- Presidenten kan ha presset piloten

Polske medier spekulerer nå om president Lech Kaczynski selv ha presset piloten til å lande i Smolensk. Foto: Scanpix
Polske medier spekulerer nå om president Lech Kaczynski selv ha presset piloten til å lande i Smolensk. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens polakkene sørger over sin døde president, øker spekulasjonene rundt årsaken til flystyrten. Ifølge polske medier kan president Lech Kaczynski selv ha presset piloten til å lande i Smolensk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er stadig et mysterium hvorfor flygerne på presidentflyet valgte å gjøre et fjerde forsøk på å lande i tett tåke og trosse flygelederne som hadde gitt dem ordre om å gå til en annen flyplass.

Les også: Polakkene tar farvel med sin president

I polske medier spekuleres det på om presidenten selv kan ha presset pilotene til å lande i den tette tåken, slik det nå viser seg at han har gjort tidligere.

Sommeren 2008, da Russland og Georgia var i krig, dro Kaczynski til Georgia for å vise sin solidaritet. Men mens flyet var i lufta, fikk pilotene vite at det var for farlig å lande i Tbilisi på grunn av krigshandlingene.

Les også: Venter ikke store politiske endringer i Polen

Kaczynski insisterte likevel på å fortsette. Flygerne protesterte, men måtte gi seg, og flyet landet til slutt trygt. Det er etterpå meldt at flygerne fikk en kraftig reprimande for å ha satt seg opp mot presidenten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ville til Katyn

Lørdag skal Kaczynski ha vært svært oppsatt på å komme til Smolensk. Om flyet var blitt omdirigert til en annen flyplass, som Moskva eller Minsk, ville minneseremonien trolig ha blitt avlyst.

Les også: Lech Kaczynski kom hjem til et Polen i sorg

Og det var en markering den svært antirussiske Kaczynski ville delta i etter at han ble forbigått noen dager før da Russlands statsminister Vladimir Putin demonstrativt hadde unnlatt å invitere ham sammen med statsminister Donald Tusk til den offisielle seremonien i Katyn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Presidenten og den topptunge delegasjonen av polske politikere, militære topper, kirkeledere og andre var på vei til Smolensk for å markere 70-årsdagen for massakren på 20.000 polske offiserer i Katynskogen da flyet styrtet.

Språkproblemer

Andre teorier er at det kan ha vært språkproblemer mellom de russiske flygelederne og de polske flygerne, eller at de ikke hadde nok drivstoff til å fly noe annet sted etter å ha dumpet drivstoff under sirklingen rundt Smolensk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Hyller Kaczynski som statsmann, patriot og venn

Russiske luftfartsmyndigheter utelukker tekniske problemer med det 20 år gamle russiskbygde Tupolev Tu-154-flyet, som gjennomgikk en grundig overhaling i desember.

Paradeseng

Båren til president ankom Polen lørdag, og tirsdag legges han på paradeseng i Warszawa, opplyser en regjeringskilde. Det er ventet at titusenvis av sørgende polakker vil ta farvel med sin døde president og vise ham sin siste respekt.

Det er bare levningene til presidenten selv som er fraktet hjem etter ulykken i Smolensk lørdag morgen. De øvrige omkomne, inkludert presidentens kone Maria Kaczynska, er fraktet til Moskva for å identifiseres.

Mange av levningene er så maltraktert at de bare kan identifiseres ved hjelp av DNA.

Medfølende russere

Måten russiske myndigheter med statsminister Vladimir Putin i spissen har håndtert tragedien på, har rørt polakkene og skapt håp om at det kjølige forholdet mellom de to landene paradoksalt nok kan bedres som følge av ulykken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den varme omfavnelsen som en tydelig preget Putin ga tårefulle Tusk da de begge besøkte ulykkesstedet, er blitt et av de sterkeste bildene fra ulykken.

Søndag kom de første pårørende til Moskva for å bidra med identifisering av ofre, og Moskvas myndigheter har lovet dem all den hjelpen og støtten de trenger.

De slipper å søke visum, de blir hentet på flyplassen og innlosjert på hotell og får psykologisk bistand.

Russisk fjernsyn viste søndag også for annen gang på en uke filmen «Katyn» om massakren, dagen før en offisiell russisk sørgedag for de omkomne. (©NTB)