Rapport om bank-kollapsen:

- Feilgrep fra ministre og sentralbank

Islands mektige eks-statsminister David Oddson(til venstre) og hans etterfølger Geir Haarde. Foto: Scanpix.
Islands mektige eks-statsminister David Oddson(til venstre) og hans etterfølger Geir Haarde. Foto: Scanpix.

Alle islandske maktmennesker skylder på alle andre, går det fram av rapport om bank-kollapsen. Men noen ministre gjorde feil.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Islands kollaps

I 2008 gikk de tre islandske storbankene Landsbankinn, Kaupthing og Glitnir konkurs.

Da hadde de fått bygge seg opp til absurde høyder ved hjelp av lån. På sitt høyeste forvaltet disse tre bankene, som sto for 85 prosent av Islands bankvesen, for ni ganger brutto nasjonalprodukt.

Eierne av bankene og forretningsliv for øvrig utgjorde et konglomerat som uhindret av islandske myndigheter bygde opp sitt imperium ute i Europa - bygd på lån. Da den globale finanskrisa inntrådte, falt korthuset sammen.

I hele denne perioden ble Island styrt av det konservative Selvstendighetspartiet.

I desember 2008 nedsatte det islandske parlamentet, Alltinget, en spesialkommisjon som fikk i oppgave å etterforske prosessene som førte til Islands bank- og dermed totale finanskollaps.

(ABC Nyheter): «Disse bankene er så sunne at det ikke er sannsynlig at noe sånt noen gang skal hende. Og hvis noe skulle hende, ville vi aldri snakke om hele beløpet, for det er aldri sånn. Men om så var, ville ikke dette bli for mye å svelge for den islandske økonomien, fordi staten er gjeldfri.»

Dette sa mannen som mer enn andre skulle overvåke det islandske bankvesenets soliditet, Islands mektigste mann i etterkrigstiden, David Oddson, om et mulig sammenbrudd i islandske banker.

Ordene falt i et intervju med den britiske Channel 4 den 3. mars 2008, mens Oddson var sentralbanksjef.

Et halvt år etter var katastrofen et faktum.

Gigantrapport går opp sporene

Sitatet (oversatt til norsk av ABC Nyheter) er hentet fra rapporten som i dag ble lagt fram av en spesialkommisjon om hva som skjedde forut for kollapsen i det islandske, oppblåste bankvesenet i oktober 2008.

Kommisjonen har siden den ble nedsatt av Alltinget i desember 2008, produsert tusener av sider utredning, som nå er lagt ut på Alltingets hjemmeside her.

Over 300 personer informerte kommisjonen, og 147 personer er blitt intervjuet. Kortversjonen av rapporten er 1000 sider!

Disse gjorde feil:

- Kommisjonen har funnet fram til feil gjort av tre ministre den gangen; statsminister Geir Haarde, finansministeren, handelsministeren, lederne i Sentralbanken og lederen for Finanstilsynet.

Det oppsummerte ett av medlemmene av kommisjonen, Sigridur Benediktsdottir, som sa noen ord om rapporten på en internasjonal pressekonferanse i Reykjavik i ettermiddag.

Alltinget møtes i ettermiddag for å starte debatten om hva som nå skal skje. Hvis det viser seg at noen minister har begått lovbrudd, er det opp til en egen komité i Alltinget å vurdere å reise riksrett.

Måneder med vurderinger

Lederen for Alltings-komiteen som skal vurdere om noen statsråder har begått ulovligheter og dermed må trekkes for riksrett - for første gang i Islands historie - er Atli Gislason, tilhørende SVs søsterparti De venstregrønne.

- Det er altfor tidlig å svare på nå. Det ligger et veldig stort arbeid foran oss med å sette oss inn i denne rapporten, sier Gislason på spørsmål fra ABC Nyheter om han ser riksrett som aktuelt.

Alltinget har frist til september med å komme med sin vurdering.

- Hva er førsteinntrykket ditt av rapporten?

- Et meget godt arbeid. Men jeg blir sørgmodig. Jeg trodde det ville se svart ut. Men dette ble svartere enn jeg trodde, sier Gislason.

I dag holder partilederne hvert sitt innlegg. Så behandler Alltinget den omfangsrike rapporten i morgen og onsdag.

- Svekket Islands økonomi

- Ved utløpet av 2007 hadde de tre store bankene en forvaltningskapital i utlandet som var åtte ganger større enn Sentralbankens reserver. Dette påvirket selvsagt den islandske økonomiens soliditet, sa Benediktsdottir.

Dagens statsminister Johanna Sigurdardottir mener det nå trengs tid til å lese hele greia. Men allerede nå har hun klar en lærdom:

- Feil ble såvisst gjort. De private bankene gjrode feil. Overvåkingssystemet sviktet, politikken sviktet, administrasjonen gjorde feil, media feilet og ideologien om et uregulert marked mislyktes totalt, sier hun i en pressemelding.

Storeiere fikk store lån

Sigridur Benediktsdottir forteller at uroen for soliditeten i de islandske bankene begynte å gjøre seg gjeldende i Storbritannia våren 2008.

- På seks uker ble 1 million pund i innskudd tatt ut av Icesave, oppsummerte hun fra rapporten, og kom inn på et annet viktig funn:

- De største aksjonærene av alle tre bankene hadde abnormt lett tilgang til lån i disse tre bankene.

- Bankene ble karakterisert av å maksimalisere fordelene for de største aksjonærene, i stedet for å vise ansvar overfor andre aksjonærer og kreditorene, sier Benediktsdottir.

Ved utløpet av 2007 hadde disse bankene en forvaltningskapital i utlandet som var åtte ganger større enn Sentralbankens reserver.

«Komfortabel likviditet»

I deler av rapporten som ABC Nyheter har lest, siteres det fra arkivene til den islandske sentralbanken, fra et møte 3. mars 2008 daværende sentralbanksjef David Oddson hadde med den britiske sentralbanken i London.

Her forsikret Oddson at situasjonen i bankene var ganske god.

- Deres likviditetsposisjon var komforabel fordi de hadde lært leksa si etter problemene i 2005, la han til ifølge notatet i den islandske sentralbanken.

Maktmannen er blitt redaktør

David Oddson var mektig statsminister fra 1991 til 2004. Men hans partifelle Geir Haarde hadde styringa idet kollapsen skjedde. Haarde, som regnes som langt mykere enn Oddson, var statsminister fra 2006 til det islandske sammenbruddet tvang ham fra borde 1. februar 2009.

Oddsons makt forsvant ikke med det. Han ble sentralbanksjefen som overvåket det islandske bankmarkedet før kollapsen. Og nå er han sjefredaktør i det som var Islands dominerende avis, Morgunbladid.

Der gjengis i ettermiddag en nyhet fra undersøkelseskommisjonen, om at den sosialdemokratiske regjeringen som fulgte, ikke lyttet til sentralbanksjef Oddsons (altså dagens redaktør) advarsler den gang, på grunn av hans fortid som konservativ politiker.

Les islandske Grapevine's frodige oppsummeringer om Oddsons, Haardes og alle de andre involvertes rolle i rapporten.

Privatiserte bankene

Oddson var regjeringssjefen som fikk privatisert bankene, som havnet i hendene på en gruppe business-folk som blant annet hadde tjent seg søkkrike i Russland.

Ifølge den islandske kommentatoren Egill Helgasons artikkel i The Reykjavik Grapevine har Oddson hele tida prøvd å knuse forretningsimperiet til Jon Asgeir Johannesson.

Tilg gjengjeld har han støttet, og fortsetter med å støtte, familien bak Icesave-skandalen, Björgulfur Gudmundsson og sønnen Björgulfur Thor Björgolfsson.

Alt dette er navn som blir rikelig omtalt i kommisjonsrapporten.

Artikkelen er oppdatert med kommentar fra Atli Gislason.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:09 Saudi-Arabia har avskåret raketter over Riyadh21:55 Få nordmenn har tillit til at Nav klarer å håndtere coronakrisen21:25 40 personer og lavinehunder leter etter person tatt av ras ved Rjukan21:24 Over 30.000 coronadødsfall i verden21:22 Eldre person med coronasmitte døde på omsorgssenter i Kristiansand20:56 Svensk studie: Mye pollen øker corana-faren20:22 Langrenn: Dyrhaug vraket fra landslaget20:20 – Gi Israel beskjed om å fjerne restriksjonene som rammer Gazas helsevesen19:58 Spania innfører to ukers karantene19:57 319 nye coronadødsfall i Frankrike19:27 Glem dorullene - nå bør du kanskje hamstre kondomer19:27 Uvær stenger veier i Nord-Norge18:58 Trump vurderer å sette New York og omegn i karantene18:38 Person tatt av ras ved Rjukan18:36 «Vi balanserer på en knivsegg»: Kappløpet mot en corona-vaksine18:23 Over 10.000 coronadødsfall i Italia18:21 70–80 personer isolert etter steinras18:20 Meny kaller tilbake kyllingrett etter listeriafunn17:58 Krenket portforbud, ble satt i hundebur17:34 To OL-vinnere mistenkt for doping, Russland stopper all testing17:08 I New York tar coronaviruset livet av én innbygger hvert 17. minutt17:06 Finvær i Oslo – mye folk ute på tur16:56 Arbeiderpartiet krever garantilønn for fastleger16:41 Kina har sendt corona-hjelp til Pakistan16:40 I natt stilles klokkene én time fram16:33 Tenåring død i USA etter å ha blitt nektet legehjelp16:30 Usedvanlig spilleroppfølgning i Röslers Düsseldorf: De roper og skriker på webkamera16:20 Eldre coronasmittet kvinne døde på sykehjem i Drammen16:12 Putin stenger alle grenser16:10 Tre personer til sykehus etter frontkollisjon i Troms15:47 Over 100 coronasmittede døde i Sverige15:40 Første corona-dødsfall i Telemark15:06 De rødgrønne blokkerer kriseforskrifter14:54 Norge takket ja til smittevern-donasjon fra Kinas rikeste mann13:50 Tenåring død i USA etter å ha blitt nektet legehjelp13:31 Nærmer seg Italia: Hvorfor er det så ille i Spania?12:44 Høyre og Arbeiderpartiet fram etter virusutbruddet12:20 Forskere skal prøve å gi coronasyke blod fra folk som har blitt friske av viruset11:02 Ett år siden Solskjær ble fast ansatt i United – her er fasiten10:06 Uvær stenger veier i Troms og Finnmark09:25 Spillet om Northconnect inn i sluttfasen: Sp, Rødt, SV og Frp får ikke med seg Ap09:09 Erna Solberg glad for å ha oljefondet i krisen: Vi er i en veldig gunstig posisjon08:49 Coronakrisen: «Firerbanden» på Stortinget kvesser knivene08:09 Helt i det blå om coronakrisen rammer sommerferien08:08 Ingen mistenkt etter bilbrann i Oslo07:58 Forsvaret i Canada vil verne landet mot virus07:39 Etterforskningen av overgrepssiktet idrettsdommer er ferdig07:00 Melby utreder utvidet skoleåpning06:50 Legendarisk borgerrettsforkjemper i USA er død06:00 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt04:45 3.845 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 26404:43 Serbisk mann fengslet i tre år for å ha brutt isolasjon04:12 Ingen lokalt smittede i Kina02:22 Seks nordmenn på koronafritt kontinent02:01 Kombinert-ansatte permitteres01:39 Syrelekkasje stopper ikke Kavlis produksjon01:33 Omfattende politisperringer rundt Finlands hovedstad00:54 Tidligere general i Venezuela har meldt seg etter amerikansk narkosiktelse22:51 Lampard: – Vanskelig for Chelsea-spillerne å være motiverte i denne krisen22:39 Over 100.000 registrerte smittetilfeller i USA22:14 Trump tyr til krigslov: – Avgjørende for nasjonen21:51 Trump har signert omfattende krisepakke21:45 Ahus med nye retningslinjer for behandling av coronapasienter i livets siste fase21:21 Skolenes landsforbund ber kunnskapsministeren utsette innføring av skolereform: – Uansvarlig20:56 AUF: Norge må hente 3.500 Moria-flyktninger20:26 Fem nye coronadødsfall meldt i Norge fredag20:18 Svensk syklist vil avlyse Tour de France om rittet går uten tilskuere19:37 Fire døde på nederlandsk cruiseskip19:21 Oddbjørn overlevde norgeshistoriens verste arbeidsulykke: – Venner ble delt i to19:13 EU-rådgiver ut mot corona-strategien: – Vi skyver epidemien foran oss18:36 Serviceteknikere i Coca-Cola vant: Reisetid er arbeidstid, slår Høyesterett fast18:23 Mann dømt til 45 dagers fengsel etter kollisjon med Sigvart Dagsland18:18 Derfor er dødstallene i Sverige og Danmark høyere enn i Norge17:40 Historisk høy oppslutning om Trump17:39 Syklist omkom etter påkjørsel i Holmestrand17:14 «Supermennesker»: Slik vi forskere utnytte de som er friske fra corona17:13 Märtha Louise åpner om sorgen: – Vanskeligste vi har vært gjennom16:45 Ødegaards lagkompis om viruskrisen i Spania: – Blir verre og verre16:40 Giske raser mot Raja: – Virker helt misforstått16:33 Oljeprisen på det laveste siden 200316:22 Norge henter ikke hjem soldater16:02 WHO starter coronastudie i Norge15:39 Skiforbundet permitterer 96 ansatte, har tapt 30 millioner på få uker15:35 Italienske aviser hardt ut mot «stygt» og «dødt» EU15:32 Gamletreneren om Haaland-overgangen: – Erling var usikker14:58 Nytt system for distribusjon av verneutstyr14:48 Høyesterett ga økt samvær i barnevernssak – foreldre vant fram med anke i en annen sak14:38 Økende vilje hos toppklubbene til å stoppe Premier League-sesongen14:21 Nkom vil regulere mobilmarkedet strengere14:21 Jensen-saken tatt opp til doms14:19 Coronaviruset har spredt seg til nesten alle verdens land14:15 Yngste døde i Norge var 69 år – yngste på intensiv er 14 år14:01 Sverige forbyr ansamlinger av flere enn 50 personer14:01 Avsporing på Dovrebanen13:50 Kina stenger grensene for utlendinger13:31 Narkobandene håndhever portforbudet – bryter du det, kan du bli drept12:57 Nye datoer for utsatt sommer-OL kommer innen tre uker12:56 Budsjettunderskuddet øker med over 135 milliarder kroner12:46 Dødstallet i Spania stiger
Siste nytt
22:09VerdenSaudi-Arabia har avskåret raketter over Riyadh21:55PrivatøkonomiFå nordmenn har tillit til at Nav klarer å håndtere coronakrisen21:25Norge40 personer og lavinehunder leter etter person tatt av ras ved Rjukan21:24Helse og livsstilOver 30.000 coronadødsfall i verden21:22Helse og livsstilEldre person med coronasmitte døde på omsorgssenter i Kristiansand20:56Helse og livsstilSvensk studie: Mye pollen øker corana-faren20:22SportLangrenn: Dyrhaug vraket fra landslaget20:20Politikk– Gi Israel beskjed om å fjerne restriksjonene som rammer Gazas helsevesen19:58Helse og livsstilSpania innfører to ukers karantene19:57Helse og livsstil319 nye coronadødsfall i Frankrike19:27Helse og livsstilGlem dorullene - nå bør du kanskje hamstre kondomer19:27NorgeUvær stenger veier i Nord-Norge18:58Helse og livsstilTrump vurderer å sette New York og omegn i karantene18:38NorgePerson tatt av ras ved Rjukan18:36Helse og livsstil«Vi balanserer på en knivsegg»: Kappløpet mot en corona-vaksine18:23Helse og livsstilOver 10.000 coronadødsfall i Italia18:21Norge70–80 personer isolert etter steinras18:20Mat og drikkeMeny kaller tilbake kyllingrett etter listeriafunn17:58Helse og livsstilKrenket portforbud, ble satt i hundebur17:34SportTo OL-vinnere mistenkt for doping, Russland stopper all testing17:08Helse og livsstilI New York tar coronaviruset livet av én innbygger hvert 17. minutt17:06NorgeFinvær i Oslo – mye folk ute på tur16:56NorgeArbeiderpartiet krever garantilønn for fastleger16:41VerdenKina har sendt corona-hjelp til Pakistan16:40NorgeI natt stilles klokkene én time fram16:33VerdenTenåring død i USA etter å ha blitt nektet legehjelp16:30SportUsedvanlig spilleroppfølgning i Röslers Düsseldorf: De roper og skriker på webkamera16:20Helse og livsstilEldre coronasmittet kvinne døde på sykehjem i Drammen16:12Helse og livsstilPutin stenger alle grenser16:10NorgeTre personer til sykehus etter frontkollisjon i Troms15:47Helse og livsstilOver 100 coronasmittede døde i Sverige15:40Helse og livsstilFørste corona-dødsfall i Telemark15:06NorgeDe rødgrønne blokkerer kriseforskrifter14:54NorgeNorge takket ja til smittevern-donasjon fra Kinas rikeste mann13:50VerdenTenåring død i USA etter å ha blitt nektet legehjelp13:31VerdenNærmer seg Italia: Hvorfor er det så ille i Spania?12:44PolitikkHøyre og Arbeiderpartiet fram etter virusutbruddet12:20Helse og livsstilForskere skal prøve å gi coronasyke blod fra folk som har blitt friske av viruset11:02SportEtt år siden Solskjær ble fast ansatt i United – her er fasiten10:06NorgeUvær stenger veier i Troms og Finnmark09:25PolitikkSpillet om Northconnect inn i sluttfasen: Sp, Rødt, SV og Frp får ikke med seg Ap09:09NorgeErna Solberg glad for å ha oljefondet i krisen: Vi er i en veldig gunstig posisjon08:49NorgeCoronakrisen: «Firerbanden» på Stortinget kvesser knivene08:09ReiseHelt i det blå om coronakrisen rammer sommerferien08:08NorgeIngen mistenkt etter bilbrann i Oslo07:58VerdenForsvaret i Canada vil verne landet mot virus07:39NorgeEtterforskningen av overgrepssiktet idrettsdommer er ferdig07:00NorgeMelby utreder utvidet skoleåpning06:50VerdenLegendarisk borgerrettsforkjemper i USA er død06:00NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt04:45Norge3.845 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 26404:43VerdenSerbisk mann fengslet i tre år for å ha brutt isolasjon04:12VerdenIngen lokalt smittede i Kina02:22NorgeSeks nordmenn på koronafritt kontinent02:01SportKombinert-ansatte permitteres01:39NorgeSyrelekkasje stopper ikke Kavlis produksjon01:33VerdenOmfattende politisperringer rundt Finlands hovedstad00:54VerdenTidligere general i Venezuela har meldt seg etter amerikansk narkosiktelse22:51SportLampard: – Vanskelig for Chelsea-spillerne å være motiverte i denne krisen22:39VerdenOver 100.000 registrerte smittetilfeller i USA22:14NorgeTrump tyr til krigslov: – Avgjørende for nasjonen21:51NorgeTrump har signert omfattende krisepakke21:45NorgeAhus med nye retningslinjer for behandling av coronapasienter i livets siste fase21:21VerdenSkolenes landsforbund ber kunnskapsministeren utsette innføring av skolereform: – Uansvarlig20:56NorgeAUF: Norge må hente 3.500 Moria-flyktninger20:26NorgeFem nye coronadødsfall meldt i Norge fredag20:18NorgeSvensk syklist vil avlyse Tour de France om rittet går uten tilskuere19:37VerdenFire døde på nederlandsk cruiseskip19:21Helse og livsstilOddbjørn overlevde norgeshistoriens verste arbeidsulykke: – Venner ble delt i to19:13Helse og livsstilEU-rådgiver ut mot corona-strategien: – Vi skyver epidemien foran oss18:36NorgeServiceteknikere i Coca-Cola vant: Reisetid er arbeidstid, slår Høyesterett fast18:23NorgeMann dømt til 45 dagers fengsel etter kollisjon med Sigvart Dagsland18:18NorgeDerfor er dødstallene i Sverige og Danmark høyere enn i Norge17:40NorgeHistorisk høy oppslutning om Trump17:39NorgeSyklist omkom etter påkjørsel i Holmestrand17:14Helse og livsstil«Supermennesker»: Slik vi forskere utnytte de som er friske fra corona17:13NorgeMärtha Louise åpner om sorgen: – Vanskeligste vi har vært gjennom16:45SportØdegaards lagkompis om viruskrisen i Spania: – Blir verre og verre16:40PengerGiske raser mot Raja: – Virker helt misforstått16:33NorgeOljeprisen på det laveste siden 200316:22NorgeNorge henter ikke hjem soldater16:02NorgeWHO starter coronastudie i Norge15:39SportSkiforbundet permitterer 96 ansatte, har tapt 30 millioner på få uker15:35VerdenItalienske aviser hardt ut mot «stygt» og «dødt» EU15:32SportGamletreneren om Haaland-overgangen: – Erling var usikker14:58Helse og livsstilNytt system for distribusjon av verneutstyr14:48NorgeHøyesterett ga økt samvær i barnevernssak – foreldre vant fram med anke i en annen sak14:38SportØkende vilje hos toppklubbene til å stoppe Premier League-sesongen14:21PengerNkom vil regulere mobilmarkedet strengere14:21NorgeJensen-saken tatt opp til doms14:19Helse og livsstilCoronaviruset har spredt seg til nesten alle verdens land14:15NorgeYngste døde i Norge var 69 år – yngste på intensiv er 14 år14:01Helse og livsstilSverige forbyr ansamlinger av flere enn 50 personer14:01NorgeAvsporing på Dovrebanen13:50VerdenKina stenger grensene for utlendinger13:31VerdenNarkobandene håndhever portforbudet – bryter du det, kan du bli drept12:57SportNye datoer for utsatt sommer-OL kommer innen tre uker12:56PengerBudsjettunderskuddet øker med over 135 milliarder kroner12:46VerdenDødstallet i Spania stiger
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus