- Kan sende ut aske i flere år

- Kan sende ut aske i flere år
- Kan sende ut aske i flere år
Artikkelen fortsetter under annonsen

Direktør i det nordiske vulkanologiske senteret sier at utbruddet på Island kan komme til å lamme flytrafikken periodevis over flere år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(ABC Nyheter): I november 2004 forårsaket et utbrudd i vulkanen Grìmsvötn på Island problemer for flytrafikken til og fra Island, på grunn av den vulkanske askens nedfall over fastlandet i Europa. Utbruddet varte da rundt en uke.

Se bilde fra 2004-utbruddet her.

All flytrafikk i Storbritannia er ble stanset klokken 12.00 lokal tid.

Askeskyen fra vulkanutbruddet på Island vil trolig nå Tyskland, Belgia og Nederland torsdag ettermiddag, ifølge den europeiske flysikkerhetsmyndigheten Eurocontrol.

Eurocontrol avviser samtidig tidligere meldinger om at det allerede er tatt en beslutning om å stenge luftrommet over landene.

Deler av den danske flytrafikken er allerede stanset, mens alle flyvninger stanses klokkan 18.00. Hele det svenske luftrommet stenges fra klokken 22.00 i kveld, ifølge svenske luftfartsmyndigheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Helsemyndighetene i beredskap

NTB melder om at foreløpige værprognoser gjør at luftfartsmyndighetene foreløpig holder luftrommet i Norge stengt til fredag morgen. Problemene vedvarer trolig også utover dagen fredag.

– Vær og vindretning er avgjørende for hvor lenge flyproblemene vedvarer. Foreløpig har vi valgt å holde stengt gjennom natta og til fredag morgen. Men vi kan ikke utelukke at luftrommet vil holdes stengt videre også, uttalte flysikringsdirektør Knut Skaar i Avinor under en pressekonferanse torsdag formiddag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: All flytrafikk lammet

Kan ta flere år

Direktør Rikke Pedersen ved det nordiske vulkanologiske senteret på Island, sier til NRK at vulkanen Eyjafjallajökull kan spy ut aske i lang tid.

- Den kan sende ut aske i flere år. Forrige gang kom det aske i 18 måneder. Det er ikke sannsynlig slik vi ser det nå, men det kan skje, sier Pedersen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vulkanen som fikk utbrudd på Island i går har hatt utbrudd tre ganger på tusen år. Sist vulkanen hadde utbrudd var i 1821.

Da var vulkanen aktiv i ett og et halvt år, fra desember 1821 til juni 1823.

– Dette utbruddet kan vare like lenge, eller lenger. Vi vet rett og slett ikke, dette er en veldig spesiell vulkan, sier Pedersen til NRK.

Askeproduksjonen vil fortsette så lenge vulkanen er aktiv og det tilføres vann.

– Utbruddet kan komme til å lamme flytrafikken periodevis over flere år, sier Pedersen.

Les også: Flytrafikken over Europa NÅ

10.000 meters høyde

Ifølge StormGeo beveger nå asken seg i 10.000 meters høyde mot Vestlandet. Asken som ligger litt lavere nede følger en sørligere bane.

I løpet av det neste døgnet vil vindretningen endre seg.

– Det neste døgnet dreier vinden, og asken vil ramme Storbritannia og Benelux-området fredag, sier Storm-meteorolog Frode Korneliussen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vulkansk aske kan forårsake alvorlig skade i flymotorer og i verste fall ende i motorstopp eller katastrofe. Den består av svært finkornede partikler av stein eller mineraler som kan kile fast maskineri. I tillegg er slik aske vanskelig å oppdage fra et fly og den synes heller ikke på værradaren.

Les også: Solnedgangen kan bli spektakulær

Les: Derfor står flyene

Les: - All flytrafikk lammet

Les: Helsemyndighetene i beredskap