- Ikke bruk denne tannkremen

Colgate Total inneholder triklosan, som er ett av de 13 mest helse- og miljøskadelige stoffene du kan finne i vanlige forbrukerprodukter på det norske markedet. - Velg en annen, mener direktør Ellen Hambro (bildet). (Foto: ABC Nyheter / Scanpix)
Colgate Total inneholder triklosan, som er ett av de 13 mest helse- og miljøskadelige stoffene du kan finne i vanlige forbrukerprodukter på det norske markedet. - Velg en annen, mener direktør Ellen Hambro (bildet). (Foto: ABC Nyheter / Scanpix)

Med mindre du har en sjelden tannkjøttsykdom bør du ikke bruke Colgate Total, ifølge direktør i Klima- og forurensningsdirektoratet Ellen Hambro.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer om saken

I februar ble nettsiden «Er det farlig?» lansert. Nettsidene er et samarbeid mellom Klima- og forurensningsdirektoratet, Mattilsynet og Miljømerking.

Nettsidene fokuserer på «de 13 verste stoffene som finnes i forbrukerprodukter på det norske markedet».

De 13 verstingstoffene er alle stoffer som lett hoper seg opp og lagres i miljøet og i menneskekroppen. Stoffer som hoper seg opp i planter og dyr, kan til slutt havne i maten vår.

I større mengder og/eller i kombinasjon med andre stoffer kan kjemiske stoffer blant annet øke risikoen for kreft, påvirke hormonsystemet i kroppen eller være skadelig for fostre.

Produktene er delt inn i ulike kategorier fra klær og sko, til elektronikk, husholdning, hobby og fritid, leketøy, oppussing, kosmetikk og rengjøring.

De 13 stoffene er som følger:

Nettsiden fokuserer på kun 13 stoffer for å gjøre den enkel å forholde seg til for vanlige forbrukere.

Totalt finnes det om lag 1000 farlige stoffer på det europeiske markedet.

Råd for å unngå helse- og miljøfarlige stoffer:

*Kjøp produkter merket med Svanen eller Blomsten dersom det finnes.

*Spør i butikken om produktet inneholder helse- eller miljøskadelige stoffer.

*Les på Erdetfarlig.no for å finne ut hvilke verstingstoffer som kan forekomme i produktet.

*Les fareetiketten på kjemiske produkter – håndter og lagre riktig.

*Kast farlig avfall riktig.

*Kjøp leker som er CE-merket.

*Vask klær før bruk.

Det er ikke påbudt med innholdsfortegnelse på klesprodukter. Det er heller ikke mange slike produkter som er miljømerket. Dette er derfor et vanskelig område for forbrukerne å forholde seg til.

Dersom du er i tvil om et plagg inneholder ett av disse stoffene, kan du henvende deg til dem som jobber i butikken. Dersom de ikke vet svar, kan du kontakte produsenten eller importøren gjennom en mal som ligger på Er det farlig?-nettsiden.

Malen finner du her.

Nettsiden har også et forum der forbrukerne kan dele sine erfaringer.

Formuet finner du her.

Kilde: Erdetfarlig.no

Oslo (ABC Nyheter): Farlige stoffer i vanlige forbrukerprodukter var fokus på et seminar i regi av Klima- og forurensningsdirektoratet (KLIF) tirsdag.

Colgate Total er ett slikt produkt. Tannkremen inneholder stoffet triklosan, som er på myndighetenes verstingliste over giftige stoffer som skal fases ut innen 2020.

Triklosan kan bidra til å gjøre bakterier resistente mot antibiotika, og er svært giftig for livet i vann, står det på Klima- og forurensningsdirektoratets nettside «Er det farlig?». (Se boks til høyre.)

Og Colgate Total er den eneste tannkremen på det norske markedet som inneholder dette stoffet.

- Det er én produsent og ett merke som man kan holde seg unna, likevel er ikke Colgate Total pekt ut på «Er det farlig?»-nettsiden, lyder kritikken fra Per Erik Schluze i Norges naturvernforbund som var en av deltagerne på seminaret.

Nettsiden som ble lansert i februar, skal hjelpe forbrukerne å gjøre riktige miljø- og helsevalg når det kommer til slike produkter.

Schluze mener nettsiden bør inneholde informasjon om produkter som man vet inneholder de farlige stoffene – ikke bare produkter som er uten giftstoffene.

Tannkremen er bare ett eksempel, ifølge Shluze. Han mener KLIF sitter på informasjon om andre konkrete produkter – og at direktoratet bør bruke nettsiden til å offentliggjøre denne informasjonen.

- Det hadde hjulpet forbrukerne med å styre unna disse produktene, sier Schluze til ABC Nyheter.

Les også: – Mye av maten myndighetene anbefaler gjør oss syke

- Har ikke totaloversikten

- Vi har ikke noe hemmelig info som vi ikke offentliggjør, er KLIF-direktør Ellen Hambros svar på dette.

- Vi vet hvilke produktgrupper som kan inneholde de ulike giftstoffene, men vi har ikke noen totaloversikt over merker og produkter som faktisk gjør det.

- Så det du mener er at dere ikke vil offentliggjøre enkeltprodukter som dere vet om, fordi dere mangler totaloversikten?

- Vi har ikke totaloversikten, nei. Vi har ikke anledning til å teste for eksempel alle jakkene på markedet for å se om de inneholder stoffer som er lovlige, men som vi mener produsentene burde la være å bruke.

- Det eneste produktet som vi kunne styrt forbrukerne unna på nettsidene, er Colgate Total, fordi det vet vi at er den eneste tannkremen som bruker triklosan.

- Og med mindre du har en alvorlig tannkjøttsykdom, bør du ikke bruke den. De som har denne sykdommen burde heller få tannkremen på resept på apoteket. Den tannkremen kan skape antibiotikaresistens, sier Hambro til ABC Nyheter.

Hun forteller videre at i de tilfellene de oppdager ulovlige stoffer i enkeltprodukter, så offentliggjøres det. Det er altså annerledes når det dreier seg om disse stoffene som ikke er ulovlige, men som miljømyndighetene ønsker at man skal unngå.

- Bruk forumet

Men KLIF åpner for at forbrukerne selv kan melde fra om produkter som de har dårlig erfaring med.

- Vi har et forum med en tråd som heter «Hold deg unna disse!». Der kan forbrukerne legge ut informasjon hvis de finner et produkt som inneholder disse stoffene, sier Ann Kristin Larsen, seniorrådgiver i Klima- og forurensningsdirektoratet, til ABC Nyheter.

Foreløpig har ingen delt sine erfaringer på forumet, men når de gjør det vil informasjonen bli liggende til advarsel for andre interesserte.

Larsen utelukker ikke at KLIF kan være mer proaktive i fremtiden og for eksempel oppfordre forbrukere til å sjekke produktene og rapportere inn det de finner, slik Forbrugerrådet i Danmark gjorde med stor suksess når det gjaldt kosmetikk i fjor.

- Vi kan nok bruke nettsidene til det samme, men danske forbrukere er langt mer aktive enn de norske, sier Larsen.

Les også: - Her er 575 hormonskadelige produkter

Les også: Dansk miljøminister bekymret over gift i dildoer

- En uutnyttet ressurs

En undersøkelse KLIF gjennomførte på tampen av fjoråret bekreftet den noe slunkne interessen blant norske forbrukere:

  • Bare 2 av 100 ser alltid etter miljømerkene Svanen eller Blomsten.
  • 1 av 4 ser aldri etter miljømerkene.
  • 6 av 10 vil ha bedre informasjon.

Thor Øivind Jensen som forsker på forbrukeratferd ved Universitetet i Bergen, mener at norske forbrukere er en uutnyttet ressurs på dette området, men at mange er av den oppfatningen at ansvaret hviler på myndigheter og bransje i stedet for dem selv.

- Forbrukerne får følelsen av at «det nytter ikke at jeg gjør noe».

- Men det er mange som er opptatt av dette. Særlig kvinner, unge mennesker og urbane med høy utdannelse leder løpet, sier han.

Jensen mener dessuten at forbrukerne står friere når det kommer til å legge press på produsentene:

- Myndighetene har det problemet at de må ta hensyn til konkurransevridning. Bransjene og kjedene vil ha enklest mulig utvalg og minst mulig plunder. Men forbrukerne er en sterk og kraftig uutnyttet ressurs, sier forskeren.

- Vi er ikke kjemiprofessorer

Miljøvernminister Erik Solheim, som holdt en innlegg under konferansen, mener også forbrukerne kan bidra positivt på dette området – men han vil ikke legge for mye av ansvaret over på folk flest.

- Vi kan ikke pålegge den enkelte å være professor i kjemi. I hovedsak må andre gjøre valg for forbrukerne. Offentlige myndigheter og næringslivet må gjøre hovedjobben, sier han.

Solheim understreker også at kjemikalier ikke bare er farlige, men også veldig nyttige.

- Kjemikalier er nesten alltid et gode, men de må reguleres, sier ministeren.

Stadig nye stoffer

Per i dag finnes om lag 100.000 farlige kjemikalier i bruk på det europeiske markedet, og hvert år kommer det nye. Derfor er det en stor utfordring hele tiden å være oppdatert, ifølge miljøvernministeren.

- Et område som illustrerer utviklingen til fulle, er bilproduksjon. Før var det gjerne kjemiske stoffer i oljer og lignende som var kritiske. Nå er det elektronikken i de nye bilene som kan inneholde farlige stoffer. Så vi må legge om kunnskapen.

- Det er myndighetenes plikt å være på kunnskapstoppen, sier Solheim.

Han får støtte fra Janneche Utne Skåre som er forskningsdirektør ved Veterinærinstituttet. Men hun understreker at det er mye å lære fra tidligere erfaringer, fordi nye stoffer kan ligne på gamle:

- På slutten av 60-årene kom DDT som ble regnet som et fantastisk produkt. Så på begynnelsen av 70-årene så man at det utgjorde en potensiell kjempefare. Ti år senere kom PCB, som hadde mange av de samme kjemiske egenskapene som DDT, likevel ble det brukt en stund før det ble forbudt. Og så kom bromerte flammehemmere som har mange likheter med PCB, og nå skal de fases ut.

- Man bruker altså ikke den kunnskapen man har om de kjemiske stoffene. Vi må lære av tidligere erfaringer, sier Skårer.

Les også: - Kremer og sminke kan gjøre deg syk

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:09 New Zealands helseminister sier han er en idiot12:01 Schmeichel bønnfaller Manchester United om å holde fast ved Solskjær11:58 Oslo tingrett sier nei til kravet om å utsette rivingen av Y-blokka11:19 Erna Solberg informerer om videre coronatiltak tirsdag ettermiddag10:15 Medlem av Kennedy-familien funnet omkommet08:42 Enige om krisepakke på 50 milliarder uten utbytteforbud08:29 Riise til TV 2: – Trond Fredriksen ødela motivasjonen min som fotballspiller07:57 Overvekt av svarte blant de coronadøde i USA07:39 Flytting av Paralympics endrer ikke på Skarsteins planer: – Tokyo er fortsatt det store målet07:05 Her ble norske motstandsmenn satt i britisk bur06:58 Far dømt til å betale datter 3,4 millioner etter overgrep06:25 Her er Hareides kriseprosjekter på vei og bane06:15 50 år siden det tok offisielt slutt for Beatles – nå trøster «Let It Be» på nytt i coronatiden06:00 Dette skjer i dag05:37 Dette skjedde i natt05:30 Gigantisk massegrav funnet i Rwanda05:17 To tenåringer til sykehus etter trafikkulykke i Drammen04:53 Virusutbruddet stanset bøssebærere -fasteaksjon blir digital04:45 5.863 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 10503:57 Trump og Biden begravde stridsøksa i telefonsamtale03:23 Kardinal George Pell frifunnet for seksuelle overgrep03:08 Siktede etter storsvindel utleveres ikke på grunn av virusutbruddet02:08 30.000 sykehusavtaler avlyst eller utsatt i Helse Bergen01:38 Mann drept av hai i Australia01:11 Nominasjonsvalget i Wisconsin blir likevel gjennomført00:40 Johnsons sykehusinnleggelse endrer ikke Trumps atferd00:28 Trump ber for sin venn Boris Johnson23:57 Stoltenberg ønsker Johnson god bedring23:50 Valguro i Guyana får Norge til å fryse 400 millioner til regnskogen23:36 Trump og Biden i telefonsamtale om koronautbruddet22:47 Park kan bli omgjort til gravplass i New York21:27 Elton John lanserer corona-fond for hiv-positive21:19 Boris Johnson får intensivbehandling for covid-1921:10 Hvor lenge skal vi holde på sånn? Når skal vi tilbake til normalen?20:46 Roskilde-festivalen avlyses20:26 Stor snøskredfare i Nord-Norge fra onsdag20:19 Danske barn tilbake i barnehager og på skolen etter påske20:11 Oslo kommune vil overvåke hvor folk er i påsken19:59 – Pandemien er en påminnelse om at jøder vil bli beskyldt når en får epidemier19:52 Togselskapet Go-Ahead må permittere ansatte19:30 Bond-skuespiller Honor Blackman er død19:24 Ble verdens rikeste barnestjerne – så forsvant han fra rampelyset18:22 Henter smittevernutstyr fra hemmelige nødlagre fra krigen18:04 Nekter å komme Raymond Johansen i møte: – Jeg er sterk tilhenger av søndagfri16:49 Ja, noen følger ikke reglene – men jeg ser et Norge i dugnad16:37 Pep Guardiolas mor døde av coronaviruset16:28 FHI: Tror det er drøyt 14.000 coronasmittede i Norge16:14 Høie: – Coronaepidemien er under kontroll16:08 Roy Steffensen (Frp) friskmeldt for corona og søker gjenvalg til Stortinget15:57 Norwegian har sendt oppsigelsesvarsel til alt kabinpersonale i Sverige15:48 Hadde hjerner som aper, men barndom som mennesker14:39 76 nye dødsfall i Sverige – 477 totalt14:18 Overlege frykter lemping på coronatiltak14:15 Slik vil forskerne finne ut om de norske corona-tiltakene virker13:59 The Athletic: Fifa vil forlenge sesongen på ubestemt tid13:42 MDG-Bastholm roser Solbergs corona-ledelse – men med et stikk13:31 Frykter konkurser – festivalene ber Oslo om forbud nå13:19 Ecuador legger coronadøde i pappesker11:58 Nesten halvparten av sengene på Oslo universitetssykehus står tomme11:22 Norge inngår milliardavtale med humanitære organisasjoner10:34 Ropstad: Ikke sannsynlig at staten vil kompensere tap av gaveinntekter09:47 Helikopterulykke i Sandnes09:43 Solemdal avslutter skiskytterkarrieren09:05 Coronatiltak: Nye smittetall viser regjeringens dilemma08:06 Sparket kaptein er selv coronasmittet07:47 Taliban: Avtalen med USA er i ferd med å bryte sammen07:13 La Naturen Leve til regjeringen: Ikke hør på vindkraftlobbyen!06:39 Smittede uten symptomer et økende problem i Kina06:30 Koronafrykt i overfylte flyktningleirer i Libanon06:09 Dette skjer i dag06:07 FN ber land om å beskytte kvinner i viruskarantene06:00 Titusenvis av amerikanske helsearbeidere uten jobb05:40 Dette skjedde i natt05:30 Kommuner ber regjeringen lempe på hytteforbudet05:11 Ukjent hvor mange barn som faktisk går på skolen04:55 5.758 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 11804:21 Sør-Korea melder om færre enn 50 nye smittede03:47 Mer enn 95.900 koronatilfeller i Tyskland – over 1.400 døde03:41 Barneombudet vil hindre stans i barns rettsprosesser03:39 Opposisjonspartier krever åpenhet for å hindre misbruk av støtteordninger03:34 Oljeprisen faller markant etter møteutsettelse03:17 Mer enn 1.200 døde på ett døgn i USA02:58 Abe under press for å erklære koronakrise i Japan02:38 Trump hevder koronautbruddet når toppen de neste dagene02:25 44.000 krever evakuering av barn fra gresk flyktningleir01:41 Regjeringen vil gi reiselivet seks ganger lenger tid til å refundere reiser01:09 Skogbranner herjer ved Tsjernobyl00:33 Skottlands helsedirektør går av etter brudd på koronaregler23:57 Knivstikking på Jæren – to siktet for drapsforsøk23:49 Tiger testet positivt for koronavirus22:36 Mange nordmenn er corona-fast i utlandet. En av dem er Christopher (31)22:21 Boris Johnsen fortsatt på sykehus21:30 Fransk klubblege tok livet sitt etter å ha blitt koronasmittet21:23 Dronning Elizabeth takket alle som holder seg hjemme20:59 Person tatt av snøskred på Senja20:44 Knivstikking i Vigrestad på Jæren – to pågrepet20:27 Slik rammer coronaviruset forskningen20:15 Kong Carl Gustaf takket helsearbeiderne19:35 For en jomfrutur - flyselskap med én passasjer fra Røros19:09 Norge sender medisinsk personell til Nord-Italia
Siste nytt
12:09VerdenNew Zealands helseminister sier han er en idiot12:01SportSchmeichel bønnfaller Manchester United om å holde fast ved Solskjær11:58NorgeOslo tingrett sier nei til kravet om å utsette rivingen av Y-blokka11:19NorgeErna Solberg informerer om videre coronatiltak tirsdag ettermiddag10:15VerdenMedlem av Kennedy-familien funnet omkommet08:42PengerEnige om krisepakke på 50 milliarder uten utbytteforbud08:29SportRiise til TV 2: – Trond Fredriksen ødela motivasjonen min som fotballspiller07:57VerdenOvervekt av svarte blant de coronadøde i USA07:39SportFlytting av Paralympics endrer ikke på Skarsteins planer: – Tokyo er fortsatt det store målet07:05VerdenHer ble norske motstandsmenn satt i britisk bur06:58NorgeFar dømt til å betale datter 3,4 millioner etter overgrep06:25NorgeHer er Hareides kriseprosjekter på vei og bane06:15Kultur50 år siden det tok offisielt slutt for Beatles – nå trøster «Let It Be» på nytt i coronatiden06:00NorgeDette skjer i dag05:37NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenGigantisk massegrav funnet i Rwanda05:17NorgeTo tenåringer til sykehus etter trafikkulykke i Drammen04:53NorgeVirusutbruddet stanset bøssebærere -fasteaksjon blir digital04:45Norge5.863 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 10503:57VerdenTrump og Biden begravde stridsøksa i telefonsamtale03:23VerdenKardinal George Pell frifunnet for seksuelle overgrep03:08NorgeSiktede etter storsvindel utleveres ikke på grunn av virusutbruddet02:08Norge30.000 sykehusavtaler avlyst eller utsatt i Helse Bergen01:38VerdenMann drept av hai i Australia01:11VerdenNominasjonsvalget i Wisconsin blir likevel gjennomført00:40VerdenJohnsons sykehusinnleggelse endrer ikke Trumps atferd00:28VerdenTrump ber for sin venn Boris Johnson23:57VerdenStoltenberg ønsker Johnson god bedring23:50NorgeValguro i Guyana får Norge til å fryse 400 millioner til regnskogen23:36VerdenTrump og Biden i telefonsamtale om koronautbruddet22:47VerdenPark kan bli omgjort til gravplass i New York21:27KulturElton John lanserer corona-fond for hiv-positive21:19VerdenBoris Johnson får intensivbehandling for covid-1921:10NorgeHvor lenge skal vi holde på sånn? Når skal vi tilbake til normalen?20:46KulturRoskilde-festivalen avlyses20:26NorgeStor snøskredfare i Nord-Norge fra onsdag20:19VerdenDanske barn tilbake i barnehager og på skolen etter påske20:11NorgeOslo kommune vil overvåke hvor folk er i påsken19:59Verden– Pandemien er en påminnelse om at jøder vil bli beskyldt når en får epidemier19:52NorgeTogselskapet Go-Ahead må permittere ansatte19:30VerdenBond-skuespiller Honor Blackman er død19:24KulturBle verdens rikeste barnestjerne – så forsvant han fra rampelyset18:22VerdenHenter smittevernutstyr fra hemmelige nødlagre fra krigen18:04NorgeNekter å komme Raymond Johansen i møte: – Jeg er sterk tilhenger av søndagfri16:49NorgeJa, noen følger ikke reglene – men jeg ser et Norge i dugnad16:37VerdenPep Guardiolas mor døde av coronaviruset16:28NorgeFHI: Tror det er drøyt 14.000 coronasmittede i Norge16:14NorgeHøie: – Coronaepidemien er under kontroll16:08PolitikkRoy Steffensen (Frp) friskmeldt for corona og søker gjenvalg til Stortinget15:57NorgeNorwegian har sendt oppsigelsesvarsel til alt kabinpersonale i Sverige15:48VerdenHadde hjerner som aper, men barndom som mennesker14:39Verden76 nye dødsfall i Sverige – 477 totalt14:18Helse og livsstilOverlege frykter lemping på coronatiltak14:15Helse og livsstilSlik vil forskerne finne ut om de norske corona-tiltakene virker13:59SportThe Athletic: Fifa vil forlenge sesongen på ubestemt tid13:42PolitikkMDG-Bastholm roser Solbergs corona-ledelse – men med et stikk13:31PengerFrykter konkurser – festivalene ber Oslo om forbud nå13:19VerdenEcuador legger coronadøde i pappesker11:58Helse og livsstilNesten halvparten av sengene på Oslo universitetssykehus står tomme11:22NorgeNorge inngår milliardavtale med humanitære organisasjoner10:34NorgeRopstad: Ikke sannsynlig at staten vil kompensere tap av gaveinntekter09:47NorgeHelikopterulykke i Sandnes09:43SportSolemdal avslutter skiskytterkarrieren09:05Helse og livsstilCoronatiltak: Nye smittetall viser regjeringens dilemma08:06VerdenSparket kaptein er selv coronasmittet07:47VerdenTaliban: Avtalen med USA er i ferd med å bryte sammen07:13PengerLa Naturen Leve til regjeringen: Ikke hør på vindkraftlobbyen!06:39VerdenSmittede uten symptomer et økende problem i Kina06:30VerdenKoronafrykt i overfylte flyktningleirer i Libanon06:09NorgeDette skjer i dag06:07VerdenFN ber land om å beskytte kvinner i viruskarantene06:00VerdenTitusenvis av amerikanske helsearbeidere uten jobb05:40NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeKommuner ber regjeringen lempe på hytteforbudet05:11NorgeUkjent hvor mange barn som faktisk går på skolen04:55Norge5.758 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 11804:21VerdenSør-Korea melder om færre enn 50 nye smittede03:47VerdenMer enn 95.900 koronatilfeller i Tyskland – over 1.400 døde03:41NorgeBarneombudet vil hindre stans i barns rettsprosesser03:39NorgeOpposisjonspartier krever åpenhet for å hindre misbruk av støtteordninger03:34VerdenOljeprisen faller markant etter møteutsettelse03:17VerdenMer enn 1.200 døde på ett døgn i USA02:58VerdenAbe under press for å erklære koronakrise i Japan02:38VerdenTrump hevder koronautbruddet når toppen de neste dagene02:25Norge44.000 krever evakuering av barn fra gresk flyktningleir01:41NorgeRegjeringen vil gi reiselivet seks ganger lenger tid til å refundere reiser01:09VerdenSkogbranner herjer ved Tsjernobyl00:33VerdenSkottlands helsedirektør går av etter brudd på koronaregler23:57NorgeKnivstikking på Jæren – to siktet for drapsforsøk23:49VerdenTiger testet positivt for koronavirus22:36NorgeMange nordmenn er corona-fast i utlandet. En av dem er Christopher (31)22:21VerdenBoris Johnsen fortsatt på sykehus21:30SportFransk klubblege tok livet sitt etter å ha blitt koronasmittet21:23VerdenDronning Elizabeth takket alle som holder seg hjemme20:59NorgePerson tatt av snøskred på Senja20:44NorgeKnivstikking i Vigrestad på Jæren – to pågrepet20:27NorgeSlik rammer coronaviruset forskningen20:15VerdenKong Carl Gustaf takket helsearbeiderne19:35ReiseFor en jomfrutur - flyselskap med én passasjer fra Røros19:09NorgeNorge sender medisinsk personell til Nord-Italia
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus