Henlegger saken mot Müller

Georg Müllermåtte forlate stillingen sin i juni i fjor etter å ha innrømmet seksuelle overgrep mot en altergutt. Foto: Scanpix
Georg Müllermåtte forlate stillingen sin i juni i fjor etter å ha innrømmet seksuelle overgrep mot en altergutt. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet mener overgrepssaken som den tidligere katolske biskopen i Trondheim Georg Müller selv har erkjent, er foreldet, skriver Adressa.no.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om overgrepssaker i Den katolske kirke i Norge

* Den katolske biskopen i Trondheim Georg Müller trakk seg overraskende 7. juni i fjor. Den offisielle forklaringen var samarbeidsproblemer i menigheten. Müller forlot kort tid deretter landet og reiste hjem til Tyskland.

* Onsdag 7. april ble det i Adresseavisen kjent at Müller har innrømmet seksuelle overgrep mot en mindreårig altergutt for rundt 20 år siden. Müller var prest i Trondheim da overgrepene skjedde.

* Den katolske kirke ble kjent med forholdet i januar 2009, og saken ble gransket av Vatikanets utsending i Stockholm.

* Onsdag ble det klart at politiet innstiller på at saken skal henlegges med bakgrunn i at den er foreldet. Statsadvokaten tar den endelige avgjørelsen i saken.

* Det har kommet fram at Den katolske kirke i Norge har et personalarkiv, kalt «Det hemmelige arkiv», der det blant annet foreligger informasjon om fire påståtte overgrepssaker. Alle disse skal være foreldet.

* Etter at saken med biskop Müller ble kjent, har det blitt meldt inn åtte saker med beskyldninger om overgrep til kirkens fagetiske råd. (©NTB)

– Saken er onsdag sendt over til statsadvokaten, og vi innstiller på at den henlegges, forteller politiadvokat Heidi Melø i Sør-Trøndelag politidistrikt til NTB.

Den daværende katolske biskopen i Trondheim, Georg Müller, trakk seg overraskende 7. juni i fjor. Den offisielle forklaringen var samarbeidsproblemer i menigheten. Müller forlot kort etter landet og reiste hjem til Tyskland.

Onsdag 7. april avslørte Adresseavisen at Müller har innrømmet seksuelle overgrep mot en mindreårig altergutt for rundt 20 år siden. Müller var prest i Trondheim da overgrepene skjedde.

Foreldet etter fem år

Forholdene omfattes av paragraf 212, annet ledd i straffeloven som gjaldt på den tiden de skal ha funnet sted, opplyser politiadvokaten.

– Strafferammen for dette er inntil tre års fengsel, og dermed er foreldelsesfristen fem år, forteller Melø.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun ønsker ikke å gå nærmere inn på hva etterforskningen har avdekket.

Det er uvanlig at politiet går ut med innstillingen sin før statsadvokaten har tatt sin avgjørelse.

– Vi har valgt å gjøre det i dette tilfellet fordi saken har fått så stor oppmerksomhet, sier politiadvokaten.

Biskopen ikke avhørt

Hun mener nå at saken må avsluttes, selv om Georg Müller ikke er blitt avhørt som en del av etterforskningen.

– Vi vet ikke hvor han er, og vi tror ikke avhør av ham vil endre på spørsmålet om foreldelse. Vi har plikt til å prioritere saker som kan føre fram, forklarer politiadvokat Heidi Melø.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Åtte nye meldinger

Den katolske kirkes fagetiske råd hadde fått nye åtte saker til behandling i sitt møte tirsdag, det første etter Müller-avsløringen. Den siste ble meldt inn mandag kveld.

En til to av sakene gjelder konkrete beskyldninger om overgrep, ifølge rådsleder Rønnaug Andresen. De andre sakene er basert på bekymringsmeldinger som er kommet inn den siste uka.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Disse er mer vage, og de fleste gjelder saker som er langt tilbake i tid, sier Andresen til NTB.

Ifølge Adresseavisen er en av sakene helt fra 1946. Den nyeste saken er fra 1977.

Vil bli ferdig

Birte Mjønes er bistandsadvokat for mannen som biskop Müller har innrømmet overgrep mot. Hun har opplyst til NTB at hun mener forholdene er av en slik karakter at foreldelsesfristen er utløpt, slik også politiet konkluderer med.

Mannen er nå i 30-årene. Han ønsker å bli ferdig med saken, ifølge bistandsadvokaten.

Hun opplyser at mannen synes Den katolske kirke har håndtert saken godt da den ble kjent, og at den framstillingen kirken har gitt av saken, stemmer godt med hans egen opplevelse av den. (©NTB)

Les også: Müller oppholder seg i Roma