Asken vil pudre klesvask og biler

Kjetil Tørseth i Norsk institutt for luftforskning sier man vil merke aske på biler og klesvask. Foto fra AP, Scanpix og Reuters. Montasje: ABC Nyheter.
Kjetil Tørseth i Norsk institutt for luftforskning sier man vil merke aske på biler og klesvask. Foto fra AP, Scanpix og Reuters. Montasje: ABC Nyheter.

Aske fra Island kommer trolig til å drysse ned over biler og klesvask her i landet. Frank Olsen fra Båtsfjord mener bilen ble dekket med aske allerede onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utslippet fra vulkanen Eyjafjallajökull er så omfattende at det utvilsomt vil merkes på bakken her i landet, sier Kjetil Tørseth i Norsk institutt for luftforskning (NILU). Tørseth er avdelingsdirektør for atmosfære og klima.

– Jeg tror absolutt det vil merkes som støv på flater som er utsatt, for eksempel biler og klesvask som henger ute, sier Tørseth til NTB.

Partiklene er såpass store at de kommer til å falle ned av seg selv som støvdryss fra himmelen. Langs kysten vil de trolig komme med regnet.

Snødde aske

I Finnmark kommer nedbøren fortsatt som snø, og onsdag ettermiddag snødde det i omkring en time. Onsdag morgen var bilen til Frank Olsen i Båtsfjord nyvasket og ren. Torsdag morgen merket han med en gang at noe var utenom det vanlige.

– Jeg kjente det var noe fuktig og litt klebrig på gelenderet på trappa. Jeg fikk det på hånden, og tenke med en gang at dette ikke var søle. Det samme laget var på søppeldunken, og på bilen. Jeg har sett vulkansk aske før, og vet hva det er. Den er klebrig, og akkurat som gjørme, sier Olsen til NRK.

Meteorologisk institutt utelukker ikke at aske kan ha kommet seg fra Island til Norge allerede onsdag.

Den islandske kystvakten har tatt turen opp og tatt bilder av vulkanen som spyr ut røyk og aske. Foto via AP.Den islandske kystvakten har tatt turen opp og tatt bilder av vulkanen som spyr ut røyk og aske. Foto via AP.

– Det er absolutt ikke umulig. Asken beveger seg fort i høyere luftrom, så at den kan ha kommet fra Island til Båtsfjord tidlig i går utelukker jeg ikke. Det er jo en grunn til at luftrommet i nord ble stengt allerede onsdag kveld, sier vakthavende meteorolog Vidar Eng.

Mer nedbør

Ifølge Kjetil Tørseth fra NILU vil vulkanpartiklene som finnes i skyene kunne føre til økt nedbør i enkelte områder. Denne sure nedbøren, som da også inneholder svovel, vil føre til økt surhet på bakken.

– På grunn av utslippshøyden og de værforholdene som råder i denne høyden, vil skyen med stor sannsynlighet vaskes ut etter cirka ti dager, sier han. Han mener ellers det er liten risiko for skade på økosystemene.

NILUs målestasjon i Aust-Agder hadde torsdag ettermiddag registrert vulkanstøv som var kommet inn over Rogaland og Agder.– Det ville ikke overraske meg om folk der vil kunne se et disig lag av vulkanstøv på himmelen, sier Tørseth

Vil dreie mot sør

– Det ser ut til at vinden vil dreie i sørlig retning fra Island og at det gradvis vil kunne lette i Nord-Norge i løpet av helgen. Men dette er bare antakelser foreløpig, sier direktør Anton Eliassen ved Meteorologisk institutt til NTB.

Meterologene håper skyen skal dreie mot sør. Satelittbilde fra Met Office.Meterologene håper skyen skal dreie mot sør. Satelittbilde fra Met Office.

Først fredag morgen vil meteorologene ha klar en prognose for utviklingen de neste ti dagene. Muligheten for en langvarig lammelse av norsk luftfart er i høy grad til stede. Grunnet ulik vindstyrke på ulike høyder, vil spredningen av vulkanasken bli stor.

– Partiklene kan gå meget langt og være i luften i fem til sju dager, sier Eliassen.

Hvor lenge luftfarten blir rammet, avhenger av vindretningen og varigheten av utbruddet fra Eyjafjallajökull. Regnvær vil kunne lette situasjonen.

– Ukevis

Dersom vulkanasken skulle forsvinne fra luftrommet i Nord-Norge i løpet av helgen, kan det bli aktuelt å åpne opp igjen for flytrafikk i deler av landet. Men sannsynligheten er liten for at alle restriksjoner forsvinner i løpet av helgen.

I Europa er om lag 25 prosent av all flytrafikk rammet. Luftrommet over en rekke land er stengt, og innstilte fly rammer passasjerer over hele verden.

– Det er stans i all trafikk inn og ut av norske flyplasser, i første omgang ut fredag. Utsiktene for de nærmeste dagene er heller ikke gode, sier samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp).

Flyene står også i Dusseldorf i Tyskland. Foto: EPA/ Julian Stratenschulte.Flyene står også i Dusseldorf i Tyskland. Foto: EPA/ Julian Stratenschulte.

Myndighetene forbereder seg på at situasjonen kan komme til å vare i ukevis. Assisterende direktør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet sier akuttberedskapen står overfor den alvorligste utfordring noensinne.

– Det er spesielt hjerteinfarkt, hjerneblødning, kompliserte fødsler og ulykker vi har oppmerksomheten rettet mot, sier han.

Ikke farlig

Hvert døgn blir i gjennomsnitt 50 pasienter fraktet via luftrommet i Norge. Av disse har 35 behov for akutt behandling. Nå skal ambulansetjenesten styrkes og leger og helsepersonell omdisponeres. Akuttberedskapen skal økes ved lokalsykehus og sykestuer og samarbeid med sykehus Finland og Sverige er aktuelt.

Smeltevannet fra breen som ligger over vulkanen har skapt store ødeleggelser på Island. Foto: EPA/Vilhelm Gunnarsson.Smeltevannet fra breen som ligger over vulkanen har skapt store ødeleggelser på Island. Foto: EPA/Vilhelm Gunnarsson.

Det er også innledet en dialog med Forsvaret for å se om det finnes andre løsninger for å transportere akutt syke. I tillegg kan Luftfartstilsynet komme til å innvilge dispensasjoner slik at legehelikoptre kan fly i lav høyde, men dette er foreløpig ikke et tema.

– Det finnes partikler i lufta fra bakken og opp til 50.000 fot. Vi kommer ikke til å ta noen sjanser med sikkerheten, sier luftfartsdirektør Heine Richardsen til NTB.

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) understreker at det foreløpig ikke er nødvendig å ta bestemte forholdsregler som følge av askenedfall. Drikkevann og beiteområder er ikke berørt, men biler og klesvask kan komme til å bli pudret.

– Jeg tror absolutt det vil merkes som støv på flater som er utsatt, for eksempel biler og klesvask som henger ute, sier Kjetil Tørseth i Norsk institutt for luftforskning (NILU).

Sprengt kapasitet

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) oppfordrer transportsektoren til å gjøre hva den kan for å gi et tilbud til dem som er rammet av flystansen. NSB har allerede strukket sin kapasitet til det ytterste, men rapporterer likevel om fulle tog på enkelte avganger.

– Vi gjør det vi kan for å tilfredsstille kundene våre, men klarer det ikke på alle distanser. Til det er pågangen altfor stor, sier informasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby i NSB.

Også ekspressbussene, Hurtigruten og ferjene ut av Norge fylles opp som følge av at flyene står.

– Et fly er sårbart for vulkansk aske. Det kan sammenlignes med en sandblåsing, sier SAS’ basesjef i Norge, Eivind Bjurstrøm. Konsekvensene varierer fra ripete vinduer til noe så alvorlig som motorstans.

– Asken går inn i motorens brennkammer, der den vil få en høy temperatur og smelte, noe som vil kunne tette motoren. Da gir ikke motoren noen skyvekraft. På godt norsk betyr det at den stopper. Men dette skjer kun ved høy konsentrasjon av aske, og det er ikke veldig vanlig, sier Bjurstrøm. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:05 Flere tusen operasjoner utsatt landet over00:40 Trump vil hindre eksport av ansiktsmasker00:09 Amerikanerne anbefales å bruke maske00:07 New Yorks guvernør vil ta pustemaskiner fra private sykehus00:03 Høyre størst på Klassekampen-måling23:22 New Yorks guvernør vil ta pustemaskiner fra private sykehus23:18 Regjeringen i Sverige vil ha økt makt22:32 Mann skutt av politiet i Sandnes22:27 Merkel ber tyskerne ta påskeferien hjemme22:26 Solberg: Vi må være innstilt på begrensninger utover våren21:37 Portforbud for alle under 20 år i Tyrkia21:12 Frykter at Kennedy-familien er rammet av ny tragedie21:10 Produsenter frykter legemiddelmangel etter at India ble lukket20:49 Nye coronadødsfall i Ringerike og Lillestrøm20:11 Regjeringen ber om å få bruke kriseloven på tre nye områder19:47 Coronakrisen gjør at vi må tenke på det utenkelige19:35 Oslos helsebyråd ber innbyggerne innstille seg på begrenset bevegelsesfrihet ut året19:13 Island forlenger coronatiltak til mai19:12 Ytterligere 766 coronadødsfall i Italia18:56 Kina kan skjule katastrofe – anslag på opp til 40.000 døde18:48 Influensasesongen over tidligere enn normalt17:56 Löfven: Tusenvis kommer til å dø17:54 Johaug og kjæresten brøt hytteforbudet17:43 Systembolaget øker bemanningen17:42 Påvist coronasmitte ved over halvparten av sykehjemmene i Oslo17:39 – Hvis Covid-19 kan overføres med mygg, vil vi se markant økning i varmen17:10 Pat kan bare ta imot 60 døde på én gang. I går hadde han 18516:52 LO og NHO sjokkert over skyhøye ledighetstall16:25 Bill Withers er død16:24 Flere hemmelige kriselagre med mat i Norge16:12 51 nye coronadødsfall i Sverige15:18 Kongeparets påskehilsen til folket15:01 Forsamlingsforbud i Thailand15:00 Oslo søker om å få holde påskeåpent14:13 Rekordmye snø fører til krisepakke for reineierne13:53 Slik har hverdagslivet endret seg etter tiltakene13:26 Cruiseskip med coronasyke til kai i Florida13:24 UDI gjenopptar asylintervjuer på videosamtale13:22 Vegvesenet kontrollerer færre tunge kjøretøy, men gir flere gebyrer13:22 Ropstad sier nei til påskeåpne butikker13:21 26-åring pågrepet for terrorplaner i Danmark12:41 Svensk «fotballkrig» om coronaregler12:40 Mange endringer i kollektiv- og togtrafikken i påsken12:37 Formel 1-legenden (89) venter sitt fjerde barn12:16 6,6 millioner til coronainfo for innvandrere12:15 Avinor har tapt en milliard, men permitterer ingen12:13 Sverige avlyser gigantisk militærøvelse12:03 Uefa holder fast ved EM-planen12:02 Kvigne ny Kripos-sjef11:28 Instruktører på smittevernskurs var coronasmittet11:27 Boligprisene falt med 1,4 prosent i mars11:22 Roma har blitt en spøkelsesby: – Vi er som Ground Zero11:22 Nye tall fra Italia: 70 prosent av de døde er menn11:13 Tommy Steine går nye veier for å få jobbet under krisen10:53 To innlagt med corona – 2356 inngrep og operasjoner utsatt10:35 Høyre vil kaste ut ungarske Fidesz fra europeisk partigruppe10:34 Mer enn 400.000 registrert som arbeidssøkere hos Nav09:57 UD fraråder sterkt reiser til utlandet09:54 Muggalarm på fregattene, mange syke:  – Det gjøres nå strakstiltak09:54 Hvor mange dør av corona?09:47 Norway Cup-avlysning vil gi arrangøren pengesmell i millionklassen09:46 Forslag om å flytte PL-fotballen til Kina09:45 Avventende start for Oslo Børs09:00 – Viser at Oslofjorden er i alvorlig krise08:59 Mike Tyson angrer på tiger-fortid: – Jeg var dum08:53 Kommunene langt åpnere om coronadødsfall enn helseforetakene08:43 Oljebransjen vil endre skattereglene08:18 USA vil anbefale maskebruk08:08 Kapteinen som varslet om coronautbrudd fikk sparken08:01 En milliard til stipend for studenter som mister inntekt – 8.000 på hver07:59 Oljeprisen faller igjen07:40 Derfor kan coronaviruset smitte selv når du har få symptomer07:20 Britene bygger feltsykehus for å dekke coronabehovet07:11 Johaug må vente til høsten med landslagsøkter07:00 Gimse rykker ut mot Vedum: – Erna tar matsikkerhet på alvor!06:57 Start-spillerne permitteres 75 prosent06:57 USAs økonomi ventes å gå ned 7 prosent06:39 Skiskytterforbundet venter på Kollen-avklaringer – ser på kostnadskutt06:33 Dette skjer i dag06:30 Regjeringen lover ikke nye krisepakker med det første06:00 – Vårt budskap til verden er klart. Se bort nå, og konsekvensene vil bli katastrofale06:00 – Vær klar over at beredskapen er dårligere enn vanlig05:57 Stavanger-regionen har redusert analyse av tester fra 500 til 200 per dag05:57 Dette skjedde i natt05:54 Primærvalget i Wisconsin blir ikke utsatt05:30 Tre uker med coronatiltak: Trenden er stabil05:30 Labours nye partileder utropes lørdag05:15 Mæland varsler nye unntaks-forskrifter05:13 Kina arrangerer sørgedag for korona-«martyrer»05:09 5.209 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 27404:53 Sykling i kollektivfelt til Høyesterett04:42 Dansk hastelov åpner for å sende hjem coronakriminelle utlendinger03:56 Dyster rekord med 1.169 døde på ett døgn i USA02:25 Universitetet i Oslo digitalt ut semesteret02:15 DN: Fredag utnevner Norge sin første kvinnelige ambassadør til USA02:10 Pasienter evakuert etter at bombe fra krigen ble funnet på sykehus01:28 Dronning Margrete ber danskene sende blomster til de eldre – ikke henne01:13 Væpnet politiaksjon etter melding om vold og trusler i Stavanger01:05 Kvinne pågrepet for alvorlig knivstikking i Oslo23:34 Ecuador samler inn lik fra gater og hjem
Siste nytt
01:05NorgeFlere tusen operasjoner utsatt landet over00:40VerdenTrump vil hindre eksport av ansiktsmasker00:09VerdenAmerikanerne anbefales å bruke maske00:07VerdenNew Yorks guvernør vil ta pustemaskiner fra private sykehus00:03NorgeHøyre størst på Klassekampen-måling23:22Helse og livsstilNew Yorks guvernør vil ta pustemaskiner fra private sykehus23:18PolitikkRegjeringen i Sverige vil ha økt makt22:32NorgeMann skutt av politiet i Sandnes22:27Helse og livsstilMerkel ber tyskerne ta påskeferien hjemme22:26Helse og livsstilSolberg: Vi må være innstilt på begrensninger utover våren21:37Helse og livsstilPortforbud for alle under 20 år i Tyrkia21:12VerdenFrykter at Kennedy-familien er rammet av ny tragedie21:10Helse og livsstilProdusenter frykter legemiddelmangel etter at India ble lukket20:49Helse og livsstilNye coronadødsfall i Ringerike og Lillestrøm20:11NorgeRegjeringen ber om å få bruke kriseloven på tre nye områder19:47PengerCoronakrisen gjør at vi må tenke på det utenkelige19:35Helse og livsstilOslos helsebyråd ber innbyggerne innstille seg på begrenset bevegelsesfrihet ut året19:13Helse og livsstilIsland forlenger coronatiltak til mai19:12Helse og livsstilYtterligere 766 coronadødsfall i Italia18:56Helse og livsstilKina kan skjule katastrofe – anslag på opp til 40.000 døde18:48NorgeInfluensasesongen over tidligere enn normalt17:56Helse og livsstilLöfven: Tusenvis kommer til å dø17:54Helse og livsstilJohaug og kjæresten brøt hytteforbudet17:43PengerSystembolaget øker bemanningen17:42Helse og livsstilPåvist coronasmitte ved over halvparten av sykehjemmene i Oslo17:39Norge– Hvis Covid-19 kan overføres med mygg, vil vi se markant økning i varmen17:10Helse og livsstilPat kan bare ta imot 60 døde på én gang. I går hadde han 18516:52PengerLO og NHO sjokkert over skyhøye ledighetstall16:25KulturBill Withers er død16:24PengerFlere hemmelige kriselagre med mat i Norge16:12Helse og livsstil51 nye coronadødsfall i Sverige15:18KulturKongeparets påskehilsen til folket15:01VerdenForsamlingsforbud i Thailand15:00NorgeOslo søker om å få holde påskeåpent14:13NorgeRekordmye snø fører til krisepakke for reineierne13:53NorgeSlik har hverdagslivet endret seg etter tiltakene13:26VerdenCruiseskip med coronasyke til kai i Florida13:24NorgeUDI gjenopptar asylintervjuer på videosamtale13:22MotorVegvesenet kontrollerer færre tunge kjøretøy, men gir flere gebyrer13:22PengerRopstad sier nei til påskeåpne butikker13:21Verden26-åring pågrepet for terrorplaner i Danmark12:41SportSvensk «fotballkrig» om coronaregler12:40ReiseMange endringer i kollektiv- og togtrafikken i påsken12:37KulturFormel 1-legenden (89) venter sitt fjerde barn12:16Norge6,6 millioner til coronainfo for innvandrere12:15ReiseAvinor har tapt en milliard, men permitterer ingen12:13VerdenSverige avlyser gigantisk militærøvelse12:03SportUefa holder fast ved EM-planen12:02NorgeKvigne ny Kripos-sjef11:28NorgeInstruktører på smittevernskurs var coronasmittet11:27PengerBoligprisene falt med 1,4 prosent i mars11:22ReiseRoma har blitt en spøkelsesby: – Vi er som Ground Zero11:22Helse og livsstilNye tall fra Italia: 70 prosent av de døde er menn11:13NorgeTommy Steine går nye veier for å få jobbet under krisen10:53Helse og livsstilTo innlagt med corona – 2356 inngrep og operasjoner utsatt10:35PolitikkHøyre vil kaste ut ungarske Fidesz fra europeisk partigruppe10:34NorgeMer enn 400.000 registrert som arbeidssøkere hos Nav09:57ReiseUD fraråder sterkt reiser til utlandet09:54NorgeMuggalarm på fregattene, mange syke:  – Det gjøres nå strakstiltak09:54Helse og livsstilHvor mange dør av corona?09:47SportNorway Cup-avlysning vil gi arrangøren pengesmell i millionklassen09:46SportForslag om å flytte PL-fotballen til Kina09:45PengerAvventende start for Oslo Børs09:00Norge– Viser at Oslofjorden er i alvorlig krise08:59KulturMike Tyson angrer på tiger-fortid: – Jeg var dum08:53NorgeKommunene langt åpnere om coronadødsfall enn helseforetakene08:43PengerOljebransjen vil endre skattereglene08:18Helse og livsstilUSA vil anbefale maskebruk08:08VerdenKapteinen som varslet om coronautbrudd fikk sparken08:01PengerEn milliard til stipend for studenter som mister inntekt – 8.000 på hver07:59PengerOljeprisen faller igjen07:40Helse og livsstilDerfor kan coronaviruset smitte selv når du har få symptomer07:20VerdenBritene bygger feltsykehus for å dekke coronabehovet07:11SportJohaug må vente til høsten med landslagsøkter07:00PolitikkGimse rykker ut mot Vedum: – Erna tar matsikkerhet på alvor!06:57SportStart-spillerne permitteres 75 prosent06:57PengerUSAs økonomi ventes å gå ned 7 prosent06:39SportSkiskytterforbundet venter på Kollen-avklaringer – ser på kostnadskutt06:33NorgeDette skjer i dag06:30NorgeRegjeringen lover ikke nye krisepakker med det første06:00Verden– Vårt budskap til verden er klart. Se bort nå, og konsekvensene vil bli katastrofale06:00Norge– Vær klar over at beredskapen er dårligere enn vanlig05:57NorgeStavanger-regionen har redusert analyse av tester fra 500 til 200 per dag05:57NorgeDette skjedde i natt05:54PolitikkPrimærvalget i Wisconsin blir ikke utsatt05:30Helse og livsstilTre uker med coronatiltak: Trenden er stabil05:30PolitikkLabours nye partileder utropes lørdag05:15NorgeMæland varsler nye unntaks-forskrifter05:13VerdenKina arrangerer sørgedag for korona-«martyrer»05:09Norge5.209 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 27404:53NorgeSykling i kollektivfelt til Høyesterett04:42VerdenDansk hastelov åpner for å sende hjem coronakriminelle utlendinger03:56Helse og livsstilDyster rekord med 1.169 døde på ett døgn i USA02:25NorgeUniversitetet i Oslo digitalt ut semesteret02:15NorgeDN: Fredag utnevner Norge sin første kvinnelige ambassadør til USA02:10VerdenPasienter evakuert etter at bombe fra krigen ble funnet på sykehus01:28KulturDronning Margrete ber danskene sende blomster til de eldre – ikke henne01:13NorgeVæpnet politiaksjon etter melding om vold og trusler i Stavanger01:05NorgeKvinne pågrepet for alvorlig knivstikking i Oslo23:34VerdenEcuador samler inn lik fra gater og hjem
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus