Ny solstorm traff jorda

Dette flotte nordlysbildet er tatt av flickr-brukeren well_lucio. (http://www.flickr.com/photos/well_lucio/1054046071/)
Dette flotte nordlysbildet er tatt av flickr-brukeren well_lucio. (http://www.flickr.com/photos/well_lucio/1054046071/)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Og det blir det fantastisk nordlys av.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I natt traff restene av en solstorm jorda og det skapte et kraftig nordlys som var synlig helt ned i sør. Klarvær gjorde det også mulig for mange å se nordlyset i natt.

- 8. april hadde Sola et gassutbrudd. Det var ikke veldig kraftig, men det ble likevel meldt om en mulig geomagnetisk storm og mulighet for bra nordlys 11-12 april når denne gasskyen ville treffe jordas magnetfelt. Og ganske riktig, skriver seniorrådgiver ved Norsk Romsenter, Pål Brekke, til ABC Nyheter.

Nordlys, aurora borealis eller aurora polaris (polarlys), har fått sitt eget varsel som leveres av Storm og Norsk Romsenter. De melder også stor nordlysaktivitet i natt.

I områdene fra Tromsø og sørover til Trondheim vil nordlyset være synlig i senit, men det vil også være synlig på nordhimmelen sørover til Bergen og Oslo. Se varselet her.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Så du nordlyset? Del dine observasjoner med oss i kommentarfeltet. Du kan også sende oss bilder til denne epostadressen.

Slik skapes nordlyset

Nordlyset dannes når skyer av gass fra Sola kolliderer med vår magnetosfære. Dette fører til at partikler som har klart å trenge seg inn i denne magnetiske kokongen dyttes ned mot Jordas atmosfære. Partiklene ledes av magnetfeltet inn mot polene i områdene vi kaller nordlyssonen eller nordlysovalen. Dette er de områdene på Jorda hvor nordlys forekommer oftest og med størst intensitet.

Når partiklene treffer atmosfæren kolliderer de med oksygen og nitrogen. Disse kollisjonene, som inntreffer mellom 80 – 300 kilometers høyde, overfører energi til oksygen- og nitrogen-atomer, som så sender ut lys.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Resultatet er et flott skue med grønt, rødt, hvitt, blått og gult lys på himmelen. Mekanismen bak dette flotte lysspillet er veldig likt det som skjer i lysstoffrør og TV-apparater.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge er nordlyset normalt sterkest i Nord-Norge, men etter kraftige solstormer kan det ofte sees i hele landet.

Kilde: Sola - Vår livgivende stjerne (P. Brekke)

Pål Brekke tok flere bilder i Sørkeldalen like utenfor Oslo.

- Der kommer en utenfor det forstyrrende bylyset som gjør det vanskeligere å se dette flotte lysspillet på himmelen, mener han.

Her er hans og flere andres flotte nordlysbilder:

Klikk på bildene for å åpne bildekarusellen.

Nordlys fanget av flickr-bruker mrskyce i Kiruna i Sverige.Nordlys fanget av flickr-bruker mrskyce i Kiruna i Sverige.

Pål Brekke fanget dette bildet i Sørkedalen.Pål Brekke fanget dette bildet i Sørkedalen.

Dette nordlyset er fanget i Alaska av Joshua Strang. (http://www.flickr.com/photos/trodel/3598596321/)Dette nordlyset er fanget i Alaska av Joshua Strang. (http://www.flickr.com/photos/trodel/3598596321/)

Dette bildet er tatt på Grønland av Nick Russill. Du kan se flere av bildene i serien her: http://www.flickr.com/photos/nickrussill/sets/72157594268277630/.Dette bildet er tatt på Grønland av Nick Russill. Du kan se flere av bildene i serien her: http://www.flickr.com/photos/nickrussill/sets/72157594268277630/.