Oljeboring utenfor LofotenHaltbrekken om LO: - Det er uredelig

Lars Haltbrekken (til høyre) med skeptisk blikk da han og Jens Stoltenberg fikk presentert LOs klimaplan av Roar Flåthen. Nå følger LO opp i praksis. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix
Lars Haltbrekken (til høyre) med skeptisk blikk da han og Jens Stoltenberg fikk presentert LOs klimaplan av Roar Flåthen. Nå følger LO opp i praksis. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Industrien og LO krever at alle petroleumsforekomster på norsk sokkel skal utnyttes og prosessen for Lofoten startes. Reaksjonene lar ikke vente på seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Konkurransekraft på sokkelen

De involverte organisasjonene har dannet et samarbeidsorgan, Konkraft.

Det er en samarbeidsarena for Oljeindustriens landsforening (OLF), Norsk Industri, Norges Rederiforbund og Landsorganisasjonen (LO).

- KonKraft skal bidra til å styrke norsk sokkels konkurransekraft for å sikre at norsk sokkel er et attraktivt investeringsområde.- KonKraft skal bidra til å styrke norsk leverandørindustris konkurranseevne på norsk sokkel og internasjonalt.

Kilde: KonKraft.

(Gardermoen, ABC Nyheter): Lederne i Norsk Industri, LO, Oljeindustriens landsforening OLF og Norges Rederiforbund går i en felles uttalelse tirsdag ettermiddag inn for en ambisjon om at alle petroleumsforekomster på norsk sokkel skal utnyttes.

Og som ANB skrev tidligere i dag, krever de fire organisasjonene at de følsomme havområdene vest for Lofoten og Vesterålen må konsekvensutredes for å bedre kunnskapene før beslutning tas.

Dermed griper de fire organisasjonene inn i en opphetet strid både innad i regjeringen, LO og Arbeiderpartiet - to dager før miljøminister Erik Solheim torsdag skal få overlevert de miljø- og ressursfaglige utredningene om Lofoten, Vesterålen og Barentshavet.

Anklager om uærlighet

Leder i Norges Naturvernforbund, Lars Haltbrekken, mener kravet om konsekvensutredning rett og slett er uredelig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg vil oppfordre til ærlighet i denne debatten. Oljetilhengeren ynder å framstille seg sjøl som en gruppe som bare ønsker ny kunnskap og ønsker å sette i gang konsekvensutredning for å få det, sier han til ABC Nyheter.

- Er en konsekvensutredning noe mer enn å skaffe mer kunnskap?

- Ja. Fagrapportene som skal legges fram torsdag, styres av Miljøverndepartementet. Konsekvensutredning styres av Petroleumsloven og Olje- og energidepartementet. Det er første skritt for å åpne for olje- og gassvirksomhet! hevder Haltbrekken.

AUF: - Spesielt.

Også AUF-leder Martin Henriksen reagerer på utspillet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er spesielt å komme med dette to dager før kunnskapsgrunnlaget kommer. Dette er et taktisk grep fordi de vil ha Lofoten og Vesterålen åpnet for boring, sier Henriksen til ABC Nyheter.

- Det er ikke tilfeldig at de som sier roper høyest om konsekvensutredning er Norsk Industri, OLF og Rederforbundet, legger han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

...og LO?

- Ja. Men LO er internt splittet. LO i Tromsø vedtok senest i går å gå imot boring utenfor Lofoten og Vesterålen. Det samme har LO i Lofoten og Vesterålen og andre gjort også, svarer Henriksen.

- Utredning betyr ikke ja

Men slike konspirasjonsteorier blir bastant avvist av de fire samarbeidspartnerne som presenterte sine tanker for media.

LO-leder Roar Flåthen avviser at konsekvensutredning er ensbetydsende med å si ja til boring.

- Kongressen vår sa i mai at det er viktig å konsekvensutrede Lofoten og Vesterålen for å skaffe mest mulig kunnskap om oljevirksomhet, fiskeri og betydning for lokalsamfunnene, sier han på spørsmål fra ABC Nyheter..

- Konsekvensutredning er en viktig del av petroleumsloven. Det er i den alle lokale interesser skal få uttale seg. Vi skylder den nordnorske landsdelen å bli hørt, legger Flåthen til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hodet i sanden

- I motsetning til andre avventer vi fagrapportene. Vi er ikke fundamentalister. Vi skal utrede konsekvensene ikke bare for miljøet, men også miljøet for lokalsamfunnet ved et nei, slår direktøren i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, tilbake mot motstanderne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Innretninga på konsekvensutredninga må ta hensyn til fagrapportene som kommer. Det går ikke an å stikke hodet i sanda og si at Lofoten og Vesterålen ikke skal være en del av diskusjonen, sier han.

Hvorfor nå?

- Hvorfor kommer dere med dette utspillet to dager før miljø- og ressursutredningene legges fram?

- Det er bare praktiske grunner. Det er helt riktig at det legges fram veldig viktig faktagrunnlag for stortingsmeldingen om forvaltningsplanen for disse havområdene torsdag. Vi er spent på hva som kommer. Det skal legge grunnlaget for en mer spesifikk avgrensning for hva som skal utredes i en konsekvensutredning, sier administrerende direktør Gro Brækken i OLF.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Miljøvernminister Erik Solheim (SV) ønsker ikke å kommentere uttalelsen fra de fire organisasjonene.

Ingen utslipps-garantier

LO skriver i sin vedtatte klimapolitiske strategi mye om oppbygging av arbeidsplasser i fornybar energiproduksjon. Det eneste som står om petroleumsutvinning, er at den må gi null utslipp.

Ingen av de fire organisasjonene som presenterte sine ønsker for Lofoten og Vesterålen, ville si om nullutslipps-kravet må settes for en eventuell utbygging.

- Er dere enig i at utvinning utenfor Lofoten må oppfylle LOs klimastrategiske mål om utslippsfri petroleumsproduksjon?

- Vi er helt enig om at petroleumsvirksomheten må ta utgangspunkt om et krav om nullutslipp over tid. Det er ikke vanskelig å være enig om prinsippene. Men nullutslipp er også et definisjonsspørsmål, svarer administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Overlater til samfunnet

Gro Brækken viser til myndighetenes utredning om klimatiltak i Klimakur.

- Spørsmålet ditt bør ikke rettes bare til oss. Det blir spørsmål om hvor man vil bruke samfunnsressursene. Det er en politisk beslutning vi ikke skal ta, sier hun.

- Jeg er ganske sikker på at en eventuell utvinning i disse områdene og i Barentshavet vil bli en teknologisk utfordring, sier LO-leder Flåthen.

- Vi har verdens mest miljøvennlige teknologi. Vi skal også videre. Så må vi huske på at alle som deltar i miljødebatten sier at det vil bli et stort behov for fossilt brennstoff også i framtida. Det handler om å gjøre utvinningen så bærekraftig som mulig, sier Flåthen.

Rederiforbundets president Thor Jørgen Guttormsen forteller at Rederiforbundet arbeider med en nullvisjon for utslipp til sjø og luft.

- Vi tror det er en fordel å ha kvalitetskrav, sier han.