Meny

- Ikke bruk denne tannkremen

Colgate Total inneholder triklosan, som er ett av de 13 mest helse- og miljøskadelige stoffene du kan finne i vanlige forbrukerprodukter på det norske markedet. - Velg en annen, mener direktør Ellen Hambro (bildet). (Foto: ABC Nyheter / Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med mindre du har en sjelden tannkjøttsykdom bør du ikke bruke Colgate Total, ifølge direktør i Klima- og forurensningsdirektoratet Ellen Hambro.

Mer om saken

I februar ble nettsiden «Er det farlig?» lansert. Nettsidene er et samarbeid mellom Klima- og forurensningsdirektoratet, Mattilsynet og Miljømerking.

Nettsidene fokuserer på «de 13 verste stoffene som finnes i forbrukerprodukter på det norske markedet».

De 13 verstingstoffene er alle stoffer som lett hoper seg opp og lagres i miljøet og i menneskekroppen. Stoffer som hoper seg opp i planter og dyr, kan til slutt havne i maten vår.

I større mengder og/eller i kombinasjon med andre stoffer kan kjemiske stoffer blant annet øke risikoen for kreft, påvirke hormonsystemet i kroppen eller være skadelig for fostre.

Produktene er delt inn i ulike kategorier fra klær og sko, til elektronikk, husholdning, hobby og fritid, leketøy, oppussing, kosmetikk og rengjøring.

De 13 stoffene er som følger:

Nettsiden fokuserer på kun 13 stoffer for å gjøre den enkel å forholde seg til for vanlige forbrukere.

Totalt finnes det om lag 1000 farlige stoffer på det europeiske markedet.

Råd for å unngå helse- og miljøfarlige stoffer:

*Kjøp produkter merket med Svanen eller Blomsten dersom det finnes.

*Spør i butikken om produktet inneholder helse- eller miljøskadelige stoffer.

*Les på Erdetfarlig.no for å finne ut hvilke verstingstoffer som kan forekomme i produktet.

*Les fareetiketten på kjemiske produkter – håndter og lagre riktig.

*Kast farlig avfall riktig.

*Kjøp leker som er CE-merket.

*Vask klær før bruk.

Det er ikke påbudt med innholdsfortegnelse på klesprodukter. Det er heller ikke mange slike produkter som er miljømerket. Dette er derfor et vanskelig område for forbrukerne å forholde seg til.

Dersom du er i tvil om et plagg inneholder ett av disse stoffene, kan du henvende deg til dem som jobber i butikken. Dersom de ikke vet svar, kan du kontakte produsenten eller importøren gjennom en mal som ligger på Er det farlig?-nettsiden.

Malen finner du her.

Nettsiden har også et forum der forbrukerne kan dele sine erfaringer.

Formuet finner du her.

Kilde: Erdetfarlig.no

Oslo (ABC Nyheter): Farlige stoffer i vanlige forbrukerprodukter var fokus på et seminar i regi av Klima- og forurensningsdirektoratet (KLIF) tirsdag.

Colgate Total er ett slikt produkt. Tannkremen inneholder stoffet triklosan, som er på myndighetenes verstingliste over giftige stoffer som skal fases ut innen 2020.

Triklosan kan bidra til å gjøre bakterier resistente mot antibiotika, og er svært giftig for livet i vann, står det på Klima- og forurensningsdirektoratets nettside «Er det farlig?». (Se boks til høyre.)

Og Colgate Total er den eneste tannkremen på det norske markedet som inneholder dette stoffet.

- Det er én produsent og ett merke som man kan holde seg unna, likevel er ikke Colgate Total pekt ut på «Er det farlig?»-nettsiden, lyder kritikken fra Per Erik Schluze i Norges naturvernforbund som var en av deltagerne på seminaret.

Nettsiden som ble lansert i februar, skal hjelpe forbrukerne å gjøre riktige miljø- og helsevalg når det kommer til slike produkter.

Schluze mener nettsiden bør inneholde informasjon om produkter som man vet inneholder de farlige stoffene – ikke bare produkter som er uten giftstoffene.

Tannkremen er bare ett eksempel, ifølge Shluze. Han mener KLIF sitter på informasjon om andre konkrete produkter – og at direktoratet bør bruke nettsiden til å offentliggjøre denne informasjonen.

- Det hadde hjulpet forbrukerne med å styre unna disse produktene, sier Schluze til ABC Nyheter.

Les også: – Mye av maten myndighetene anbefaler gjør oss syke

- Har ikke totaloversikten

- Vi har ikke noe hemmelig info som vi ikke offentliggjør, er KLIF-direktør Ellen Hambros svar på dette.

- Vi vet hvilke produktgrupper som kan inneholde de ulike giftstoffene, men vi har ikke noen totaloversikt over merker og produkter som faktisk gjør det.

- Så det du mener er at dere ikke vil offentliggjøre enkeltprodukter som dere vet om, fordi dere mangler totaloversikten?

- Vi har ikke totaloversikten, nei. Vi har ikke anledning til å teste for eksempel alle jakkene på markedet for å se om de inneholder stoffer som er lovlige, men som vi mener produsentene burde la være å bruke.

- Det eneste produktet som vi kunne styrt forbrukerne unna på nettsidene, er Colgate Total, fordi det vet vi at er den eneste tannkremen som bruker triklosan.

- Og med mindre du har en alvorlig tannkjøttsykdom, bør du ikke bruke den. De som har denne sykdommen burde heller få tannkremen på resept på apoteket. Den tannkremen kan skape antibiotikaresistens, sier Hambro til ABC Nyheter.

Hun forteller videre at i de tilfellene de oppdager ulovlige stoffer i enkeltprodukter, så offentliggjøres det. Det er altså annerledes når det dreier seg om disse stoffene som ikke er ulovlige, men som miljømyndighetene ønsker at man skal unngå.

- Bruk forumet

Men KLIF åpner for at forbrukerne selv kan melde fra om produkter som de har dårlig erfaring med.

- Vi har et forum med en tråd som heter «Hold deg unna disse!». Der kan forbrukerne legge ut informasjon hvis de finner et produkt som inneholder disse stoffene, sier Ann Kristin Larsen, seniorrådgiver i Klima- og forurensningsdirektoratet, til ABC Nyheter.

Foreløpig har ingen delt sine erfaringer på forumet, men når de gjør det vil informasjonen bli liggende til advarsel for andre interesserte.

Larsen utelukker ikke at KLIF kan være mer proaktive i fremtiden og for eksempel oppfordre forbrukere til å sjekke produktene og rapportere inn det de finner, slik Forbrugerrådet i Danmark gjorde med stor suksess når det gjaldt kosmetikk i fjor.

- Vi kan nok bruke nettsidene til det samme, men danske forbrukere er langt mer aktive enn de norske, sier Larsen.

Les også: - Her er 575 hormonskadelige produkter

Les også: Dansk miljøminister bekymret over gift i dildoer

- En uutnyttet ressurs

En undersøkelse KLIF gjennomførte på tampen av fjoråret bekreftet den noe slunkne interessen blant norske forbrukere:

  • Bare 2 av 100 ser alltid etter miljømerkene Svanen eller Blomsten.
  • 1 av 4 ser aldri etter miljømerkene.
  • 6 av 10 vil ha bedre informasjon.

Thor Øivind Jensen som forsker på forbrukeratferd ved Universitetet i Bergen, mener at norske forbrukere er en uutnyttet ressurs på dette området, men at mange er av den oppfatningen at ansvaret hviler på myndigheter og bransje i stedet for dem selv.

- Forbrukerne får følelsen av at «det nytter ikke at jeg gjør noe».

- Men det er mange som er opptatt av dette. Særlig kvinner, unge mennesker og urbane med høy utdannelse leder løpet, sier han.

Jensen mener dessuten at forbrukerne står friere når det kommer til å legge press på produsentene:

- Myndighetene har det problemet at de må ta hensyn til konkurransevridning. Bransjene og kjedene vil ha enklest mulig utvalg og minst mulig plunder. Men forbrukerne er en sterk og kraftig uutnyttet ressurs, sier forskeren.

- Vi er ikke kjemiprofessorer

Miljøvernminister Erik Solheim, som holdt en innlegg under konferansen, mener også forbrukerne kan bidra positivt på dette området – men han vil ikke legge for mye av ansvaret over på folk flest.

- Vi kan ikke pålegge den enkelte å være professor i kjemi. I hovedsak må andre gjøre valg for forbrukerne. Offentlige myndigheter og næringslivet må gjøre hovedjobben, sier han.

Solheim understreker også at kjemikalier ikke bare er farlige, men også veldig nyttige.

- Kjemikalier er nesten alltid et gode, men de må reguleres, sier ministeren.

Stadig nye stoffer

Per i dag finnes om lag 100.000 farlige kjemikalier i bruk på det europeiske markedet, og hvert år kommer det nye. Derfor er det en stor utfordring hele tiden å være oppdatert, ifølge miljøvernministeren.

- Et område som illustrerer utviklingen til fulle, er bilproduksjon. Før var det gjerne kjemiske stoffer i oljer og lignende som var kritiske. Nå er det elektronikken i de nye bilene som kan inneholde farlige stoffer. Så vi må legge om kunnskapen.

- Det er myndighetenes plikt å være på kunnskapstoppen, sier Solheim.

Han får støtte fra Janneche Utne Skåre som er forskningsdirektør ved Veterinærinstituttet. Men hun understreker at det er mye å lære fra tidligere erfaringer, fordi nye stoffer kan ligne på gamle:

- På slutten av 60-årene kom DDT som ble regnet som et fantastisk produkt. Så på begynnelsen av 70-årene så man at det utgjorde en potensiell kjempefare. Ti år senere kom PCB, som hadde mange av de samme kjemiske egenskapene som DDT, likevel ble det brukt en stund før det ble forbudt. Og så kom bromerte flammehemmere som har mange likheter med PCB, og nå skal de fases ut.

- Man bruker altså ikke den kunnskapen man har om de kjemiske stoffene. Vi må lære av tidligere erfaringer, sier Skårer.

Les også: - Kremer og sminke kan gjøre deg syk

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:42 Kim og Putin møtes i Vladivostok16:23 Barn satt fast i handlevogn16:01 Demokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57 To av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem15:52 Djokovic med sjokktap i Monte Carlo14:49 Brannen på Løvstakken i Bergen er under kontroll14:49 Mange vil ha bedre kontroll med snøscootere14:44 To mistenkte spioner fra Emiratene er pågrepet i Tyrkia14:27 TV 4: IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til Irak14:24 Demonstrasjoner ved Heathrow roligere enn fryktet14:04 180.000 bier i Notre-Dame er funnet i live14:02 SVT: Lundqvist står i mål for Sverige i VM13:38 Klopp føler med City13:30 Økning for Turistforeningen i Sylan og Trollheimen13:06 EU fordømmer drap på journalist i Nord-Irland12:57 Avis: Hazard blir Real-klar om få dager12:51 De superrikes katedral-donasjoner høster kraftig kritikk12:43 Indisk mann kappet av seg fingeren etter å ha stemt på feil parti12:35 Egyptere stemmer over grunnlovsendring som lar Sisi sitte til 203012:34 Tønnesen klar til dyst i Europa12:07 Russland mener Mueller-rapporten ikke beviser innblanding12:05 Norge møter Sør-Afrika i VM-generalprøve11:57 Kvinnelig journalist drept i opptøyer i Nord-Irland11:50 Equinor og partnerne investerer milliarder i Aserbajdsjan11:49 Solskjær med tøffe krav til spillerne: – Noen trenger en virkelighetssjekk11:28 Fransk politi ber om hastemøte etter flere selvmord blant politifolk11:16 Protestbevegelsen i Sudan skal kunngjøre sivilt styre11:08 Hest berget opp av isen med helikopter på Finnskogen11:00 Fernando flyktet fra Venezuela: – Absolutt alt der er korrupt10:53 MLS skal utvides til 30 lag10:44 Taliban-samtaler utsatt på ubestemt tid10:17 Capitals' nøkkelspiller Oshie skadd10:13 Macron møter UNESCO om Notre-Dame09:58 FN evakuerer flyktninger fra Libya09:48 Everton-sjefen advarer Solskjær: – Vi kan gjøre det virkelig tøft for dem09:35 13 døde da kirketak kollapset i Sør-Afrika09:29 Redd Barna: Hent barna hjem fra Syria09:13 Ajax-spillerne får frihelg foran Tottenham-møte08:55 Ramsey kan ha spilt sin siste Arsenal-kamp08:36 Elev i Bangladesh skal ha blitt brent i hjel på ordre fra rektor08:34 Folk bes om å samle jervebæsj08:21 Riise møtte Messi i 2007: – Prestert på dette nivået i 10-15 år08:18 Ecuadors eks-utenriksminister anklages for oppvigleri og kobles til WikiLeaks08:00 Statue av Johnny Cash skal opp i kongressen06:20 Trump skal møte Japans kommende keiser06:00 Søstre trygler om hjelp etter flukt fra Saudi-Arabia05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:27 Strid om hva Mueller-rapporten forteller om Trump05:05 Fange fikk penger fra Nav mens han var på rømmen fra fengsel04:44 Uber har sikret investeringer i milliardklassen04:29 Russebråk flere steder i landet03:26 92-åring tiltalt for å ha vært SS-vakt i Tyskland03:02 Mann dømt til fengsel for å laste ned overgrepsmateriale av barn02:45 Andersen ferdig i Sør-Korea02:03 Tre turister havnet i havet – tankskip etterforskes01:42 Malis statsminister trekker seg01:33 Mann til sykehus etter MC-ulykke01:19 Økning i antall bekymringsmeldinger til barnevernet i Oslo00:24 Trump sier han kunne sparket alle i Russland-etterforskningen00:05 Chelsea til semifinale i europaligaen tross hjemmekluss, frisparkperle roet Arsenal-nervene23:44 USA sender diplomat til Sudan som ny utsending22:57 Politiet betegner dødsfall i Ski som mistenkelig22:50 Demonstranter omringer hærens hovedkvarter i Khartoum22:11 Lottomillionær: – Trodde det var telefonsalg21:19 – Fortsatt vestlig ønsketenkning om Kina21:08 The North Face-team fryktes omkommet i snøskred20:52 Facebook samlet data om 1,5 millioner brukere20:03 Tre turister havnet i havet – tankskip etterforskes19:05 Temperaturen bikket 20 grader i Østfold skjærtorsdag18:46 Politiet tror kortslutning utløste brannen i Notre-Dame17:32 Seks personer innbrakt på glattcelle etter bråk i Strömstad17:28 Skrev «hjelp» i gjørma - her blir de reddet fra ødemarken17:20 HRW: Omfattende tortur av fanger i Mosul16:51 Bilfører slo bilfører i ansiktet etter kollisjon på Rena16:37 To skadd i motocrossulykke i Hedmark16:17 Mosambik: Nødhjelp er kun nest best14:41 Over 200 drept i kamper om Libyas hovedstad14:31 Kvinne omkom i trafikkulykke i Oppland14:26 Rapport: Trump forsøkte å ta kontroll over Mueller-etterforskningen14:10 Båtbrann i Gandsfjorden i Rogaland13:25 Isbjørn på ville veier havnet i landsby 700 kilometer hjemmefra12:16 Diplomaten som ble krimforfatter og «løste» Palmemordet12:08 Snøscooter kjørte inn i et tre i Trøndelag11:54 Påsketuren gikk ikke helt som planlagt: – Hun satt nok i andre tanker11:01 Mann pågrepet med bensin i katedral i New York08:51 Ivanka Trump sier hun avviste farens forslag om toppjobb i Verdensbanken08:50 Stortingsrepresentant vil at staten skal hjelpe skoler med svake resultater08:35 Ajax fra RBK-tap til Europa-sensasjon på under to år07:26 Jordskjelv ryster Taiwan07:16 Minst 14 drept i angrep på buss i Pakistan07:00 Ny meningsmåling: Amerikanere ikke klare for å frikjenne Trump06:40 Statlig radiostasjon: 60 omkom i tordenvær i India06:26 Etappe to i valget i India er i gang06:05 Båt grunnstøtte i Vestfold: – Sto ti meter inn på land06:00 BBC-ekspert om Solskjærs United: – Trenger dyre reservedeler og en full service05:50 Dette skjer i dag05:38 Dette skjedde i natt05:20 Zuccarello-mål i storslagen hjemmeseier05:18 Guatemalansk presidentkandidat pågrepet i USA i narkosak
Siste nytt
16:42VerdenKim og Putin møtes i Vladivostok16:23NorgeBarn satt fast i handlevogn16:01VerdenDemokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57NorgeTo av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem15:52SportDjokovic med sjokktap i Monte Carlo14:49NorgeBrannen på Løvstakken i Bergen er under kontroll14:49NorgeMange vil ha bedre kontroll med snøscootere14:44VerdenTo mistenkte spioner fra Emiratene er pågrepet i Tyrkia14:27VerdenTV 4: IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til Irak14:24VerdenDemonstrasjoner ved Heathrow roligere enn fryktet14:04Verden180.000 bier i Notre-Dame er funnet i live14:02SportSVT: Lundqvist står i mål for Sverige i VM13:38SportKlopp føler med City13:30NorgeØkning for Turistforeningen i Sylan og Trollheimen13:06VerdenEU fordømmer drap på journalist i Nord-Irland12:57SportAvis: Hazard blir Real-klar om få dager12:51VerdenDe superrikes katedral-donasjoner høster kraftig kritikk12:43VerdenIndisk mann kappet av seg fingeren etter å ha stemt på feil parti12:35VerdenEgyptere stemmer over grunnlovsendring som lar Sisi sitte til 203012:34SportTønnesen klar til dyst i Europa12:07VerdenRussland mener Mueller-rapporten ikke beviser innblanding12:05SportNorge møter Sør-Afrika i VM-generalprøve11:57VerdenKvinnelig journalist drept i opptøyer i Nord-Irland11:50NorgeEquinor og partnerne investerer milliarder i Aserbajdsjan11:49SportSolskjær med tøffe krav til spillerne: – Noen trenger en virkelighetssjekk11:28VerdenFransk politi ber om hastemøte etter flere selvmord blant politifolk11:16VerdenProtestbevegelsen i Sudan skal kunngjøre sivilt styre11:08NorgeHest berget opp av isen med helikopter på Finnskogen11:00VerdenFernando flyktet fra Venezuela: – Absolutt alt der er korrupt10:53SportMLS skal utvides til 30 lag10:44VerdenTaliban-samtaler utsatt på ubestemt tid10:17SportCapitals' nøkkelspiller Oshie skadd10:13VerdenMacron møter UNESCO om Notre-Dame09:58VerdenFN evakuerer flyktninger fra Libya09:48SportEverton-sjefen advarer Solskjær: – Vi kan gjøre det virkelig tøft for dem09:35Verden13 døde da kirketak kollapset i Sør-Afrika09:29VerdenRedd Barna: Hent barna hjem fra Syria09:13SportAjax-spillerne får frihelg foran Tottenham-møte08:55SportRamsey kan ha spilt sin siste Arsenal-kamp08:36VerdenElev i Bangladesh skal ha blitt brent i hjel på ordre fra rektor08:34NorgeFolk bes om å samle jervebæsj08:21SportRiise møtte Messi i 2007: – Prestert på dette nivået i 10-15 år08:18VerdenEcuadors eks-utenriksminister anklages for oppvigleri og kobles til WikiLeaks08:00VerdenStatue av Johnny Cash skal opp i kongressen06:20VerdenTrump skal møte Japans kommende keiser06:00VerdenSøstre trygler om hjelp etter flukt fra Saudi-Arabia05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:27VerdenStrid om hva Mueller-rapporten forteller om Trump05:05NorgeFange fikk penger fra Nav mens han var på rømmen fra fengsel04:44VerdenUber har sikret investeringer i milliardklassen04:29NorgeRussebråk flere steder i landet03:26Verden92-åring tiltalt for å ha vært SS-vakt i Tyskland03:02NorgeMann dømt til fengsel for å laste ned overgrepsmateriale av barn02:45SportAndersen ferdig i Sør-Korea02:03NorgeTre turister havnet i havet – tankskip etterforskes01:42VerdenMalis statsminister trekker seg01:33NorgeMann til sykehus etter MC-ulykke01:19NorgeØkning i antall bekymringsmeldinger til barnevernet i Oslo00:24VerdenTrump sier han kunne sparket alle i Russland-etterforskningen00:05SportChelsea til semifinale i europaligaen tross hjemmekluss, frisparkperle roet Arsenal-nervene23:44VerdenUSA sender diplomat til Sudan som ny utsending22:57NorgePolitiet betegner dødsfall i Ski som mistenkelig22:50VerdenDemonstranter omringer hærens hovedkvarter i Khartoum22:11NorgeLottomillionær: – Trodde det var telefonsalg21:19Verden– Fortsatt vestlig ønsketenkning om Kina21:08VerdenThe North Face-team fryktes omkommet i snøskred20:52VerdenFacebook samlet data om 1,5 millioner brukere20:03NorgeTre turister havnet i havet – tankskip etterforskes19:05NorgeTemperaturen bikket 20 grader i Østfold skjærtorsdag18:46VerdenPolitiet tror kortslutning utløste brannen i Notre-Dame17:32NorgeSeks personer innbrakt på glattcelle etter bråk i Strömstad17:28VerdenSkrev «hjelp» i gjørma - her blir de reddet fra ødemarken17:20VerdenHRW: Omfattende tortur av fanger i Mosul16:51NorgeBilfører slo bilfører i ansiktet etter kollisjon på Rena16:37NorgeTo skadd i motocrossulykke i Hedmark16:17StemmerMosambik: Nødhjelp er kun nest best14:41VerdenOver 200 drept i kamper om Libyas hovedstad14:31NorgeKvinne omkom i trafikkulykke i Oppland14:26VerdenRapport: Trump forsøkte å ta kontroll over Mueller-etterforskningen14:10NorgeBåtbrann i Gandsfjorden i Rogaland13:25VerdenIsbjørn på ville veier havnet i landsby 700 kilometer hjemmefra12:16KulturDiplomaten som ble krimforfatter og «løste» Palmemordet12:08NorgeSnøscooter kjørte inn i et tre i Trøndelag11:54NorgePåsketuren gikk ikke helt som planlagt: – Hun satt nok i andre tanker11:01VerdenMann pågrepet med bensin i katedral i New York08:51VerdenIvanka Trump sier hun avviste farens forslag om toppjobb i Verdensbanken08:50NorgeStortingsrepresentant vil at staten skal hjelpe skoler med svake resultater08:35SportAjax fra RBK-tap til Europa-sensasjon på under to år07:26VerdenJordskjelv ryster Taiwan07:16VerdenMinst 14 drept i angrep på buss i Pakistan07:00VerdenNy meningsmåling: Amerikanere ikke klare for å frikjenne Trump06:40VerdenStatlig radiostasjon: 60 omkom i tordenvær i India06:26VerdenEtappe to i valget i India er i gang06:05NorgeBåt grunnstøtte i Vestfold: – Sto ti meter inn på land06:00SportBBC-ekspert om Solskjærs United: – Trenger dyre reservedeler og en full service05:50NorgeDette skjer i dag05:38NorgeDette skjedde i natt05:20SportZuccarello-mål i storslagen hjemmeseier05:18VerdenGuatemalansk presidentkandidat pågrepet i USA i narkosak
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus