- Dårlig for hjertet - øker kreftrisikoen

De samme faktorene som gir økt risiko for hjerte- og karsykdommer, øker også risikoen for livmorkreft, viser forskning. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
De samme faktorene som gir økt risiko for hjerte- og karsykdommer, øker også risikoen for livmorkreft, viser forskning. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Risikofaktorer for hjerte- og karsykdommer kan øke faren for livmorkreft med så mye som 70 prosent, ifølge ny forskning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Studien som er et samarbeid mellom Norge, Sverige og Østerrike har tatt utgangspunkt i 290.000 kvinner i de tre landene, melder Forskning.no.

I forbindelse med helseundersøkelser fikk disse målt høyde, vekt og blodtrykk, i tillegg til nivåer av glukose, kolesterol og triglyserider i blodet.

Det ble registrert over 900 tilfeller av livmorkreft i denne gruppen, og 130 av kvinnene døde.

70 prosents økt risiko

Ifølge Tone Bjørge, professor ved Institutt for samfunnsmedisinske fag, Universitetet i Bergen, som har ledet den norske delene av studien, viste det seg at personer med metabolsk syndrom har økt risiko for å få livmorkreft.

– For en 50 år gammel kvinne vil én enhets økning i score-funksjonen vi bruker for å beregne metabolsk syndrom, medføre en 70 prosent økning i risiko over en 20-årsperiode, sier hun til Forskning.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Metabolsk syndrom er en samlebetegnelse for ulike risikofaktorer for hjerte- og karsykdommer og for diabetes type 2. Det dreier seg om abdominal fedme (magefett), insulinresistens, høyt blodtrykk og en ugunstig profil for fettstoffene i blodet.

Bjørge forklarer at få har sett på dette syndromet som en enhet i forbindelse med kreftfare, selv om man vet at fedme er ugunstig for kreftsykdommer.

Les også: - Avhengighet kan gjøre deg fet

- Begrenset til fedme

Fra før vet man at livmorkreft i stor grad er knyttet til overvekt – og rundt 40 prosent av sykdomsforekomsten kan tilskrives overvekt og fedme.

Ifølge Bjørge og forskningsgruppen er effekten av det metabolske syndromet på livmorkreft begrenset til dem som sliter med fedme.

Fedme er et økende problem, og ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) har man en fedmeepidemi på verdensbasis. Epidemien har også nådd Norge. Opptil én av fem nordmenn lider av fedme, ifølge Folkehelseinstituttet.

I forrige uke kom også en studie som så på metabolsk syndrom blant menn. Den viste at mye magefett ser ut til å være en klart større risikofaktor for hjerte- og karsykdom enn høyt kolesterol og røyking, ifølge Dagens Medisin.