Rapport om bank-kollapsen:- Feilgrep fra ministre og sentralbank

Islands mektige eks-statsminister David Oddson(til venstre) og hans etterfølger Geir Haarde. Foto: Scanpix.
Islands mektige eks-statsminister David Oddson(til venstre) og hans etterfølger Geir Haarde. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle islandske maktmennesker skylder på alle andre, går det fram av rapport om bank-kollapsen. Men noen ministre gjorde feil.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Islands kollaps

I 2008 gikk de tre islandske storbankene Landsbankinn, Kaupthing og Glitnir konkurs.

Da hadde de fått bygge seg opp til absurde høyder ved hjelp av lån. På sitt høyeste forvaltet disse tre bankene, som sto for 85 prosent av Islands bankvesen, for ni ganger brutto nasjonalprodukt.

Eierne av bankene og forretningsliv for øvrig utgjorde et konglomerat som uhindret av islandske myndigheter bygde opp sitt imperium ute i Europa - bygd på lån. Da den globale finanskrisa inntrådte, falt korthuset sammen.

I hele denne perioden ble Island styrt av det konservative Selvstendighetspartiet.

I desember 2008 nedsatte det islandske parlamentet, Alltinget, en spesialkommisjon som fikk i oppgave å etterforske prosessene som førte til Islands bank- og dermed totale finanskollaps.

(ABC Nyheter): «Disse bankene er så sunne at det ikke er sannsynlig at noe sånt noen gang skal hende. Og hvis noe skulle hende, ville vi aldri snakke om hele beløpet, for det er aldri sånn. Men om så var, ville ikke dette bli for mye å svelge for den islandske økonomien, fordi staten er gjeldfri.»

Dette sa mannen som mer enn andre skulle overvåke det islandske bankvesenets soliditet, Islands mektigste mann i etterkrigstiden, David Oddson, om et mulig sammenbrudd i islandske banker.

Ordene falt i et intervju med den britiske Channel 4 den 3. mars 2008, mens Oddson var sentralbanksjef.

Et halvt år etter var katastrofen et faktum.

Gigantrapport går opp sporene

Sitatet (oversatt til norsk av ABC Nyheter) er hentet fra rapporten som i dag ble lagt fram av en spesialkommisjon om hva som skjedde forut for kollapsen i det islandske, oppblåste bankvesenet i oktober 2008.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kommisjonen har siden den ble nedsatt av Alltinget i desember 2008, produsert tusener av sider utredning, som nå er lagt ut på Alltingets hjemmeside her.

Over 300 personer informerte kommisjonen, og 147 personer er blitt intervjuet. Kortversjonen av rapporten er 1000 sider!

Disse gjorde feil:

- Kommisjonen har funnet fram til feil gjort av tre ministre den gangen; statsminister Geir Haarde, finansministeren, handelsministeren, lederne i Sentralbanken og lederen for Finanstilsynet.

Det oppsummerte ett av medlemmene av kommisjonen, Sigridur Benediktsdottir, som sa noen ord om rapporten på en internasjonal pressekonferanse i Reykjavik i ettermiddag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alltinget møtes i ettermiddag for å starte debatten om hva som nå skal skje. Hvis det viser seg at noen minister har begått lovbrudd, er det opp til en egen komité i Alltinget å vurdere å reise riksrett.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Måneder med vurderinger

Lederen for Alltings-komiteen som skal vurdere om noen statsråder har begått ulovligheter og dermed må trekkes for riksrett - for første gang i Islands historie - er Atli Gislason, tilhørende SVs søsterparti De venstregrønne.

- Det er altfor tidlig å svare på nå. Det ligger et veldig stort arbeid foran oss med å sette oss inn i denne rapporten, sier Gislason på spørsmål fra ABC Nyheter om han ser riksrett som aktuelt.

Alltinget har frist til september med å komme med sin vurdering.

- Hva er førsteinntrykket ditt av rapporten?

- Et meget godt arbeid. Men jeg blir sørgmodig. Jeg trodde det ville se svart ut. Men dette ble svartere enn jeg trodde, sier Gislason.

I dag holder partilederne hvert sitt innlegg. Så behandler Alltinget den omfangsrike rapporten i morgen og onsdag.

- Svekket Islands økonomi

- Ved utløpet av 2007 hadde de tre store bankene en forvaltningskapital i utlandet som var åtte ganger større enn Sentralbankens reserver. Dette påvirket selvsagt den islandske økonomiens soliditet, sa Benediktsdottir.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dagens statsminister Johanna Sigurdardottir mener det nå trengs tid til å lese hele greia. Men allerede nå har hun klar en lærdom:

- Feil ble såvisst gjort. De private bankene gjrode feil. Overvåkingssystemet sviktet, politikken sviktet, administrasjonen gjorde feil, media feilet og ideologien om et uregulert marked mislyktes totalt, sier hun i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Storeiere fikk store lån

Sigridur Benediktsdottir forteller at uroen for soliditeten i de islandske bankene begynte å gjøre seg gjeldende i Storbritannia våren 2008.

- På seks uker ble 1 million pund i innskudd tatt ut av Icesave, oppsummerte hun fra rapporten, og kom inn på et annet viktig funn:

- De største aksjonærene av alle tre bankene hadde abnormt lett tilgang til lån i disse tre bankene.

- Bankene ble karakterisert av å maksimalisere fordelene for de største aksjonærene, i stedet for å vise ansvar overfor andre aksjonærer og kreditorene, sier Benediktsdottir.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ved utløpet av 2007 hadde disse bankene en forvaltningskapital i utlandet som var åtte ganger større enn Sentralbankens reserver.

«Komfortabel likviditet»

I deler av rapporten som ABC Nyheter har lest, siteres det fra arkivene til den islandske sentralbanken, fra et møte 3. mars 2008 daværende sentralbanksjef David Oddson hadde med den britiske sentralbanken i London.

Her forsikret Oddson at situasjonen i bankene var ganske god.

- Deres likviditetsposisjon var komforabel fordi de hadde lært leksa si etter problemene i 2005, la han til ifølge notatet i den islandske sentralbanken.

Maktmannen er blitt redaktør

David Oddson var mektig statsminister fra 1991 til 2004. Men hans partifelle Geir Haarde hadde styringa idet kollapsen skjedde. Haarde, som regnes som langt mykere enn Oddson, var statsminister fra 2006 til det islandske sammenbruddet tvang ham fra borde 1. februar 2009.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oddsons makt forsvant ikke med det. Han ble sentralbanksjefen som overvåket det islandske bankmarkedet før kollapsen. Og nå er han sjefredaktør i det som var Islands dominerende avis, Morgunbladid.

Der gjengis i ettermiddag en nyhet fra undersøkelseskommisjonen, om at den sosialdemokratiske regjeringen som fulgte, ikke lyttet til sentralbanksjef Oddsons (altså dagens redaktør) advarsler den gang, på grunn av hans fortid som konservativ politiker.

Les islandske Grapevine's frodige oppsummeringer om Oddsons, Haardes og alle de andre involvertes rolle i rapporten.

Privatiserte bankene

Oddson var regjeringssjefen som fikk privatisert bankene, som havnet i hendene på en gruppe business-folk som blant annet hadde tjent seg søkkrike i Russland.

Ifølge den islandske kommentatoren Egill Helgasons artikkel i The Reykjavik Grapevine har Oddson hele tida prøvd å knuse forretningsimperiet til Jon Asgeir Johannesson.

Tilg gjengjeld har han støttet, og fortsetter med å støtte, familien bak Icesave-skandalen, Björgulfur Gudmundsson og sønnen Björgulfur Thor Björgolfsson.

Alt dette er navn som blir rikelig omtalt i kommisjonsrapporten.

Artikkelen er oppdatert med kommentar fra Atli Gislason.