100.000 hjemløse etter jordskjelv i Kina

En ni måneder gammel gutt ble skadet av jordskjelvet, men reddet ut i live. Her venter han på den lokale flyplassen. Foto: Reuters via Scanpix.
En ni måneder gammel gutt ble skadet av jordskjelvet, men reddet ut i live. Her venter han på den lokale flyplassen. Foto: Reuters via Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jordskjelvet i provinsen Qinghai nordvest i Kina jevnet 15.000 boliger med jorden, og om lag 100.000 mennesker er hjemløse etter skjelvet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Om jordskjelvet i Kina

* Jordskjelvet rammet de nordvestlige delene av Kina onsdag morgen lokal tid. Episenteret lå 240 kilometer nord-nordvest for Qamdo i Tibet og 380 kilometer sør-sørøst for Golmud i Qinghai, og jordskjelvet hadde en styrke på 6,9.

* Torsdag kveld var i alt 760 personer funnet døde etter jordskjelvet, ifølge Kinas statlige nyhetsbyrå Xinhua. Ytterligere 243 personer var savnet.

* Det var på samme tidspunkt registrert 11.477 skadde, og av disse var 1.174 alvorlig skadd.

* Om lag 15.000 boliger raste sammen i jordskjelvet, og 100.000 mennesker mistet hjemmene sine.

(Kilder: Reuters, AFP) (©NTB)

Det melder Røde Kors torsdag. Tallet på døde etter jordskjelvet i Kina har steget til 760, opplyser statlige kinesiske medier.

243 personer er registrert savnet, mens 11.477 personer er skadd. 1.174 av disse har alvorlige til livstruende skader, ifølge nyhetsbyrået Xinhua.

– Mange er begravd under sammenraste bygninger, sier generalsekretær Børge Brende i Røde Kors i Norge.

Kinas president Hu Jintao avbrøt torsdag et besøk i Brasil som følge av jordskjelvet, som hadde en styrke på 6,9. Samtidig besøkte statsminister Wen Jiabao jordskjelvområdet.

– Så lenge det er det minste håp, vil vår innsats være 100 prosent, sa Wen da han møtte noen av ofrene.

– Deres katastrofe er vår katastrofe, deres lidelse er vår lidelse, sa den kinesiske statsministeren.

Vanskelig hjelpearbeid

Yushu fylke, som ble hardest rammet av skjelvet onsdag, ligger på det tibetanske fjellplatået i en høyde på over 4.000 meter over havet. Hjelpearbeidet er vanskelig i stor høyde.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Redningsarbeidet er fysisk og teknisk mer krevende for mannskapene fordi det er mindre oksygen i lufta på platået, sier He Xiong, leder for Beijings senter for sykdomsprevensjon og kontroll, til den engelskspråklige avisen China Daily.

Han deltok i redningsarbeidet etter jordskjelvet i Sichuan-provinsen i mai 2008 der nesten 87.000 omkom.

En kolonne med lastebiler med mat, telt og redningsmannskaper krabbet i snøen langs den lange, svingete veien til det avsidesliggende området høyt oppe på fjellplatået i Yushu der mange av ofrene tilbrakte en iskald natt ute.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er skadde i gatene overalt, mange mennesker blør fra hodeskader, sa den lokale talsmannen Zhuohuaxia til det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua torsdag.

Det er kuldegrader om natten, og mange har bare det de sto og løp i da skjelvet skjedde onsdag morgen lokal tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsyninger på vei

Mange av innbyggerne har desperat behov for medisinsk hjelp, og det er stor mangel på de mest elementære medisiner og medisinsk utstyr som bandasjer.

– Det største problemet nå er at vi mangler telt, vi mangler medisinsk utstyr, medisiner og helsepersonell, sa Zhuohuaxia.

Det kinesiske forsvaret har sendt 100 fallskjermsoldater og 1.500 andre soldater til å delta i hjelpearbeidet, ifølge China Daily. Men etter jordskjelvet i Sichuan for to år siden var det bare 15 av 100 fallskjermsoldater som nådde sine mål da de hoppet for å bistå ofre i 5.000 meters høyde, ifølge offisielle medier.

Alt i alt var over 5.000 redningsarbeidere, inkludert soldater, på vei til området torsdag. Samtidig skulle myndighetene sende 5.000 telt, 50.000 frakker og 50.000 tepper til jordskjelvofrene.

Skolebarn mistet livet

Flere hundre mennesker er trolig fanget under ruinene, og redningsarbeidere gravde med bare hendene for å nå dem mens de ventet på tyngre utstyr.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant de omkomne er minst 66 skolebarn og 10 lærere fra 3 skoler, ifølge statlige medier. Minst elleve skoler er ødelagt av skjelvet, ifølge provinsens utdanningssjef Wang Yubo.

Meldingen framkaller vonde minner fra skjelvet i 2008, da mange skoleelever mistet livet i dårlige skolebygninger som falt som korthus.

De første bildene fra kommunesenteret Jiegu viste lange rader med hauger med murstein og murblokker der det tidligere sto hus. (©NTB)