- Tinnitus har lav arvelighet

LITE ARVELIG: Tinnitus eller øresus skyldes i hovedsak miljøfaktorere, viser ny forskning. (Foto: Colourbox.com)
LITE ARVELIG: Tinnitus eller øresus skyldes i hovedsak miljøfaktorere, viser ny forskning. (Foto: Colourbox.com)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kun 11 prosent av øresus skyldes arv, ifølge Folkehelseinstituttet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Mer om saken

Studien har benyttet data fra Hørselsundersøkelsen i Nord Trøndelag, som er en integrert del av Helseundersøkelsen i Nord Trøndelag (HUNT).

Det ble brukt selvrapportert spørreskjemainformasjon om forekomst og plager av tinnitus fra til sammen 51.574 personer over 18 år.

Resultatene er publisert i tidsskriftet Archives of Otolaryngology.

Bare 11 prosent av tinnitus (øresus) skyldes arv, viser ny forskning fra Folkehelseinstituttet.

Dette kommer frem fra en stor befolkningsbasert studie som både undersøkte forekomsten av tinnitus og i hvor stor grad tinnitus er arvelig.

Tinnitus er en plage som kan ha en rekke ulike bakenforliggende årsaker som for eksempel eksponering for støy, medikamenter og nedsatt hørsel.

Det arter seg som en lydopplevelse som bare du registrerer, uten at det er noen ytre lydkilde og uten at du er hallusinert eller forvirret. Det kan dreie seg om alt fra susing til brusing, motorlyder eller pipetoner.

Les også: En av fire kan ha tinnitus uten å vite det

15 prosent har tinnitus

Studien som tar utgangspunkt i data fra Helseundersøkelsen Nord-Trøndelag (HUNT), viste at forekomsten av tinnitus var på 15,1 prosent, noe som samsvarer godt med funn fra andre land, skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig viste den at kun 11 prosent av variasjonen i tinnitus i befolkningen skyldes arv mens miljøet står for hele 89 prosent av variasjonen.

– En slik lav arvelighet er et overraskende funn fordi de fleste andre sykdommer og trekk som er studert tidligere har vist seg å være mer eller mindre arvelige. Vi hadde forventet at arv og miljø var omtrent like viktig, sier professor Ellen Kvestad ved Divisjon for psykisk helse ved Folkehelseinstituttet.

- Noen typer kan være mer arvelige

Hun understreker at man i denne studien ikke hadde mulighet til å skille mellom ulike kliniske former for tinnitus.

– Våre funn betyr ikke at gener ikke kan være viktig for noen former for tinnitus. Det kan finnes undergrupper av tinnitus med en bestemt bakenforliggende årsak som kan ha høyere arvelighet. Men ut fra våre funn alene kan det ikke forsvares å bruke store ressurser på å finne spesifikke gener som koder for tinnitus generelt, sier Kvestad.

Les også: - Barnas ører er spesielt utsatt