- Hvalfangst tjener ingen

- Hvalfangst tjener ingen
- Hvalfangst tjener ingen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens hvalfangstbåtene setter kurs til havs bruker Dyrebeskyttelsen og NOAH en hval i arbeidet med å stoppe hvalfangst. - Hvalfangst er hverken økologisk holdbart eller lønnsomt, mener de.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig mens årets hvalfangstsesong starter, settes sinnene i kok hos norske og utenlandske dyrevernere.

Onsdag var Dyrebeskyttelsen og NOAH samlet foran Oslo Sentralbanestajson med en ni meter oppblåst vågehval, for å hanke inn underskrifter til kampanjen Det Store Bildet. Organisasjonene har samlet dannet kampanjen, i arbeidet med å stoppe hvalfangstpraksisen i Norge.

- Norge er et av tre land i hele verden som praktiserer hvalfangst, og som nekter å føye seg etter det internasjonale hvalfangstforbudet. En eksploderene harpun blir skutt rett inn i hvalen, som innebærer ekstreme lidelser for dyret, sier informasjonssjef i Dyrebeskyttelsen, Odd Harald Eidsmo til ABC Nyheter.

- Tall fra myndighetene selv viser at det kan ta en time før dyrene dør. 20 prosent dør heller ikke momentant. Man bør med andre ord ha ganske sterke argumenter for å drive med hvalfangst, sier han videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener hvalfangst ikke tjener noen.

- Det er hverken økologisk holdbart eller noe særlige penger i dette. Derfor ønsker vi en et intiativ fra norske myndigheter, der de ser nærmere på nødvendigheten av hvalfangst, sier Eidsmo.

Skjemmende

Siri Martinsen i NOAH syntes det er merkelig at hvalfangt er en praksis når så mange er imot det.

- Mange i Norge ønsker å avvikle hvalfangsten, fordi den dyrevernmessig er uforsvarlig. De få som ønsker å opprettholde den er en liten grupppe med næringsinteresser, som på et merkelig vis har klart å få så stor politsk innflytelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er også negativt at Norge har dyremishandling som en del av sin identitet og selvfølelse, slik tyrefekting har i Spania. Vi må bli kvitt dette stempelet. Hvalfangst skjemmer oss ut for resten av verden, sier hun.

Vil informere riktig

Med blant annet en underskriftkampanje nasjonalt og internasjonalt skal organisasjonene få myndighetene til å endre sin politikk. Målet for antall underskrifter har hjemme er 10 000.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun mener aksjonene til Sea Shepard sender feil signaler til folk.

- Slike aksjoner får mer oppmerksomhet, men man skaper bedre forståelse når menneskene identifiserer seg med budskapet. Det risikerer man å miste hvis budskapet blir for dramatisk. Det er viktigere at folk forstår hva dyret opplever, mener Martinsen.

- Skjuler informasjon

- Norske politkere holder informasjon skjult for befolkningen. De har for eksempel sluttet å ha hvalfangstinspektører på båtene. Politikerne må selv skjønne hva dyrene opplever, så de kan ta det videre til den til den internasjonale hvalfangtkomisjonen og legge om politikken sin, sier Odd Harald Eidsmo i Dyrebeskyttelsen.

Martinsen i NOAH mener det er viktig å jobbe mot hvalfangst fordi Norge er et av veldig få land i verden som opererer med hvalfangst.

- Vi jobber mot alle former for dyremishandling, og de er like ille. Det er viktig at Norge ikke identifiseres med dyremishandling. Norge bør slutte med hvalfangst på lik linje som Spania bør slutte med tyrefektning, sier Martinsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke lønnsomt

I august i fjor skrev ABC Nyheter om hvalfangsten i Norge, som hadde nådd et bunnpunkt.

Firmaet Hopen fisk er Norges største kjøper av hval. Daglig leder og eier Åge Eriksen fryktet at hvalkjøttet ville forsvinne fra butikkhyllene.

- Jeg frykter at markedet dør ut. Vi har kun innenlands salg, og nåløyet her blir trangere og trangere. Hvis vi ikke lykkes med eksport, for eksempel til Japan, tror jeg hele hvalmarkedet vil forsvinne, sa Eriksen til ABC Nyheter.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at det i 2008 og 2009 ikke ble eksportert et eneste kilo hvalkjøtt. Fangsten av vågehval har falt kraftig de siste årene. Ikke siden 2000 har norske hvalfangere tatt så få hval. Skylden legges på finanskrisen og på matkjedenes makt.