Karadzic konfrontert med bosnisk vitne

Skjermdump fra ICTY som viser Radovan Karadzic i rettsalen. Foto via AFP/Scanpix.
Skjermdump fra ICTY som viser Radovan Karadzic i rettsalen. Foto via AFP/Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rettssaken mot krigsforbrytertiltalte Radovan Karadzic startet igjen i Haag tirsdag etter en seks uker lang pause.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Radovan Karadzic

* Radovan Karadzic (64) ble pågrepet i Beograd i juli 2008 etter å ha vært ettersøkt i 13 år. Rettssaken mot ham startet i FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY) i oktober i fjor, men ble utsatt etter kort tid.

* Karadzic boikottet rettsforhandlingene, erklærte at han anså ICTY som en falsk domstol og krevde fire måneder til å forberede sitt eget forsvar.

* Alle Karadzics sentrale innvendinger mot rettssaken er blitt avvist av domstolen.

* Etter en seks uker lang pause startet rettssaken opp igjen tirsdag 13. april.

* Karadzic er tiltalt for folkemord, forbrytelser mot menneskeheten og krigsforbrytelser under Bosnia-krigen fra 1992 til 1995.

* Han var leder av den selvoppnevnte bosnisk-serbiske delstaten Republika Srpskas nasjonale sikkerhetsråd fra mars 1992 og president i Republika Srpska fra mai 1992. Fra desember 1992 var han også formelt øverstkommanderende for den bosnisk-serbiske hæren. (©NTB)

Sakens første vitne, den bosniske muslimen og gruvearbeideren Ahmet Zulic, ble arrestert og plassert i en serbisk interneringsleir tidlig i krigen i Bosnia.

Som fange ble han, ifølge hans tidligere forklaringer, vitne til mishandling og drap på medfanger. Han ble også selv mishandlet, men overlevde.

Rettsmøtet tirsdag ble åpnet av dommer O-Gon Kwon ved FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY), der Karadzic står tiltalt.

Strupen skåret over

I rettssaken mot Slobodan Milosevic forklarte Zulic hvordan han 22. juni 1992, fire dager etter at han ble arrestert, ble kjørt fra en leir den han ble holdt fanget til et sted med 25 fanger. Han fikk, som de andre bosnisk-muslimske mennene, utlevert en spade og ordre om å grave sin egen grav.

Med unntak av tre av fangene, ham selv inkludert, ble alle fangene drept ved å få strupen skåret over. Zulic fikk slått ut flere tenner og en pistol stukket i munnen, men ble ikke drept av de væpnede serbiske soldatene som bevoktet dem.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han ble holdt fanget i fem måneder og veide 35 kilo da han slapp ut av fangenskapet.

Leser opp

Aktoratet leste tirsdag opp vitnets forklaring, hvorpå Karadzic, som har valgt å forsvare seg selv, ville få muligheten til å kryssforhøre Zulic.

I sin egen åpningstale i retten i begynnelsen av mars hevdet Karadzic at overgrepene mot bosniske muslimer som hans styrker blir anklaget for, var iscenesatt av de bosniske muslimene selv. Srebrenica-massakren i 1995 var en myte, ifølge den tidligere bosnisk-serbiske lederen som fortsatt betraktes som en helt av store deler av den serbiske befolkningen.

Zulic har vitnet i tre andre rettssaker ved ICTY, blant annet i den mot Slobodan Milosevic. (©NTB)

En kvinne følger rettsaken på tv foran en vegg full av bildene til ofrene fra Srebrenica-massakre. Foto: AP Photo/Amel Emric.En kvinne følger rettsaken på tv foran en vegg full av bildene til ofrene fra Srebrenica-massakre. Foto: AP Photo/Amel Emric.