Hjerkinn ryddes for eksplosiver:Fant 882 blindgjengere

Nå ryddes det opp etter 85 års bruk av Hjerkinn som skytefelt for Forsvaret. I fjor fant de 107 tonn metall og mer enn 1500 eksplosiver og blindgjengere. Illustrasjonsfoto: Forsvarets mediesenter
Nå ryddes det opp etter 85 års bruk av Hjerkinn som skytefelt for Forsvaret. I fjor fant de 107 tonn metall og mer enn 1500 eksplosiver og blindgjengere. Illustrasjonsfoto: Forsvarets mediesenter
Artikkelen fortsetter under annonsen

I fjor plukket Forsvarsbygg opp 107 tonn med metall i det nedlagte skytefeltet på Hjerkinn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bruk av hunder i jakten på blindgjengere har vært en suksess på Hjerkinn. Her et bilde fra tidligere opplæring i jakt på miner. Illustrasjonsfoto: FMS Bruk av hunder i jakten på blindgjengere har vært en suksess på Hjerkinn. Her et bilde fra tidligere opplæring i jakt på miner. Illustrasjonsfoto: FMS

Norges eneste Moskus-betand befinner seg på Dovre, hvor også Hjerkinn ligger. Illustrasjonsfoto: FMSNorges eneste Moskus-betand befinner seg på Dovre, hvor også Hjerkinn ligger. Illustrasjonsfoto: FMS

(ABC Nyheter): Turister og moskus kan nå ferdes litt tryggere i det tidligere skytefeltet på Hjerkinn.

I fjor ble 107 tonn stål og alluminium fjernet fra høyfjellet av Forsvarsbygg. Ryddemannskapene fant 882 blindgjengere og 703 skudd i løpet av sine 2625 dagsverk på høyfjellet.

- Dette er vi veldig fornøyd med. Ikke uventet for nå kunne vi gå inn i det mest belastede området, sier senior prosjektleder Odd-Erik Martinsen til ABC Nyheter.

Forsvarsbygg melder nå at man i fjor klarte å rydde like bort like mye ammunisjon som de tre foregående år samlet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I årsrapporten fra prosjektet fremkommer det at 2009 var et særdeles vellykket år for de som rydder opp etter 85 år med skyting på høyfjellet oppe under Snøhetta.

En regner med at 40 prosent av all artilleriammunisjon er skutt ut her siden begynnelsen av 50-tallet.

Tidligere har det vært rapportert store forsinkelser i ryddearbeidet.

Les også: Store forsinkelser i skytefelt-opprydding

Les også: Krever full Hjerkinn-opprydding

At arbeidet nå har skutt fart skyldes også at man først fra 1. januar 2009 kunne gå inn i de tyngst belastede områdene.

Suksess med hunder

Det skyldes både en målrettet aktivitet i et hardt belastet område, Grisungdalen, og at man for første gang benyttet seg av to hunder i søkene etter etterlatte eksplosiver og blindgjengere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De gode erfaringene med bruk av hunder gjør at man ikke lengre anser søk etter særlig farlige eksplosiver som en hovedutfordring.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne sommeren ser det ut til at til sammen seks-åtte hunder skal bli satt inn i arbeidet.

- Vi går nå videre med bruk av eksplosivhunder, sier Martinsen.

- Jeg har stor tro på at søk etter farlig ammunisjon kan løses med hund i fremtiden, sier oberstløytnant Ole Petter Gundersen som er prosjektleder for eksplosjonsryddingen.

I utgangspunktet er det meningen at man om to sesonger skal ha klart å gå over hele skytefeltet én runde. Så langt har en klart å sjekke ca 71 kvadratkilometer av det totalt 165 kvadratkilometer store området.

Det var opprinnelig satt av 321 milioner kroner til dette første trinnet. Nå ser det ut til at dette faktisk kan bli billigere, opplyser Forsvarsbyggs mann.

- Vi har som mål å klare dette på rundt 300 millioner, sier Martinsen.

I år går man også videre med et arbeide som såvidt startet i fjor. Det er 80.000 kubikkmeter masse fra det tidligere kavalerianlegget på Høgberget som fjernstyrte maskiner skal fjerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi vil restaurere hele dette området, med traseer og alt, tilbake til et tilnærmet naturlig landskap, sier Martinsen som regner med at dette avsluttes neste høst.

Grill kan eksplodere

På Hjerkinn regner en med at det befinner seg særlig mye ammunisjon av kalibrene 12,7 og 20 mm. Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) har utført tester om hvor farlige disse etterlatenskapene er.

De fant ut at varmeutviklingen en engangsgrill vil få skuddene til å eksplodere hvis den settes over ammunisjon begravd i bakken (inntil 3 cm), men mener også at sannsynligheten for at noe slikt skal skje er svært liten.

«Risikoen ved en enkel opptenning av grill på Hjerkinn skytefelt er sammenlignbar med risikoen man utsettes for i trafikken i løpet av et år», heter det i FFIs rapport.