UTEN GRENSER:

Etter smellet

De psykiske plagene etter terrorangrepene i mars er enorme, skriver vår kommentator. Foto: REUTERS/SCANPIX, montasje: ABC Nyheter.
De psykiske plagene etter terrorangrepene i mars er enorme, skriver vår kommentator. Foto: REUTERS/SCANPIX, montasje: ABC Nyheter.

De som har det virkelige ansvaret for påskens terorrangrep i Moskva, sitter i Kreml og bedriver statsterrorisme.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Grenseløst

I spalten «Uten grenser» har vi samlet internasjonale spaltister som lever utsatt til. Prosjektet ble dratt i gang av det norske ukemagasinet Ny Tid for første gang i 2006 med bidrag fra den russiske journalisten og Putin-kritikeren Anna Politkovskaja (1958-2006).

Formålet med prosjektet er å la stemmer fra andre deler av verden komme til orde i vår hjemlige debatt.

Elena Milashina er journalist i den uavhengige avisa Novaya Gazeta. Hun skriver eksklusivt for Ny Tid og ABC Nyheter.

Tidligere har hun skrevet kommentaren:

Drapene fortsetter

Les også flere Uten grenser-kommentarer:

MOSKVA, RUSSLAND (NY TID/ABC Nyheter): Tidlig om morgenen 29. mars eksploderte to selvmordsbombere her på T-banen i Moskva. 40 personer ble drept, rundt 100 fikk skader av ulik alvorlighetsgrad.

Det har ikke eksplodert i Moskva på nesten seks år. Den siste bombingen i Russlands hovedstad fant sted 31. august 2004. Dette var den tredje i en rekke angrep organisert av terrorister i løpet av sommeren og høsten 2004. Dagen etter, den 1. september 2004, okkuperte terrorister en skole i den lille ossetiske byen Beslan. 1128 personer ble der tatt som gisler. Som resultat av stormingen av skolen, initiert av russiske myndigheter, ble 333 gisler drept (inkludert 186 barn).

Det er blitt vurdert dithen at russiske myndigheter har eliminert terrortrusselen etter Beslan-angrepet. Noe de en stund gjorde.

De knuste lederne av den islamistiske undergrunnsbevegelsen, slike som Khattab, Abu Deit, Sjamil Basajev (1965-2006) og mange andre. Men da sikkerhetsmyndighetene i FSB drepte den eneste legitime lederen for den tsjetsjenske motstanden, president Aslan Maskhadov (1951- 2005), ble sjansene for en fredelig løsning på den russisk-kaukasiske konflikten begravet.

Isteden ble den yngste og minst utdannede politikeren i Russland, Ramzan Kadyrov (da 29 år), utnevnt til president i Tsjetsjenia. Hans dyriske grusomhet, med metoder som gir assosiasjoner til Stalin, ga raskt resultater. Russlands president Vladimir Putin erklærte fullstendig seier over terrorismen, for en hel verden lovet han oppnådd stabilitet i Tsjetsjenia.

President Ramzan Kadyrov holder en gyllen Makarov-pistol. Foto: Musa sadulayev/AP.President Ramzan Kadyrov holder en gyllen Makarov-pistol. Foto: Musa sadulayev/AP.

Men seks år etter Beslan skulle det igjen vise seg at dette kun var en kort tidsfrist for innbyggerne i Moskva. Terrorister inntok nå igjen hovedstaden, og de demonstrerte nok en gang hvor enkelt det er å organisere et terrorangrep i hjertet av Russland.

I tillegg ble dette angrepet kynisk nok arrangert nær det russiske maktsenteret ved Lubyanka (i Sovjet-tiden hovedkvarteret til KGB, nå kontoret til FSB, den viktigste etterretningstjenesten i Russland).

De psykiske plagene etter terrorangrepene i mars er enorme. Man kan si det har provosert fram en revolusjon i sinnene til mange innbyggere, som naivt har trodd på regjeringen og dens propaganda-apparat – nemlig det statlige fjernsynet.

29. mars viste ingen tv-kanaler scenen for angrepet, nemlig eksplosjonen på en t-banestasjon i Moskva. I det øyeblikket de to kvinnene eksploderte, gikk andre mennesker ned i undergrunnen, intetanende om faren. TV-kanalene har ikke gjort noe for å advare sine seere om faren. Det er fordi kun en eneste seer er viktig nok for russisk statlig fjernsyn, nemlig «Kreml».

Men de med makt i Kreml tar aldri undergrunnen. Det er forskjellen.

Russisk fjernsynskanaler snakker om terrorhandlinger kun om ettermiddagen. Nyheter på kvelden viste snarere president Dmitrij Medvedjev som la ned blomster på stedet der passasjerene i Moskva ble drept. Så viste man statsminister Putin, som besøkte sårede på sykehuset. Og etter besøket bedyret han at alle terrorister skal «graves fram fra bunnen av kloakken».

graves fram fra bunnen av kloakken

Det var en blek klang av Putins ti år gamle uttrykk «gni terrorister ut av uthuset». Og ettersom terrorister ti år senere nok en gang klarer å bombe Moskva, er statsministerens ord en sterk provokasjon for folk.

gni terrorister ut av uthuset

Og igjen viste president Medvedjev at den tidligere påståtte humane forskjellen mellom Putin og ham selv, er død: På et møte med ledere av andre politiske partier beklaget Medvedjev at han ikke var ved makten da Russland gikk bort ifra dødsstraff for å slutte seg til Europarådet. Hvis Medvedjev var president på den tiden, ville Russland fortsatt praktisert dødsstraff.

Og nå sier Medvedjev: «De som begikk disse avskyelige forbrytelsene må svare for sine liv, selv i fravær av dødsstraff.» Dermed oppfordrer han faktisk til utenomrettslige henrettelser. Disse kommentarene ligger i sin helhet på den offisielle nettsiden til Kreml.

Problemet er at utenomrettslige drap allerede er det viktigste instrumentet for russiske hemmelige tjenester for å bekjempe kaukasiske opprørere. Og denne taktikken er veldig effektiv, men i en helt annen betydning. Den undertrykker ikke undergrunnsbevegelsene. Tvert imot, den rekrutterer nye terrorister. Den terroristiske underverdenen er for øyeblikket Russlands eneste effektive bakkemotstand.

Alle de andre mer legitime instrumenter for uttrykk for uenighet med myndighetene i Russland, er undertrykte – det er ingen ytringsfrihet, ingen valgfrihet, ingen forsamlingsfrihet, ingen politisk pluralisme, intet effektivt parlament, intet uavhengig rettsvesen. Terrorisme er blitt den eneste måten å håndtere statlig terror.

Dette rettferdiggjør ikke terrorister som dreper uskyldige sivile. Men faktum er at den russiske regjeringen primært har skylden, ettersom den bruker terror for å undertrykke de demokratiske institusjonene i landet. «Demokratisk» betyr da en mulighet for å delta i styringen av landet. Og aller viktigst: Muligheten til å kontrollere makten.

Faktum er nemlig også at det aldri var noen stabilitet i disse årene uten selvmordsbombere. I årene etter Beslan i 2004 forekom det terrorangrep hver dag. Problemet er at de ikke oppstår på t-banestasjoner i Moskva, men langt, langt borte, i Nord-Kaukasus.

Etterforskere undersøker restene av en bil etter nok en selvmordsbomber som drepte to og såret fire utenfor politistasjonen i Karbulak. Foto: Kazbek Vakhayev/EPA.Etterforskere undersøker restene av en bil etter nok en selvmordsbomber som drepte to og såret fire utenfor politistasjonen i Karbulak. Foto: Kazbek Vakhayev/EPA.

Og dette området anses som en del av Russland på grunn av to formelle kriterier:

1) Penger, og

2) Under de vanlige kvasi-valgene gir regioner i Kaukasus 100 prosent av stemmene til regjeringspartiet eller presidentens etterfølger.

Demonstranter holder opp bilder av menneskerettighetsforkjemper Natalja Estemirova. Foto: Sergey Ponomarev/AP.Demonstranter holder opp bilder av menneskerettighetsforkjemper Natalja Estemirova. Foto: Sergey Ponomarev/AP.

I sommer ble menneskerettighetsaktivisten Natalja Estemirova (1965-2009) drept i Tsjetsjenia, kun fordi hun snakket åpent om henrettelsene som aktivt praktiseres av president Kadyrov. Natalja snakket om hvor kritikkverdig og ineffektiv denne metoden er for å håndtere opprørsbevegelsene.

Dagens situasjon kan sammenlignes med propagandaen og strategien til bolsjevikene på begynnelsen av forrige århundre. Det ene ligger i angrepene som brukes, men også i løftene – bøndene ble lovet land, arbeidskraft, fabrikker for folket og ikke minst ble de lovet demokrati. I videste forstand «RETTFERDIGHET».

Vi vet alle hva utfallet av disse løftene ble – frykten for Stalin.

Kaukasiske islamister har også lovet rettferdighet i henhold til sharia. Om de vinner denne krigen, blir slutten den samme – terror.

Men skylden vil ligge på dem som bruker Ramzan Kadyrov, utenomrettslige henrettelser, samt avskaffelse av friheter i Russland, for å bekjempe den kaukasiske opprørsbevegelsen.

Skylden vil ligge på dem som bruker sorg og tragedie for å komme til makt, samt for å beholde makten.

Les tidligere kommentar fra Elena Milashina:

Drapene fortsetter

Les også flere Uten grenser-kommentarer:

Slik taper vi Trusselen fra et esel på nett Dødelig streik, nødvendig boikott Gubbelovene råder i Egypt Den iranske snøballeffekten

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:23 Australsk høyesterett frifinner kardinal George Pell for seksuelle overgrep02:08 30.000 sykehusavtaler avlyst eller utsatt i Helse Bergen01:38 Mann drept av hai i Australia01:11 Nominasjonsvalget i Wisconsin blir likevel gjennomført01:09 To til sykehus etter trafikkulykke i Drammen00:40 Johnsons sykehusinnleggelse endrer ikke Trumps atferd00:28 Trump ber for sin venn Boris Johnson23:57 Stoltenberg ønsker Johnson god bedring23:50 Valguro i Guyana får Norge til å fryse 400 millioner til regnskogen23:36 Trump og Biden i telefonsamtale om koronautbruddet22:47 Park kan bli omgjort til gravplass i New York21:27 Elton John lanserer corona-fond for hiv-positive21:19 Boris Johnson får intensivbehandling for covid-1921:10 Hvor lenge skal vi holde på sånn? Når skal vi tilbake til normalen?20:46 Roskilde-festivalen avlyses20:26 Stor snøskredfare i Nord-Norge fra onsdag20:19 Danske barn tilbake i barnehager og på skolen etter påske20:11 Oslo kommune vil overvåke hvor folk er i påsken19:59 – Pandemien er en påminnelse om at jøder vil bli beskyldt når en får epidemier19:52 Togselskapet Go-Ahead må permittere ansatte19:30 Bond-skuespiller Honor Blackman er død19:24 Ble verdens rikeste barnestjerne – så forsvant han fra rampelyset18:22 Henter smittevernutstyr fra hemmelige nødlagre fra krigen18:04 Nekter å komme Raymond Johansen i møte: – Jeg er sterk tilhenger av søndagfri16:49 Ja, noen følger ikke reglene – men jeg ser et Norge i dugnad16:37 Pep Guardiolas mor døde av coronaviruset16:28 FHI: Tror det er drøyt 14.000 coronasmittede i Norge16:14 Høie: – Coronaepidemien er under kontroll16:08 Roy Steffensen (Frp) friskmeldt for corona og søker gjenvalg til Stortinget15:57 Norwegian har sendt oppsigelsesvarsel til alt kabinpersonale i Sverige15:48 Hadde hjerner som aper, men barndom som mennesker14:39 76 nye dødsfall i Sverige – 477 totalt14:18 Overlege frykter lemping på coronatiltak14:15 Slik vil forskerne finne ut om de norske corona-tiltakene virker13:59 The Athletic: Fifa vil forlenge sesongen på ubestemt tid13:42 MDG-Bastholm roser Solbergs corona-ledelse – men med et stikk13:31 Frykter konkurser – festivalene ber Oslo om forbud nå13:19 Ecuador legger coronadøde i pappesker11:58 Nesten halvparten av sengene på Oslo universitetssykehus står tomme11:22 Norge inngår milliardavtale med humanitære organisasjoner10:34 Ropstad: Ikke sannsynlig at staten vil kompensere tap av gaveinntekter09:47 Helikopterulykke i Sandnes09:43 Solemdal avslutter skiskytterkarrieren09:05 Coronatiltak: Nye smittetall viser regjeringens dilemma08:06 Sparket kaptein er selv coronasmittet07:47 Taliban: Avtalen med USA er i ferd med å bryte sammen07:13 La Naturen Leve til regjeringen: Ikke hør på vindkraftlobbyen!06:39 Smittede uten symptomer et økende problem i Kina06:30 Koronafrykt i overfylte flyktningleirer i Libanon06:09 Dette skjer i dag06:07 FN ber land om å beskytte kvinner i viruskarantene06:00 Titusenvis av amerikanske helsearbeidere uten jobb05:40 Dette skjedde i natt05:30 Kommuner ber regjeringen lempe på hytteforbudet05:11 Ukjent hvor mange barn som faktisk går på skolen04:55 5.758 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 11804:21 Sør-Korea melder om færre enn 50 nye smittede03:47 Mer enn 95.900 koronatilfeller i Tyskland – over 1.400 døde03:41 Barneombudet vil hindre stans i barns rettsprosesser03:39 Opposisjonspartier krever åpenhet for å hindre misbruk av støtteordninger03:34 Oljeprisen faller markant etter møteutsettelse03:17 Mer enn 1.200 døde på ett døgn i USA02:58 Abe under press for å erklære koronakrise i Japan02:38 Trump hevder koronautbruddet når toppen de neste dagene02:25 44.000 krever evakuering av barn fra gresk flyktningleir01:41 Regjeringen vil gi reiselivet seks ganger lenger tid til å refundere reiser01:09 Skogbranner herjer ved Tsjernobyl00:33 Skottlands helsedirektør går av etter brudd på koronaregler23:57 Knivstikking på Jæren – to siktet for drapsforsøk23:49 Tiger testet positivt for koronavirus22:36 Mange nordmenn er corona-fast i utlandet. En av dem er Christopher (31)22:21 Boris Johnsen fortsatt på sykehus21:30 Fransk klubblege tok livet sitt etter å ha blitt koronasmittet21:23 Dronning Elizabeth takket alle som holder seg hjemme20:59 Person tatt av snøskred på Senja20:44 Knivstikking i Vigrestad på Jæren – to pågrepet20:27 Slik rammer coronaviruset forskningen20:15 Kong Carl Gustaf takket helsearbeiderne19:35 For en jomfrutur - flyselskap med én passasjer fra Røros19:09 Norge sender medisinsk personell til Nord-Italia19:01 Første tilfelle av coronasmitte påvist i Sør-Sudan18:53 Italia rapporterer laveste daglige dødstall på to uker18:33 City-spiller i trøbbel etter å ha brutt virusregler med sexfest17:44 – Beklager at de ble arrestert. De oppførte seg veldig frekt17:35 Nesten 600 nye koronadødsfall i New York17:10 Småbrukarlaget går ut mot Bollestads grep for billig-arbeidere til landbruket16:46 Professor vil isolere personer som mister smaks- og luktesansen16:44 FHI har oppdatert sine munnbindanbefalinger16:01 Krim, spenning og humor: Her er årets påskeserier15:52 Ytterligere 621 dødsfall på sykehus i Storbritannia15:48 Nå kan Leger Uten Grenser og Røde Kors unntas fra utreiseforbud14:59 Salmedikter Svein Ellingsen er død14:44 Sivilforsvarssjefen vil ikke sette inn sine mannskaper i Oslo14:25 Én av fire mener Senterpartiet er blitt for populistisk14:20 28 nye coronadødsfall i Sverige13:49 Flere har rygg- og nakkesmerter under coronapandemien13:47 18 nye coronadødsfall i Danmark13:33 Fem døde funnet etter ferjeulykke ved Salomonøyene13:17 Rooney hardt ut mot Premier League-toppene13:03 Coronasmittet pasient fra Lillestrøm døde på sykehus
Siste nytt
02:23VerdenAustralsk høyesterett frifinner kardinal George Pell for seksuelle overgrep02:08Norge30.000 sykehusavtaler avlyst eller utsatt i Helse Bergen01:38VerdenMann drept av hai i Australia01:11VerdenNominasjonsvalget i Wisconsin blir likevel gjennomført01:09NorgeTo til sykehus etter trafikkulykke i Drammen00:40VerdenJohnsons sykehusinnleggelse endrer ikke Trumps atferd00:28VerdenTrump ber for sin venn Boris Johnson23:57VerdenStoltenberg ønsker Johnson god bedring23:50NorgeValguro i Guyana får Norge til å fryse 400 millioner til regnskogen23:36VerdenTrump og Biden i telefonsamtale om koronautbruddet22:47VerdenPark kan bli omgjort til gravplass i New York21:27KulturElton John lanserer corona-fond for hiv-positive21:19VerdenBoris Johnson får intensivbehandling for covid-1921:10NorgeHvor lenge skal vi holde på sånn? Når skal vi tilbake til normalen?20:46KulturRoskilde-festivalen avlyses20:26NorgeStor snøskredfare i Nord-Norge fra onsdag20:19VerdenDanske barn tilbake i barnehager og på skolen etter påske20:11NorgeOslo kommune vil overvåke hvor folk er i påsken19:59Verden– Pandemien er en påminnelse om at jøder vil bli beskyldt når en får epidemier19:52NorgeTogselskapet Go-Ahead må permittere ansatte19:30VerdenBond-skuespiller Honor Blackman er død19:24KulturBle verdens rikeste barnestjerne – så forsvant han fra rampelyset18:22VerdenHenter smittevernutstyr fra hemmelige nødlagre fra krigen18:04NorgeNekter å komme Raymond Johansen i møte: – Jeg er sterk tilhenger av søndagfri16:49NorgeJa, noen følger ikke reglene – men jeg ser et Norge i dugnad16:37VerdenPep Guardiolas mor døde av coronaviruset16:28NorgeFHI: Tror det er drøyt 14.000 coronasmittede i Norge16:14NorgeHøie: – Coronaepidemien er under kontroll16:08PolitikkRoy Steffensen (Frp) friskmeldt for corona og søker gjenvalg til Stortinget15:57NorgeNorwegian har sendt oppsigelsesvarsel til alt kabinpersonale i Sverige15:48VerdenHadde hjerner som aper, men barndom som mennesker14:39Verden76 nye dødsfall i Sverige – 477 totalt14:18Helse og livsstilOverlege frykter lemping på coronatiltak14:15Helse og livsstilSlik vil forskerne finne ut om de norske corona-tiltakene virker13:59SportThe Athletic: Fifa vil forlenge sesongen på ubestemt tid13:42PolitikkMDG-Bastholm roser Solbergs corona-ledelse – men med et stikk13:31PengerFrykter konkurser – festivalene ber Oslo om forbud nå13:19VerdenEcuador legger coronadøde i pappesker11:58Helse og livsstilNesten halvparten av sengene på Oslo universitetssykehus står tomme11:22NorgeNorge inngår milliardavtale med humanitære organisasjoner10:34NorgeRopstad: Ikke sannsynlig at staten vil kompensere tap av gaveinntekter09:47NorgeHelikopterulykke i Sandnes09:43SportSolemdal avslutter skiskytterkarrieren09:05Helse og livsstilCoronatiltak: Nye smittetall viser regjeringens dilemma08:06VerdenSparket kaptein er selv coronasmittet07:47VerdenTaliban: Avtalen med USA er i ferd med å bryte sammen07:13PengerLa Naturen Leve til regjeringen: Ikke hør på vindkraftlobbyen!06:39VerdenSmittede uten symptomer et økende problem i Kina06:30VerdenKoronafrykt i overfylte flyktningleirer i Libanon06:09NorgeDette skjer i dag06:07VerdenFN ber land om å beskytte kvinner i viruskarantene06:00VerdenTitusenvis av amerikanske helsearbeidere uten jobb05:40NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeKommuner ber regjeringen lempe på hytteforbudet05:11NorgeUkjent hvor mange barn som faktisk går på skolen04:55Norge5.758 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 11804:21VerdenSør-Korea melder om færre enn 50 nye smittede03:47VerdenMer enn 95.900 koronatilfeller i Tyskland – over 1.400 døde03:41NorgeBarneombudet vil hindre stans i barns rettsprosesser03:39NorgeOpposisjonspartier krever åpenhet for å hindre misbruk av støtteordninger03:34VerdenOljeprisen faller markant etter møteutsettelse03:17VerdenMer enn 1.200 døde på ett døgn i USA02:58VerdenAbe under press for å erklære koronakrise i Japan02:38VerdenTrump hevder koronautbruddet når toppen de neste dagene02:25Norge44.000 krever evakuering av barn fra gresk flyktningleir01:41NorgeRegjeringen vil gi reiselivet seks ganger lenger tid til å refundere reiser01:09VerdenSkogbranner herjer ved Tsjernobyl00:33VerdenSkottlands helsedirektør går av etter brudd på koronaregler23:57NorgeKnivstikking på Jæren – to siktet for drapsforsøk23:49VerdenTiger testet positivt for koronavirus22:36NorgeMange nordmenn er corona-fast i utlandet. En av dem er Christopher (31)22:21VerdenBoris Johnsen fortsatt på sykehus21:30SportFransk klubblege tok livet sitt etter å ha blitt koronasmittet21:23VerdenDronning Elizabeth takket alle som holder seg hjemme20:59NorgePerson tatt av snøskred på Senja20:44NorgeKnivstikking i Vigrestad på Jæren – to pågrepet20:27NorgeSlik rammer coronaviruset forskningen20:15VerdenKong Carl Gustaf takket helsearbeiderne19:35ReiseFor en jomfrutur - flyselskap med én passasjer fra Røros19:09NorgeNorge sender medisinsk personell til Nord-Italia19:01VerdenFørste tilfelle av coronasmitte påvist i Sør-Sudan18:53VerdenItalia rapporterer laveste daglige dødstall på to uker18:33SportCity-spiller i trøbbel etter å ha brutt virusregler med sexfest17:44Verden– Beklager at de ble arrestert. De oppførte seg veldig frekt17:35VerdenNesten 600 nye koronadødsfall i New York17:10PengerSmåbrukarlaget går ut mot Bollestads grep for billig-arbeidere til landbruket16:46NorgeProfessor vil isolere personer som mister smaks- og luktesansen16:44NorgeFHI har oppdatert sine munnbindanbefalinger16:01KulturKrim, spenning og humor: Her er årets påskeserier15:52VerdenYtterligere 621 dødsfall på sykehus i Storbritannia15:48NorgeNå kan Leger Uten Grenser og Røde Kors unntas fra utreiseforbud14:59NorgeSalmedikter Svein Ellingsen er død14:44NorgeSivilforsvarssjefen vil ikke sette inn sine mannskaper i Oslo14:25PolitikkÉn av fire mener Senterpartiet er blitt for populistisk14:20Verden28 nye coronadødsfall i Sverige13:49NorgeFlere har rygg- og nakkesmerter under coronapandemien13:47Verden18 nye coronadødsfall i Danmark13:33VerdenFem døde funnet etter ferjeulykke ved Salomonøyene13:17SportRooney hardt ut mot Premier League-toppene13:03NorgeCoronasmittet pasient fra Lillestrøm døde på sykehus
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus