaluere

KS ønsker likevel å evaluere det arbeidet som er gjort med oppreisningsordninger, og de vil i løpet av høsten henvende seg til forskningsinstitusjoner, der målet er å få vurdert hvordan erstatningsordningene har fungert.

- Vi vil blant annet se på forskjellene, hvordan ting har vært organisert og hvor mye penger som har blitt utbetalt. Hva vi skal bruke det til, er for tidlig å si. Men før vi kan gjøre noe som helst, må vi få et bilde av hvordan verden ser ut. Senere vil vi muligens gå videre, men i første omgang er det bare snakk om en kartlegging, sier vin Sydow.

Les også:

- Det jeg husker fra Morgensol er kulde

Ikke en krone i erstatning

To milliarder i erstatning

Nekter å gi erstatning

- Endelig!