All flytrafikk blir lammet

To reisende har sovnet på Gardermoen i torsdag morgen. På grunn av aske fra vulkanutbruddet på Island som nå kommer inn i luftrommet over Norge vil flyplassen bli stengt fra kl 10 torsdag formiddag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
To reisende har sovnet på Gardermoen i torsdag morgen. På grunn av aske fra vulkanutbruddet på Island som nå kommer inn i luftrommet over Norge vil flyplassen bli stengt fra kl 10 torsdag formiddag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra klokken 10.00 stanset all flytrafikk til og fra Norge. 70.000-100.000 passasjerer blir rammet per dag luftrommet er stengt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Mer om vulkanaske

Vulkansk aske er vanskelig å oppdage fra et fly og den synes ikke på værradaren. Det eneste kjente motmiddelet er å legge om rutene, det vil si å fly rundt, over eller under askeskyen. Asken er farlig av flere grunner:

- Det farligste fenomenet er at askepartiklenes smeltepunkt er lavere enn turbinmotorenes arbeidstemperatur. Dette fører til at asken smelter til en tyktflytende, lavalignende masse, som sakte flyter bakover i motoren og kveler den. Uten motorkraft blir jetfly forvandlet til glidefly, om enn dårlige sådan.

- Langt oppe i atmosfæren der de store passasjerflyene ferdes, er det svært tørt. Når et fly flyr gjennom en askesky, gnisser askepartiklene mot flykroppen og genererer statisk elektrisitet. Dette kan observeres som mange små elektriske utladninger, som kalles St. Elms ild. Disse utladningene fører til forstyrrelser i radiosambandet, slik at besetningen ikke får varslet noen eller bedt om assistanse.

- Askepartiklene er veldig harde, og har skarpe kanter, noe som gjør at alle fremovervendte overflater effektivt blir sandblåst. Spesielt utsatt er frontvinduene, som blir matte, og flygerne mister sikten fremover.

- Rørene til friskluftinntak og lignende kan bli så kraftig sandblåst at det fører til brudd.

(Kilde: Meteorologisk Institutt)

(ABC Nyheter): Store deler av luftrommet over Norge og Nord-Europa er rammet av askeskyen fra vulkanutbrudd på Island.

NTB melder at all flytrafikken til og fra Norge vil stoppe opp klokka 10.00.

SISTE: Flytrafikken lammes også i morgen, ifølge Avinor. Det er uvisst hvor lenge problemene vil vedvare.

Regjeringen holder pressekonferanse om situasjonen klokka 14.30.

Les også: Luftrommet over Nord-Europa kan bli stengt

Opptil 100.000 rammes

Torsdag morgen satt alle flysikringsleverandører i Europa, metrologer og flyselskaper i et møte for å evaluere situasjonen med askeskyen etter vulkanutbruddet på Island.

Les også: Derfor står flyene

Dersom alle fly blir satt på bakken vil det lamme 1000 flyvninger per døgn, fortalte kommunikajonsdirektør i Avinor Ove Narvesen til ABC Nyheter rett før klokka 09.00.

- Vi regner med at for Norges del så vil dette ramme mellom 70.000 og 100.000 passasjerer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hvor store økonomiske konsekvenser vil dette få?

- Jeg har ikke noe tall i hodet, men det er snakk om mye penger for flyselskapene og Avinor.

- Men de det er mest tragisk for er passasjerene som ikke kommer seg dit de skal. Og hvis det varer får det store konsekvenser også for næringslivet, sier Narvesen.

Også helikopterflyvninger mellom fastland og plattformene i Nordsjøen blir rammet av askeskyen.

- Det får store konsekvenser i Nordsjøen hvis dette vedvarer.

Les også: Vulkansk aske fra Island stopper flytrafikken

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se utbruddet her

Ber passasjerene holde seg hjemme

Kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik råder passasjerene til å holde seg oppdatert og holde seg hjemme:

- Vi oppdaterer nettsidene våre fortløpende. Det beste er å følge med der og å følge med på nyhetene, og holde seg hjemme hvis man kan, ikke reise til flyplassen. Nå vet vi at for øyeblikket er luftrommet stengt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Følg også med på Avniors nettsider, sier hun til ABC Nyheter.

Norwegian sender også tekstmeldinger til passasjerene når flyvninger blir kansellert.

- Men det er veldig bra om de følger med selv også.

- Vil passasjerene få pengene tilbake?

- De får refundert billettprisen eller de kan få booket om til et senere tidspunkt, om noen dager eller når vi vet at denne situasjonen er over.

- De får penger igjen, men det er bra om de ikke ringer kundesenteret om refusjon akkurat nå, for det er stor pågang fra de som ønsker å booke om, råder Skånvik.

Også SAS-passasjerene vil få billettpengene igjen ved kansellerte flyvninger:

- Hvis det ikke lenger er noe vits i å reise, så får du pengene igjen. Ellers så får du muligheten til å booke om billetten, uansett om det i utgangspunktet er begrensninger i vilkårene til billetten, sier informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen, til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han råder SAS-passasjerene til å forholde seg til opplysninger som kommer frem i media i forhold til varigheten på situasjonen og til å følge med på SAS' nettsider:

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det vil bli satt opp noe bakketransport, hovedsakelig innenlands, men vi vurderer også noe skandinavisk transport. Informasjon om dette vil legges ut på våre nettsider, sier Johansen.

Les også: Dette har du krav på

Les også: 800 mennesker evakuert på Island

Avinors nettside finner du her.

Setter inn ekstra tog

NSB opplever stor pågang fra kunder på grunn av problemene i flytrafikken etter vulkanutbruddet på Island.

– Vi merker en utrolig stor pågang på kundesenteret vårt nå, og vi har kalt inn ekstramannskaper for å redusere ventetiden for kundene, sier informasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby i NSB til Reiselivsavisen.no.

Ifølge Lundeby vurderer NSB nå ulike tiltak for å øke kapasiteten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

–På Bergenstoget fra Oslo i morges klarte vi å doble kapasiteten med ekstra vognsett, sier Lundeby.

I en pressemelding opplyser NSB at de kjører med alle tilgjengelige tog for øyeblikket. Togene på de lengste strekningene er i ferd med å fylles opp.

Flytrafikken stanses i Storbritannia

Flytrafikken fra Island er ikke rammet, fordi askeskyen beveger seg østover. Men nedover i Europa fører asken til store problemer.

I Storbritannia stenger luftfartsmyndighetene for all flytrafikk mellom 12.00 og 18.00 lokal tid, melder BBC.

Også i Danmark vil hele det danske luftrommet stenges fra og med klokken 18.

Det opplyser det statlige luftfartsselskapet Naviair. I deler av Jylland vil flytrafikken bli innstilt allerede klokken 12, melder NTB.


Kartet viser satelittprognosene for asken fra vulkanutbruddet. Kartet ble generert klokka 07.35 norsk tid. Kilde: Metoffice.gov.ukKartet viser satelittprognosene for asken fra vulkanutbruddet. Kartet ble generert klokka 07.35 norsk tid. Kilde: Metoffice.gov.uk