- Hizbollah får Scud-raketter

RAKETTER: Bildet er tatt i Sør-Korea, og viser modeller av nordkoreanske Scud-raketter. Foto: Scanpix.
RAKETTER: Bildet er tatt i Sør-Korea, og viser modeller av nordkoreanske Scud-raketter. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spenning i Midtøsten over ny rakettkrise.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En angivelig leveranse av Scud-raketter kan føre til en ny krise i Midtøsten. Israelsk og arabisk presse skriver i dag om en forsending av langtrekkende Scud-raketter til den omstridte Hizbollah-gruppen i Libanon, melder ABC News.

Den første avisen til å skrive om saken var den kuwaitiske avisen Al Rai, som påstår at USA har utsatt sin utnevnelse av ambassadør til Syria på grunn av den ryktede våpenleveransen.

Ifølge avisen har Syrias ambassadør til USA blitt kalt inn på teppet for å forklare landets involvering i våpensalget.

Avisen påstår å ha snakket med en rekke kilder i USA, men har anonymisert samtlige. Ifølge kildene skal flere leveranser av mellom- og langtrekkende Scud-raketter ha blitt fraktet inn i Libanon, og overlevert til Hizbollah.

Våpenleveransen har ført til økt spenning på grensen mellom Israel og Libanon. Israel skal ha fått nyss om forsendingene før de var igangsatt, og prøvde å få hjelp av den libanesiske presidenten Assad for å få stoppet det.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdag uttalte den israelske presidenten Shimon Peres seg til israelsk radio.

- Syria sier de vil ha fred, men samtidig leverer de Scud-raketter til Hizbollah, hvis eneste mål er å true den israelske staten, sa Peres.

Siden sist gang det var krig i Libanon, i 2006, har Hizbollah jevnt og trutt bygget opp sine arsenal. Nå besitter de mer enn 40.000 raketter, men ifølge forsvarsreporter Ron Ben-Yishai er ikke maktbalansen betydelig forandret av de siste våpenleveransene.

- Scud-rakettene har ikke forandret balansen. Hizbollah har uansett langdistanseraketter som kan nå helt til Sør-Israel. Men leveransen innehar stor symbolsk betydning, sier han.

Syria, Israel og Hizbollah selv har de siste månedene advart mot en kommende konflikt. Alle parter har kommet med klare trusler om at de vil slå til mot mål langt innenfor motstandernes grenser, hvis det kommer til væpnet konflikt.